Fodbold er farligt for både spillere og tilskuere

Mange mål bliver scoret på hovedstød - og det er en farlig situation for målmanden, når en angriber forsøger at placere bolden i målet med sit hoved. Men det er det også for angriberen, som kan få hjernerystelser ved mødet med bolden.

På den baggrund blev FIFA slæbt i retten for at ignorere faren ved stød med hovedet, skrev vi for to år siden. Anklageskriftet blev siden gjort offentligt tilgængeligt.

Læs også: Efter VM's mange hjernerystelser: Amerikanere sagsøger fodboldforbund

I dag er en skadet spiller nødt til straks at spille videre, medmindre træneren vil bruge en af sine tre udskiftninger. Det presser spillerne til at blive på banen trods stjerner for øjnene. I stedet foreslog kritikerne, at organisationen tillader en midlertidig udskiftning, så en spiller med hovedskade kan blive ordentligt undersøgt, før han kommer på banen igen.

Hjelme hjælper ikke

Hjerneforsker Antonio Belli fra University of Birmingham, der gentagne gange har advaret mod farerne ved hovedstød, tvivlede dog på, at det ville få den store effekt.

»Der er ret gode beviser for, at spillerne vil gøre deres bedste for at skjule symptomerne, fordi de ikke vil miste spilletid,« siger han.

Retssagen fik den amerikanske fodboldorganisation til efterfølgende at forbyde hovedstød for spillere under 10 år og indføre nye regler for spillere mellem 11 og 13 år.

Også danske eksperter anbefaler, at børn undgår at bruge hovedet i fodbold.

Læs også: Dansk forsker: Børn bør holde sig fra hovedstød i fodbold

Men kunne man ikke i stedet give fodboldspillere en hjelm på hovedet?

Phil Bayly fra Washington University i St. Louis i USA undersøgte for 13 år siden fire sådanne produkter, men fandt, at de stort set ikke beskyttede spilleren mod de mulige farer i forbindelse med hovedstød.

En fodbold blev sendt mod et testhoved med en fart på mellem 32 og 42 kilometer i timen for at simulere hovedstød og med en hastighed på 55 kilometer i timen for at simulere en mere voldsom kollision. Kun ved den høje hastighed havde hovedbeskyttelsen nogen som helst effekt på accelerationen, som er den faktor, der bedst fortæller noget om kollisionens skader.

Det skyldes, at både hovedbeskyttelse og bold er relativt bløde, så når de støder sammen, er der kun ringe forandring i kraft og acceleration.

En fodboldhjelm vil derimod beskytte mod hårde genstande for eksempel ved fald mod jorden eller ved sammenstød med en målstolpe.

Det farlige liv som fodboldstilskuer

Så er godt blot at være tilskuer, for her er der da ingen fare på færde, tænker du måske. Men nej.

Den 22. juni 1996 spillede Holland kvartfinale mod Frankrig ved EM, som blev afholdt i England.

Både den ordinære kamp og den forlængede spilletid endte uafgjort 0-0, og straffesparkskonkurrencen blev derefter vundet af Frankrig. Ved TV-skærmene i Holland blev dramaet fulgt af 9,8 millioner seere, svarende til 60 procent af befolkningen.

Læs også: Teknikkens grænseland: Fodbold er livsfarligt

En hollandsk forsker sammenholdt efterfølgende antallet af hjertetilfælde 22. juni 1996 og i perioden 17.-27. juni 1996 med antallet i samme periode i årene 1995 og 1997. Resultatet var tydeligt:

Mandlige seere havde en risiko på skæbnekampdagen, som var 50 procent større end på sammenligningsdagene. Man anslår, at 14 personer ekstra døde af hjertetilfælde på denne dag. Hos kvinder så man ingen effekt.

Ved fodbold-VM i 1998 var den gal igen. England tabte til Argentina i straffesparkkonkurrencen efter en nervepirrende kamp, der endte 2-2. Det var den navnkundige match, hvor den danske dommer Kim Milton udviste David Beckham.

Læs også: Fodbold er farligt for tilskuerne

De næste par døgn kom omkring 25 procent flere personer end normalt på hospitalet med hjerteanfald.

Fodbold er på alle måde en farlig sport.