FN-rapport om biodiversitet: Vi har kurs mod den sjette masseuddøen

Plus16. september 2020 kl. 11:598
FN-rapport om biodiversitet: Vi har kurs mod den sjette masseuddøen
Illustration: Mark Edwards / WWF-Canon.
Verdens biodiversitet er i frit fald, og det er ikke lykkedes at opfylde et eneste af de 20 biodiversitetsmål, som vi enedes om for ti år siden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lad os tage de gode nyheder først: Verden er lykkedes med at beskytte lidt af oceanerne (omkring 7,5 procent) samt en del af vores vores søer og floder (omkring 15 procent). I Indonesien er der slået hårdt ned på illegalt fiskeri, og vi har fået lidt bedre styr på spredningen af invasive arter.

Men meget mere er der ikke at sige.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
18. september 2020 kl. 02:43

Biodiversitet er godt bare det ikke kommer for tæt på: Langs villakvarteret løber en jernbane, af og til fælder man det krat der har vokset sig til store træer så de ikke vælter ned på banen i en storm. Træstammerne ligger på jorden for det kan ikke betale sig at fjerne dem, tit er det poppel der vokser sådan et sted, en blød træsort som hurtigt bliver mør i skovbunden.

Dette bløde våde træ bliver så det perfekte hjemsted for en stor bestand af husbukke, og befinder sig i bekvem flyveafstand fra boligerne, så med tiden kan det nok forudses at den megen biodiversitet vil give anledning til forsikringsbegivenheder og forhøjede præmier. Og mon det er det eneste eksempel på uønsket biodiversitet tæt på mennesker?

7
17. september 2020 kl. 18:12

Et barns politik

Det virker ikke, fordi mange kulturer favorisere et bestemt køn. Og selvom der var omvendt ville det ikke gøre verden bedre - kun lidt mere kedelig.

Menneskers størrelse

Gennemsnitshøjden vokser, fordi vi lever sundere. Højere mennesker har højere blodtryk og rammes derfor af sygdomme, som forkorter deres liv.

Biodiversitet

Arts-chauvinisme, vi kan ikke lide "kryp", men heller ikke klare os særlig godt uden.

Selvfedme

Den bliver vi hverken rigere eller "bedre" af - og vi kan ikke motionere os ud af den.

Pose og sæk

Vi kan ikke blive ved med at få i "pose og sæk" - eller automatisere os ud af problemerne. En måde vi ikke blive ved med at få i POS på er gratis uddannelser, som fører til højere løn.

Vi må finde os i kortere levetid. Det bliver surt for en del af os, men kun derved kan vi skåne Jordens ressourcer, men vi må ikke forfalde til ihumane metoder for at nå målene.

Nu har jeg "galbet op" i snart 50 år om reduktion af forurening og i 25-45 år om bedre udnyttelse af computere. De sidste år kommer til at handle om omtanke - og det bliver heller ikke populært?

6
17. september 2020 kl. 11:34

I Danmark har vi:

  • Reduceret landbrugsarealet
  • Halveret udledning af kvælststof (fra landbruget)
  • Begrænset brugen af pesticider (specielt de værste)
  • Lavet naturgenopretning
  • Skiftet landbrug til økologi
  • Ændret skove til naturskov
  • Stoppet med kommunalt brug af pesticider
  • Og formodentlig flere gode tiltag

Alligevel går biodiversiteten også tilbage her hos os, hvorfor?

5
17. september 2020 kl. 00:20

Menneskeheden er allerede kommet vidt i retning af at udrydde sig selv.

4
16. september 2020 kl. 15:59

Men vi har hverken tid til at vente på, at befolkningstallet flader ud eller falder. Vi er nødt til at gøre noget (læs: meget) ved den måde, vi udnytter planeten på.

Du er stadigt nødt til at føde alle mennesker. Det betyder at der er behov for landbrugsjord. Dertil kommer at klimakampen også inddrager landbrugsjord.

Oveni kommer så at GMO vil ingen have, og det skal helst være økologisk (Økologisk giver kun meget lidt på biodiversiteten). Det koster også på den mængde jord som mennesket lægger beslag på.

3
16. september 2020 kl. 14:59

Jo større vi mennesker er, jo mere forurener vi. Ved hjælp af genmanipulation kunne vi derfor lave en generel målsætning om, at reducere menneskehedens højde med fx 5-10 cm pr. kommende generationer. De kommende generationer vil efterfølgende ikke have behov for så store huse, biler, veje, flyvemaskiner mv. Ligeledes vil fødeindtaget og det deraf følgende output blive kraftigt reduceret….

2
16. september 2020 kl. 14:04

Antallet af os er allerede ved at flade ud. Alene i løbet af mit liv er befolkningstallet fordoblet og antallet af nyfødte pr kvinde er faldet fra 5 til 2½. Men vi har hverken tid til at vente på, at befolkningstallet flader ud eller falder. Vi er nødt til at gøre noget (læs: meget) ved den måde, vi udnytter planeten på. There is no Planet B.

1
16. september 2020 kl. 13:49

Det viser med mere tydelighed, at vi kan ikke forsætte denne uhæmmede udvikling. Vi er nok nødt til at være hårde i filten og indføre 1-barns politik i hele verden. Jo før jo bedre.