Fodboldspillere slæber tonsvis af gummigranulat hjem fra kunstgræsbanerne
Hvis du selv spiller fodbold eller dine børn gør, så kender I helt sikkert til problemet med bittesmå, sorte (møgirriterende) gummigranulat-stykker i sokker og fodboldstøvler.
Gummigranulatet er typisk lavet af gamle bildæk, der er skåret i småstykker, og mikroplast-stykkerne bliver brugt som fyld i kunstgræsbaner.
Sommetider havner mikroplaststykkerne direkte i naturen, hvor de kan udgøre et miljøproblem. Andre gange sker det ad omveje, der starter med vaskemaskinen. Og selv om det virker som ingenting, så er ordsproget ’Mange bække små gør en stor å' meget dækkende.
Norske forskere har nu fået hjælp af elever og lærere på 287 skoler til at undersøge omfanget.
Forskerne anslår, at nordmænd, der sætter fødderne på kunstgræsbaner, slæber 65 ton gummigranulat med hjem hvert år, skriver forskning.no.
Stort svind på grund af vind og vejr
Kunstgræsbaner er vældig populære i Norge, fordi de gør det muligt at træne året rundt i et koldt klima. I dag har Norge rundt regnet 1600 kunstgræsbaner.
Læs også: Kunstgræsbaner til fodbold er stort set frikendt af ny rapport
På hver 11-mands bane ligger der 100-200 ton gummigranulat. Tidligere har danske tal vist, at mellem 1,5-2,5 ton forsvinder fra hver bane årligt på grund af vind og vejr. Det sker blandt andet ved snerydning.
Omregnet til norske tal svarer det til mellem 1600 og 2650 ton, fastslår Norsk institutt for luftforskning (Nilu), der står bag undersøgelsen. Og noget af det skyldes altså, at granulatet gemmer sig i tøj og sko.
Miljølære gennem skolerne
Igennem kampagnen ’Sjekk kunstgressbanen’, der stadig er i gang, har godt og vel 12.600 skoleelever og 400 lærere spillet næsten 600 kampe af cirka en halv times varighed.
Læs også: Norge sætter ind mod mikroplast-forurening fra kunstgræs
Bagefter undersøgte de fodboldstøvler, sko og strømper og fandt frem til, at hver elev i snit havde 1,9 milliliter gummigranulat med sig ud fra banen. De resultater tastede lærerne ind i en app.
Når det bliver omregnet til at være dækkende for hele Norge ved hjælp fra blandt andre tal fra Norges fodboldforbund, svarer det til, at nordmændene slæber omkring 65 tons med hjem.
Regn øger problemet med granulat
Forskerne bad også spillerne beskrive vejret på spilledagen, så man efterfølgende kunne se, om der var sammenhæng med vejrforholdene.
Læs også: DTU's LED-linse testes på fire forskellige kunstgræsbaner
Når man rangordner vejet, er regn klart det værste i forhold til at få gummigranulatet til at klæbe sig til støvler og sokker. Dernæst kommer en våd bane i tørvejr, støvregn, slud og endelig tør bane, hvor problemet er mindst.
Tallene kan ses i grafikken her. Bemærk dog, at der løbende indtastes resultater, så tallene kan afvige fra rapporten fra første del af forskningsprojektet.
Projektet har gjort skoleelever mere opmærksomme på mikroplast i naturen, og forskerne klogere på problemet med gummigranulatet.
Almindeligt svind er det værste
Selv om spillerne altså fragter gummigranulat med hjem, er det største problem naturligvis det almindelige svind i Norge.
»Rigtig meget gummigranulat forsvinder fra kunstgræsbanerne gennem direkte dræn til kloakkerne, snerydning, vind og vejr. Men uanset hvordan det transporteres væk fra banerne, kan meget af granulatet ende i havet, blandt andet på grund af den dårlige rensning af afløbsvand over store dele af landet. Så det må vi se nærmere på i fremtiden,« siger seniorforsker Dorte Herzke fra Nilus afdeling for miljøkjemi ved Norsk Institut for Luftforskning (Nilu) ifølge forskning.no.
Resultaterne fra ’Sjekk kunstgressbanen’ indgår i et større forskningsprojekt ’Microplastics from artificial sports pitches: composition, degradation and biological interactions (MARS)’.
Der bliver løbende indtastet nye resultater fra kunstgræsbaner. Første del af Sjekk Kunstgressbanen blev udgivet i december 2017, og derfor er de seneste tal altså ikke med, oplyser Nilu til Ingeniøren.
Rapporten kan læses på miljolare.no
