FM-sluk: Staten sparer håndører og kan ikke genbruge frekvenserne
Mens regeringen med kulturminister Mette Bock (LA) i spidsen vil nedlægge FM-båndet senest i 2021, undrer andre sig. Hvis der er tale om en spareøvelse, er den nemlig ikke specielt besparende.
»Det er ikke noget, man sparer afgørende penge på, og ud fra en samfundsmæssig betragtning er det skørt. Man lægger en meget stor udgift over på husholdningerne og sparer selv meget få millioner,« konstaterer Knud Erik Skouby, professor ved Aalborg Universitets Center for Kommunikation, Medier og Informationsteknologi.
Læs også: Efter 17 år: Danske DAB-signaler halter stadig bagefter FM’s lydkvalitet
Med »få millioner« henviser han til prisen for at drive FM-båndets nationale kanaler. Hos Kulturministeriet ønsker man ikke at oplyse de nuværende omkostninger. I stedet peger ministeriet på 360-graders-undersøgelsen, der estimerer, at FM-nettet vil koste sammenlagt 32 mio. kr. årligt i drift i 2020. De første ti DAB-kanaler gik i luften i 2001 efter en årrække med forsøgskanaler. Branchen, herunder elektronikforhandlere og radioudbydere, har siden da slået på flere fordele ved digital radio. Kapacitet: Det altoverskyggende argument for DAB og DAB+ er, at der er plads til flere kanaler. Som opsætningen ser ud i dag, er der kapacitet til 18 landsdækkende kanaler, mens man tidligere måtte nøjes med fem landsdækkende FM-kanaler. Driftssikkerhed: DAB er – ligesom FM – en robust teknologi, der har sin egen infrastruktur og derfor fortsat er let at sikre mod udfald i tilfælde af strømafbrydelser, cyberangreb og lignende. Digitale tjenester: DAB-standarden giver mulighed for andre typer tjenester end blot radio. Det gælder f.eks. nyheds-, vejr- og redningstjenester. Den type teknologier er dog ikke blevet indfaset i Danmark. Lydkvalitet: DAB-standarden giver mulighed for bedre lydkvalitet end FM. Med et digitalt signal risikerer man ikke ‘skratten’, som det er tilfældet på FM. Imidlertid afhænger kvaliteten fuldstændig af den bitrate, man vælger at sende med. Dækning: DAB kræver flere sendemaster, men kan teoretisk set have samme dækning som FM. Indtil videre klager brugere imidlertid stadig over dårlige modtageforhold på DAB+. Det skyldes blandt andet, at DAB-signalerne dæmpes mere af bygninger, og at et dårligt digitalt signal giver stilhed, mens et dårligt FM-signal giver støj.Derfor fik vi DAB og DAB+
Heraf ligger broderparten af udgiften hos DR, der forventes at bruge 28 mio. kr. til formålet mens Bauer Media anslås at bruge 4 mio. kr. på at udsende Nova FM på – ja, FM.
Til sammenligning anslår samme rapport, at DAB-nettet vil koste 60,5 mio. kr. årligt i drift. De tal er dog beregnet flere år inden regeringen i efteråret kunne præsentere nye radiostationer på DAB+-båndet. Det er uvist, hvordan det påvirker prisen.
Læs også: Ingeniørens læsere: DAB-nettet kan ikke løfte arven fra FM
Kan vi genbruge frekvenserne?
Forslaget blev fremlagt af regeringen som en del af et udspil til et medieforlig for godt en uge siden. Her fremgik det, at regeringen ønsker at lukke FM-båndet senest i 2021.
»For at fremskynde overgangen til digital radio (DAB) og skabe grundlag for, at borgerne får et større radioudbud med nyskabende indhold, formater og tjenester leveret af private aktører, foreslår regeringen: Sluk af FM-radio to år efter, at det er konstateret, at 50 pct. af lytningen er digital. Lukningen finder dog sted senest i 2021. Herved vil al radiolytning ske via digitale platforme med større dansk radioudbud og øget mangfoldighed,« hedder det i udspillet.
