FN-aftale giver milliarder til sikring af biodiversiteten

Det enorme fald i klodens biodiversitet skal standses. På FN's biodiversitetskonference i Pyeongchang, Sydkorea, er det onsdag lykkedes at sikre en aftale, som skal standse arternes uddøen. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

»Det er en aftale for klodens natur, der sikrer et historisk højt beløb til udviklingslandene. For første gang nogensinde er der international enighed om at sikre milliarder af kroner til beskyttelse af truede arter, skove, koralrev og anden natur i udviklingslandene. Med aftalen er vi dermed kommet et meget stort skridt tættere på at nå de vigtige mål om at standse tilbagegangen af klodens natur i 2020,« siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i pressemeddelelsen.

Der bliver dog ikke nævnt noget konkret beløb i pressemeddelelsen, og det har heller ikke været muligt at finde andre steder.

Læs også: Antallet af vilde dyr er halveret på 40 år

Miljøministeriet skriver videre, at ifølge aftalen bliver de midler, der i dag flyder mod udviklingslandene, fordoblet, og det niveau skal mindst fastholdes frem mod 2020.

Miljøministeren sad selv med ved forhandlingsbordet, hvor den såkaldte Gangwon-erklæring også blev vedtaget. Gangwon-erklæringen betyder, at man anbefaler, at FN gør biodiversitet til et vægtigt tema i fremtidige diskussioner, når der skal sættes bæredygtige udviklingsmål.

Den multilaterale traktat, som er blevet vedtaget, omfatter alle aspekter af den biologiske mangfoldighed. Blandt andet genetiske ressourcer, arter og økosystemer, og så er den en af ​​de tre FN-konventioner, som sigter efter at beskytte miljøet sammen med rammekonventionen om klimaændringer og konventionen om bekæmpelse af ørkendannelse.

Læs også: Dansk forskning: Tropernes biodiversitet rammes hårdt af klimaforandringer

Biodiversitetskonferencen begyndte 29. september og var besøgt af 20.000 repræsentanter fra 124 lande.