Underligt nok indgår befolkningstilvæksten ikke i rækken af udfordringerne, da den ellers er den direkte årsag til det pres der er på naturen. For 20 år siden var det en af de største udfordringer verden stod over for....nu ignoreres den.
Menneskehedens levevis gør, at vi i fremtiden kommer til at opleve flere udbrud med sygdomme, der smitte os fra dyr, - også kaldet zoonoser. Med mindre vi begynder at sætte aktivt ind for forhindre det, advarer en ny rapport fra FNs miljøorgan, United Nations Environmental Programme (Unep).
»Videnskaben ved, at hvis vi fortsætter med at udnytte vilde dyr og ødelægge økosystemer, kan vi forvente en vedvarende strøm af lignende sygdomme, som hopper fra dyr til mennesker, de kommende år,« siger Inger Andersen, der er direktør for Unep.
Covid-19 pandemien er således udtryk for en tendens, der er stigende - og som i høj grad også rammer de mest sårbare befolkninger. Ébola, Sars, MERS, West Nile-feber og Rift Valley-feber er eksempler på andre zoonoser, som skyldes, at virus er givet videre til et menneske fra et dyr. Ifølge Unep opstod Covid-19 med stor sandsynlighed i flagermus.
»Pandemier rammer både liv og økonomi, og som vi har set i de sidste måneder, er det de fattigste og mest sårbare, der bliver hårdest ramt. For at forhindre fremtidige udbrud skal vi blive meget mere bevidste om at beskytte vores naturlige miljø.«
Unep identificerer syv tendenser, der er med til at fremme stadigt flere zoonotiske sygdomme, herunder øget efterspørgsel efter animalsk protein; stadigt mere intensiv og ikke-bæredygtigt landbrug samt øget anvendelse og udnyttelse af vilde dyr, og endelig klimakrisen.
Rapporten konstaterer, at især Afrika, som har oplevet en række zoonotiske epidemier, herunder ebolaudbrud, kan være stedet, hvor man finder frem til løsninger til at dæmpe fremtidige udbrud.
Rapporten angiver ti skridt, som regeringer kan tage for at forhindre fremtidige zoonotiske udbrud:
Underligt nok indgår befolkningstilvæksten ikke i rækken af udfordringerne, da den ellers er den direkte årsag til det pres der er på naturen. For 20 år siden var det en af de største udfordringer verden stod over for....nu ignoreres den.
Og siden ca 1985 er jordens befolkning fordoblet - så særdeles relevant bemærkning fra Ulrik Johansen.
Er der dokumentation for, at der er flere sygdomme i dag end for 20 år og 50 år siden?
Er der flere procent af befolkningen som dør i dag, end for 20 år og 50 år siden?
Er løsningen på problemet befolkningstilvækst - vil der dø færre i procent af sygdomme, hvis der er flere mennesker på jorden?
Hvilket nok skyldes at rapportens forfattere ved noget om emnet. https://videnskab.dk/kultur-samfund/skal-v...
Suk - det er mig der skrev det - hvor skråsikker og ikke-argumenterende kan man lyde - håber jeg bliver klogere.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard