FN advarer: Adgangen til internettet stagnerer

25. september 2019 kl. 15:085
FN advarer: Adgangen til internettet stagnerer
De grønne X viser såkaldte Internet exchange point( IXP), som er de fysiske knudepunkter hvor internetudbydere udveksler internettrafik mellem deres netværk. Illustration: ITU.
Kun lige over halvdelen af verdens befolkning har adgang til internettet, og væksten bremser op. Sidste år blev kun 0,8 procent flere husstande koblet på internettet i lavindkomst-lande.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der findes i dag omkring 21.7 milliarder enheder, f.eks. bærbare computere, smartphones og maskiner der er forbundet med internettet verden over, og antallet vokser med hastige skridt, måned for måned. Men antallet af mennesker med adgang til internettet er til gengæld på vej til at bremse helt op. Det viser nye tal fra den internationale teleorganisation ITU.

Selvom 2019 markerer det første år nogensinde hvor flertallet af verdens befolkning har regelmæssig adgang til internettet, så er antallet af nye husholdninger med internetadgang kun vokset fra 53,1 procent i 2017 til 54,8 procent i 2018. I lavindkomst-lande er det samme tal kun vokset med 0,8 procent.

Så langt har verdens befolkning til fiberforbindelser. Illustration: ITU.

Læs også: Internettet under pres: Flere lande lukker for forbindelserne

Mobildækning er skævt fordelt

I lav- og mellemindkomstlande er trådløse mobilenheder den primære adgang til internettet. Over halvdelen af de mennesker, der har brugt internettet, har kun tilgået det med en mobilenhed. Når man kigger på udviklingen for mobilt bredbånd, er situationen også fastlåst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I ITU-rapporten kan man læse, at mens der er oprettet en milliard nye mobilabonnementer fra 2013 til 2018, hvilket svarer til en årlig vækst på 4,2 procent, så er den vækst mere eller mindre gået helt i stå fra 2017 til 2018, især i lavindkomst-lande, hvor den mobile netværksdækning også halter bagefter.

Det kan blandt andet skyldes en meget ujævn fordeling af mobildækning verden over. For mens mobilbrugere i mellemindkomst-lande har oplevet en 66 procents forbedring af 4G-netværk i den femårige periode fra 2013 til 2018, så er det tal kun 22 procent for lavindkomst-landene.

2018 blev alligevel året hvor 4G overtog rollen som den førende mobile netværksteknologi fra 2G med 3,4 milliarder forbindelser, hvilket nu svarer til 44 procent af alle mobile forbindelser.

Læs også: Blockchain, irisscanning og gps-adresser: Nu går nødhjælp hightech

Læsefærdigheder blokerer

FN's overordnede målsætning er at 75 procent af verdens befolkning har adgang til internet i 2025. Den målsætning kan blive svær at nå, hvis den nuværende udvikling fortsætter i samme tempo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det handler om at bringe omkostninger på services og enheder ned. Og det handler om at styrke de mennesker, der mangler basale informations- og kommunikationskompetencer, så de kan deltage i den digitale økonomi,« siger Carlos Slim, næstformand i FN's bredbåndskommission for bæredygtig udvikling i en pressemeddelelse.

Et teknologisk bud på, hvordan flere mennesker får adgang til internettet, er de flere forskellige satellit-baserede internetprojekter, som virksomheder som OneWeb og SpaceX arbejder på. Men opbremsningen skyldes ikke udelukkende for høje omkostninger til hardware- og internet-tjenester. De er faktisk faldet løbende over de seneste år, både de faste og mobile forbindelser.

Læs også: 900 masseproducerede minisatellitter skal sikre globalt internet

Og måske er det ikke altid adgangen til internet der holder mennesker fra internettet, men snarere deres kompetencer. Generalsekretær i Unesco Audrey Azoulay understreger at det snarere er kompetencer end teknologi der hæmmer udviklingen.

»I dag er den primære faktor der forhindrer mennesker i udviklingslande at bruge mobilt internet ikke økonomi, men manglende læsefærdigheder og digitale kompetencer. Kønsmæssig ligestilling inden for digital teknologi er endnu mere alarmerende, og kvinder har i mindre grad end mænd internetadgang,« siger Audrey Azoulay.

Læs også: Danmarkskort: Her halter internetforbindelsen

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
26. september 2019 kl. 10:55

Det slog mig også at præcis dette understreger vigtigheden af Starlink !

