Fodbold er farligt for tilskuerne

Ved fodbold-VM i 1998 tabte England til Argentina 3-4 i straffesparkkonkurrencen efter en nervepirrende kamp, der var endt 2-2. Det var den navnkundige match, hvor den danske dommer, Kim Milton, udviste David Beckham.

De næste par døgn kom omkring 25 procent flere personer end normalt på hospitalet med hjerteanfald.

Douglas Carroll på universitetet i Birmingham konkluderer, at man må overveje at opgive at benytte det lotterispil, som en straffesparkkonkurrenceafgørelse udgør.

Tilskuernes helbred er i fare.

Stress på grund af katastrofeagtige hændelser, som f.eks. et jordskælv vides at føre til en øget dødelighed som følge af hjerteanfald. Under fodbold-EM i 1996 afgjordes kvartfinalen imellem Holland og Frankrig ved straffesparkskonkurrence, og man så en overdødelighed hos hollandske mænd også ved en sådan 'katastrofe'. Holland tabte nemlig og måtte forlade EM.

Carroll satte sig for at undersøge om dette var et engangsfænomen, så han så på Englands kampe under VM i 1998. Den fatale kamp kunne være afgørende.

Carroll undersøgte, om der var en signifikant stigning i antallet af hjertetilfælde i England i døgnene lige efter kampen, og det var der. Som kontrol tjente antal af trafikuheld osv.

Her så man ingen stigning. Blandt mænd var der ekstra risiko på 27 procent for hjerteanfald. Så fodbold er farligt - for tilskuerne.

I øvrigt optræder også en kamp, hvor Danmark var involveret direkte som hold, også i statistikken. Ved EM i 1992, hvor vi jo gik hen og blev europamestre, afgjordes semifinalen imod Holland ved straffesparkkonkurrence.

Dødeligheden ved hjerteanfald steg derefter med 16 procent blandt hollandske mandlige TV-seere, men stigningen var dog ikke statistisk signifikant i forhold til de variationer, der ellers optræder i antallet af indlagte patienter. Så vi behøver ikke at have dårlig samvittighed over, at Smeichels klaring af skuddet fra van Basten har slået folk ihjel i Holland.

Alain Leiblang, talsmand for fodboldforbundet FIFA, udtaler, at man ikke har planer om at lave om på reglerne ud fra hypotetiske risici. Så Carrolls opfordring til at afskaffe straffesparksmareridtene bliver foreløbigt overhørt af de besluttende myndigheder.