Med den formulering in mente kunne man foranlediges til at tro, at FM-frekvenserne i stedet skal bruges til at udsende DAB-kanaler, som udnytter pladsen bedre, hvormed man kan opnå det eftertragtede »større danske radioudbud og øgede mangfoldighed«.
Læs også: Regeringen vil slukke FM-signalet i 2021
Det er imidlertid ikke muligt, fortæller Knud Erik Skouby.
»Når man vil lukke FM-nettet, må det først og fremmest være et pengespørgsmål. Det er simpelthen ikke drevet af frekvensmangel. Hvis FM-frekvenserne kunne bruges til mobilnet, kunne man til nød kalde det fornuftigt, men det kan man bare ikke,« mener han.
Det skyldes først og fremmest de internationale aftaler på området. Gennem FN-organet ITU har Danmark aftalt, at FM-frekvenserne benyttes til at sende FM-radio. Indtil Danmark vælger at udtræde af den aftale, eller ITU omgør den, er det derfor ikke tilladt for Danmark at bruge frekvenserne anderledes.
Læs også: DR: Radiolytning på DAB faldt med 40 pct. efter skift til DAB+
Hertil kommer, at det er muligt, at FM-frekvenserne selv efter et ‘FM-sluk’ skal bruges til at sende lokal og regional radio, så det blot er de nationale kanaler, der fjernes for at trække nye lyttere over på DAB+ i stedet.
Den løsning antyder kulturminister Mette Bock (LA) over for Ingeniøren som en mulighed i Danmark.
»Et FM-sluk kan i praksis gennemføres på flere måder, og den konkrete model vil vi drøfte i de kommende medieforhandlinger. I Norge har man eksempelvis valgt at slukke for de landsdækkende FM-sendenet i 2017, mens lokalradioerne i Norge kan fortsætte med at sende frem til udgangen af 2021,« skriver hun via ministeriets presseafdeling i en mail til Ingeniøren.
Læs også: Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen
Hun vil imidlertid ikke uddybe, om frekvenserne kan bruges til andre formål – eksempelvis nye regionale og lokale radiostationer.
Formålet kan dermed ganske enkelt være at flytte brugere – ikke at spare penge eller frekvenser. Det er også denne forklaring, der antydes i regeringens pressemeddelelse om emnet.
»For at fremskynde overgangen til digital radio samt skabe større radioudbud og øget mangfoldighed lukkes FM-båndet senest i 2021,« hed det her.
Læs også: Snart slukker DAB-signalet. Her er afløseren
Men at flytte brugere over på DAB-teknologien virker ikke tidssvarende, mener Knud Erik Skouby.
»Jeg gik selv ind for fuldstændigt at gå over til DAB i slutningen af 90’erne, hvor nettet ikke var så udbredt. Vi troede, at man ville udvikle tjenester på DAB. Der er mulighed for nyheds-, vejr- og redningstjenester i teknologien, men det er bare aldrig blevet udnyttet i Danmark. Her er ingen tjenester på DAB andet end radio,« konstaterer han.
»Man skulle i mine øjne have brugt DAB+-pengene på at lave bredbånd. Det er en gammeldags blindgydeteknologi.«
- Denne artikel
- Efter 17 år: Danske DAB-signaler halter stadig bagefter FM’s lydkvalitet
- Ingeniørens læsere: DAB-nettet kan ikke løfte arven fra FM
- Regeringen vil slukke FM-signalet i 2021
- DR: Radiolytning på DAB faldt med 40 pct. efter skift til DAB+
- Læserne: Her er hullerne i DAB-dækningen
- Snart slukker DAB-signalet. Her er afløseren
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Jeg synes dem der roser DAB+ til skyerne, skulle prøve at køre rundt i landet i en uge med DAB+ i bilen - hold da kæft hvor bliver man træt af udfald (og nej, mine antenner og modtager er ok)
carcbradios.com/best-shortwave-radio-reviews/
Det gør jeg jo hver eneste dag og oplever aldrig udfald på de landsdækkende DAB+-kanaler. Men som Bahnsen nævner, så kræver det selvfølgelig, at man lytter til kanaler, som faktisk skal dække der, hvor man kører - ligesom på FM.