4
26. september 2019 kl. 09:19

Jeg tror, at Internet vil medføre en mere uddannet befolkning, og det vil være et stort plus, hvis der er adgang overalt på jorden. Men, der skal tages hensyn til, at ikke alle kan læse, og at ikke alle ønsker at lære det. Jeg tror sagtens at man kan lave software for de der ikke kan læse, og at Internet stadigt kan bruges til meget. Telefon, videotelefon, TV, Radio, og undervisning, er oplagte eksempler. Måske er det svært at forestille sig for den unge befolkning, hvordan at man kan bruge Internet uden at kunne læse. Går vi bare få år tilbage, så var muligt at både høre radio, og se TV, uden at kunne tallene, og uden at kunne læse. Det er ganske vist umuligt i dag, men det har været muligt en gang. Selv blinde personer kunne førhen tænde for radioen, og finde den kanal de vil høre.

Internettet er fantastisk, men kan også være det modsatte. Hvis man har lyst kan man lære næsten ALT på nettet. Personlig tænker jeg tilbage på, hvor svært det var at finde oplysninger om mine interesser, da jeg var barn. Når jeg løb ind i et problem med at kode på C64, så måtte jeg på biblioteket og håbe, at der stod noget i en eller anden bog. Eller hvis jeg var heldig stod der noget i det næste månedsblad. Det samme galdt mine interesser for radiokommunikation og sattelliter. Sat informationen fik jeg oftest fra en lille ugentlig klumme der var i SE&Hør.

Bagsiden er i min optik, at vi mere og mere ikke længere har samme referenceramme. Vi ser ikke de samme nyheder på TV. Nogle graver sig ned i dybe artikler fra hele verden. Andre klikke på fake news links på Facebook. Den sidste del med voldsom misinformation kan være endog meget farlig, og det bliver ikke bedre af, hvis folk er uudannede. Selvom de måske før var det, så hørte de jo de samme radiokanaler, læste aviser eller så TV. Nu ved man reelt ikke hvor de havner henne. Man kan håbe at de sociale medier tager deres ansvar alvorligt, men det er svært for dem, for mængderne af information er enorme og på mange sprog, og deres primære mål er jo stadig at tjene flest mulige penge, så at ansætte mange folk vil de nok forsøge at undgå.

3
25. september 2019 kl. 18:24

Ja. Det kræver to ting. Det skal virke og det skal ikke mindst være billigt.

Det er også muligt med sattelit baseret internet.

I dag er den primære faktor der forhindrer mennesker i udviklingslande at bruge mobilt internet ikke økonomi, men manglende læsefærdigheder og digitale kompetencer. Kønsmæssig ligestilling inden for digital teknologi er endnu mere alarmerende, og kvinder har i mindre grad end mænd internetadgang, siger Audrey Azoulay.

Internet kan bruges til meget, som ikke kræver læsefærdigheder - f.eks. telefon og TV. Og, det er muligt med undervisning via Internettet, så alle kan lære at bruge det.

At ikke have Internet, er ikke nødvendigvis en katastrofe. Kan befolkningen ikke læse, og har de ikke brug for Internet, så er det næppe en katastrofe for dem. Jeg tror problemet først opstår, når der kommer Internet. Det har vi set her hjemme. Mange ældre, vil ikke til at lære at bruge Internet, og er afhængigt af at børnene læser posten til dem, og besvarer breve til det offentlige. Der har været eksempler på adskillige problemer, for dem der fravælger NemID og Internet.

Ligesom så meget andet, så er Internet et behov, der presses ned over befolkningen. Og det er et problem, når dette sker i lande, hvor folk ikke har adgang, og ikke kan læse.

Jeg tror, at Internet vil medføre en mere uddannet befolkning, og det vil være et stort plus, hvis der er adgang overalt på jorden. Men, der skal tages hensyn til, at ikke alle kan læse, og at ikke alle ønsker at lære det. Jeg tror sagtens at man kan lave software for de der ikke kan læse, og at Internet stadigt kan bruges til meget. Telefon, videotelefon, TV, Radio, og undervisning, er oplagte eksempler. Måske er det svært at forestille sig for den unge befolkning, hvordan at man kan bruge Internet uden at kunne læse. Går vi bare få år tilbage, så var muligt at både høre radio, og se TV, uden at kunne tallene, og uden at kunne læse. Det er ganske vist umuligt i dag, men det har været muligt en gang. Selv blinde personer kunne førhen tænde for radioen, og finde den kanal de vil høre.

1
25. september 2019 kl. 15:41

Starlink og andre selvskaber vil sætte satelitter i kredsløb om jorden og tilbyde internet til alle egne af kloden. Hvis det bliver succesfuldt så må det da løse problemet med opbremsningen af nye internet brugere.