Fodboldspillernes hovedproblem

Flere undersøgelser tyder på, at fodboldspillere, der header meget, får mentale skader, der minder en del om det, man ser hos aldrende boksere.

Senest er dette forhold set i en hollandsk undersøgelse af 84 aktive professionelle fodboldspillere fra de største klubber. Det har fået flere firmaer til at markedsføre specielle skumhjelme og forstærkede pandebånd, der skulle beskytte spillerne bedre mod risikoen ved headning.

Phil Bayly fra Washington University i St. Louis i USA har undersøgt fire af disse produkter, og han har dårligt nyt. De beskytter stort set ikke spilleren mod de mulige farer i forbindelse med headning.

Hver hovedbeskyttelse blev monteret på et kunstigt metalhoved anbragt på en fleksibel nakke og forsynet med tryksensorer.

En fodbold blev sendt mod metalhovedet med en fart mellem 32 og 42 kilometer i timen for at simulere headning og med en hastighed på 55 kilometer i timen for at simulere en mere voldsom kollision. Kun ved den høje hastighed havde hovedbeskyttelsen nogen som helst effekt på accelerationen, som er den faktor, der bedst fortæller noget om kollisionens skader.

Det skyldes, at både hovedbeskyttelse og bold er relativt bløde, så når de støder sammen, er der kun ringe forandring i kraft og acceleration, forklarer Phil Bayly, der selv træner sine seks- og niårige drenge i fodbold.

En fodboldhjelm vil derimod beskytte mod hårde genstande for eksempel ved fald mod jorden eller ved sammenstød med en mål stolpe. Hvis headning virkeligt er et problem, bør man benytte mindre og mere bløde bolde, mener Phil Bayly, der ikke går ind for, at man bør træne ungdomsspillere i headningens kunst. (www.whitaker.org/ news/bayly.html). ram