Fødevarekemiker: Økologiske tomater er sundest

Økologisk frugt og grøntsager er måske alligevel bedre for helbredet end de traditionelt dyrkede afgrøder, viser ny amerikansk forskning.

Efter at have sammenlignet tomater i ti år har forskere nemlig fundet ud af, at de økologiske indeholder næsten dobbelt så stor en mængde antioxidanter kaldet flavonoider som dem, der er dyrket traditionelt.

Flavonoider beskytter mod forhøjet blodtryk og mindsker risikoen for hjertesygdomme. Forskerne bag undersøgelsen mener også, at antioxidanterne kan holde visse former for kræft og demens på afstand.

Overgødning er synderen

Fødevarekemikeren Alyson Mitchell, der stod i spidsen for arbejdet på University of California, fandt ud af, at mængden af de to flavonoider quercetin og kaempferol gennemsnitligt var 79 og 97 procent højere i økonologiske tomater.

Hun mener, at forskellene skyldes overgødning. Planter producerer nemlig flavonoider som en forsvarsmekanisme, der bliver udløst af mangel på næringsstoffer. Så når planter bliver fodret med for store mængder næringsstoffer, stopper produktionen af flavonoider.

Forskningen bliver publiceret i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Ketchup er endnu sundere

De amerikanske forskningsresultater har fået stor opmærksomhed i Storbritannien, hvor økologerne presser fødevarestyrelsen, the Food Standards Agency, til at give økologiske tomater en bedre anbefaling end de traditionelt dyrkede.

Styrelsen afviser dog, at det højere indhold af flavonoider gør økologiske fødevarer sundere.

Den tidligere formand, Lord Krebs, som i dag er tilknyttet universitetet i Oxford, henviser i den britiske avis The Times til, at ketchup eksempelvis indeholder endnu større mængder af en stærk antioxidant og jo på den baggrund må være endnu sundere.

Styrelsen har dog igangsat et treårigt forskningsprojekt, der skal undersøge fordelene ved flavonoider.