FN-ingeniører har repareret vital del af krigstruet Zaporizjzja-værk

19. september 2022 kl. 14:5111
FN-ingeniører har repareret vital del af krigstruet Zaporizjzja-værk
Reparationen øger sikkerheden på værket, der fortsat ligger i en krigszone. Illustration: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix.
Sikkerheden er ikke længere afhængig af backup-systemer efter elforsyning til det ukrainske atomkraftværk er genoprettet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det ukrainske atomkraftværk Zaporizjzja har igen forbindelse direkte til det ukrainske elnet. Det skriver FN’s Internationale Atomenergiagentur IAEA i en pressemeddelelse.

Forbindelsen skal sikre strøm til værket for at holde de seks reaktorer i stabil nedkølet tilstand.

Reaktorerne har siden starten af måneden været afhængige af backupsystemer, for selvom de er ude af drift, skal de bruge strøm for at holde sig stabile.

Ingeniører fra atomenergiagenturet har fredag repareret én ud af fire hovedstrømforsyninger på 750 kV, der forbinder værket med elnettet. Blot få timer forinden havde værket modtaget reservedele og brændstof til backup-dieselgeneratorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forbindelserne er blevet beskadiget i løbet af krigen, hvor både Ukraine og Rusland har beskyldt hinanden for at skade kraftværket.

De seks reaktorer blev tidligere på måneden lukket ned som en sikkerhedsforanstaltning.

Indtil den 11. september var én fortsat i drift og forsynede de andre reaktorer med strøm for at holde dem stabile. Men da den også blev slukket, var reaktorerne ifølge IAEA afhængig af et nærliggende kulkraftværk og dets forbindelse til elnettet.

Ligger stadig i en krigszone

Med en vital strømforsyning repareret er sikkerheden i bedring for det nukleare værk. Men situationen er fortsat ustabil, da værket ligger i en krigszone, fortæller Rafael Mariano Grossi, der er generaldirektør for IAEA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så sent som den 25. august udtrykte eksperter ifølge Ingeniøren alvorlig bekymring, efter en brand brød ud nær værket og kortsluttede forbindelserne til elnettet. Teknikerne på værket måtte lynhurtigt tænde for backup-systemerne for at undgå en potentiel atomulykke.

Området omkring Zaporizjzja-værket er fortsat belejret af russiske styrker, men ukrainsk personale står for driften af atomkraftværket.

FN’s atomenergiagentur har siden starten af måneden været fast til stede på værket, og generaldirektøren har udtrykt et ønske om, at der etableres en atomsikkerheds-zone omkring værket, skriver IAEA i pressemeddelelsen.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
20. september 2022 kl. 09:19

https://www.quora.com/How-long-does-it-take-to-cold-start-a-nuclear-power-plant-What-is-the-very-first-step-like-turning-the-key

Det er der flere som har input til (og åbenbart viden om). Een af dem her. Der angives at det tager mellem 19 til 26 timer fra "kold" til produktions tilstand. Andre kilder angiver angiver < 10 timer for et civilt kraftværk. Jeg vil også antage at det ikke er nødvendigt at komme op på fuld produktions styrke, for at producere damp nok til at drive en nød turbine til køle pumper etc.

Og så er der ubåde etc. hvor opstarten kan gøres på endnu mindre tid og scram nedlukning på 10 minutter (selvf. ikke relevant her, men som service info ;) )

"This is for Boiling Water Reactor

Yes, the very first step is to turn the mode switch key to startup. Then we start pulling control rods to take the reactor critical. This takes 4 to 6 hours. Then we need to heat up the reactor, which takes 10 to 15 hours. Then we pull more control rods and put more systems in service and bring power to about 25%, which takes 5 or 6 hours. We then pull more control rods to get to 50% to 60%, which takes perhaps 4 hours. Power is held here while a full core flux map is taken (about 2 hours). Then power is increased at about 3% per hour until 100% power is achieved. Following 100% power there are subsequent power drops to adjust the control rod pattern but I'll leave it hear. One note, this assumes that everything works and nothing breaks."

8
19. september 2022 kl. 17:13

Ok Kim, tak for info!

7
19. september 2022 kl. 16:59

Undskyld mig, det er muligt de har tænkt over diverse nødløsninger for, at holde kølingen af reactorene kørende, men når det eneste der var tilbage var 1 forbindelse til et andet kraftværk, + vi er i en aktiv krigszone, så er det efter min mening tæt på at blive noget rigtig lort! Hvor meget brændstof havde de til nødgeneratorer inden de nye forsyninger ankom?

Nu var det ikke den eneste løsning. De kunne have valgt ikke at lukke een af reaktorerne ned. Så såfremt både det andet kraftværk og nødgeneratorerne ikke ville være nok, så kunne man som sidste udvej genstarte een af reaktorerne igen indtil anden forsyning blev klar.

6
19. september 2022 kl. 16:51

Undskyld mig, det er muligt de har tænkt over diverse nødløsninger for, at holde kølingen af reactorene kørende, men når det eneste der var tilbage var 1 forbindelse til et andet kraftværk, + vi er i en aktiv krigszone, så er det efter min mening tæt på at blive noget rigtig lort! Hvor meget brændstof havde de til nødgeneratorer inden de nye forsyninger ankom?

5
19. september 2022 kl. 16:50

Hej Michael Fos

Det er endnu mere skræmmende hvor lidt folk ved om atomkraft, siden de kan beskrive det som skræmmende.</p>
<p>Men det er vel forventeligt efter 40 års skræpropaganda og forbud mod atomkraft i Danmark, at ingen fatter hvad der sker og hvordan det virker.

Fortæller du, at FNs Internationale Atomenergiagentur IAEA, FNs organ for fredelig udnyttelse af kerneenergi, ved skræmmende lidt om atomkraft og ligger under for det danske folketings fravalg af atomkraft?

4
19. september 2022 kl. 15:48

Det er Ukrainske teknikker der har repareret højspændings forbindelser og det har hele tiden været Ukrainske teknikkere der har holdt værket kørende.

3
19. september 2022 kl. 15:46

Det er endnu mere skræmmende hvor lidt folk ved om atomkraft, siden de kan beskrive det som skræmmende.

Men det er vel forventeligt efter 40 års skræpropaganda og forbud mod atomkraft i Danmark, at ingen fatter hvad der sker og hvordan det virker.

2
19. september 2022 kl. 15:35

Jeg synes faktisk det er imponerende hvor dygtige Ukrainerne er til at få reetableret forsyningslinier få timer efter de beskadiges.

Jeg synes også det er betryggende at der ikke kun er een backup til forsyning af a-kraftværket, men mange lag forskellige backup løsninger med adskillige backup'er for de fleste:

  • 3 x forbindelser til det Ukrainske elnet
  • Een reaktor holdes i gang til at føde køling til de andre nedlukkede reaktorer
  • Et antal (jeg ved ikke hvormange) forbindelser til et nærliggende kulkraftværk
  • Et antal lokale fosil generatorer som sidste backup.

Det indikerer for mig, at der har været tænkt mange tanker da værket blev planlagt, også at det er muligt at servicere alle løsningerne +50 år efter de blev bygget!

Det er sgu godt ingeniør arbejde!

1
19. september 2022 kl. 15:03

Det er sgu skræmmende, hvor tæt de er/har været på, at miste kontrollen med reaktorerne?