Jfr. politiske beslutninger er det kun DR og 24syv, som skal dække overalt. De kommercielle aktører beslutter i et vist omfang selv, hvor de vil dække.
NB: De radioer, du linker til, er ikke DAB-radioer..
Jeg synes dem der roser DAB+ til skyerne, skulle prøve at køre rundt i landet i en uge med DAB+ i bilen - hold da kæft hvor bliver man træt af udfald (og nej, mine antenner og modtager er ok)
Noget må der være galt.
Jeg har kørt med DAB radio i flere forskellige biler de sidste 4-5 år, aldrig haft problemer med udfald, i modsætning til tidligere med FM.
Måske det har noget med dine valgte kanaler at gøre? DR P4, P6, P8, og DR klassisk, ingen problemer. Men nu lukker DR jo for nogle af deres kanaler uden reklamer? Tak politikere
Jeg synes dem der roser DAB+ til skyerne, skulle prøve at køre rundt i landet i en uge med DAB+ i bilen - hold da kæft hvor bliver man træt af udfald (og nej, mine antenner og modtager er ok)carcbradios.com/best-shortwave-radio-reviews/
"Når resten af Europa minus Sverige, Spanien og Finland skifter til DAB+, så er det nok smart at være med på vognen."
Hvem siger at resten af Europa skal skifte til DAB? Der er ingen planer om at slukke for FM i eet eneste europæisk land. World DAB Forum, Modern Times Group og Bauer Media forsøger at skabe et billede, af at alle er "på vognen" et sted, men faktum er, at DAB er en marginal teknologi, og FM-slukning en ikke-sag i de fleste europæiske lande.
Jeg kan tilføje Storbritannien til listen over lande, hvor overgang til DAB er blevet vurderet, og det er blevet konkluderet, at FM er her for at blive.
Jeg tror ærlig talt at det er en meget fåtallig skare, som ønsker disse mange kanaler.
Det skulle vel ikke være sådan, at der er flere, som drømmer om at leve af at sende radio, end der er lyttere, som savner kanalerne ?
Hvis vi nu kigger på f.eks. Nordsjælland, så har indbyggerne i København, forstæder og byerne i Nordsjælland adgang til 9 landsdækkende kanaler på den kommercielle blok 3, 10 lokal kanaler samt 12 kanaler fra DR samt Radio24syv.
Her vil negative stemmer måske nok påpege, at dækningen fra den lokale DAB+ blok med lokalstationer er meget ringe, men hvis vi nu lige ignorer lokaleradioerne dybt mangelfulde udbygning af deres dækning, så kan man altså modtage 31 DAB+ kanaler i Nordsjælland.
Svar på:
Men skal vi lige se udover vores egen næsetip, så er det i udlandet, hvor DAB+ for alvor kan gøre en forskel.
Norge får til fulde konsekvensen af "FM-sluk"/tvangs-DAB-ificering:
06. juni 2018, Fra Melsomvik til Tjøme falt dab-radioen ut 14 ganger, backup: Citat: "... Leserbrev ... På veien hjem tenkte jeg det kunne være hyggelig med litt underholdning og satte på dab-radioen. Denne er fabrikkmontert i en 3 år gammel Mazda. ... Jeg talte tilsammen 14 brudd på strekningen. De lengste var fra Kjellekrysset til jernbanestasjonen og fra Svelvikstranda til Tjøme sentrum. Dette var utrolig irriterende, og tankene går tilbake til FM nettet som fungerte utmerket...."
Jeg tror ærlig talt at det er en meget fåtallig skare, som ønsker disse mange kanaler. Det skulle vel ikke være sådan, at der er flere, som drømmer om at leve af at sende radio, end der er lyttere, som savner kanalerne ?hvem der ønsker adgang til 30+ radiokanaler, og svaret er stadigvæk radiolytterne.
Jeg synes dem der roser DAB+ til skyerne, skulle prøve at køre rundt i landet i en uge med DAB+ i bilen - hold da kæft hvor bliver man træt af udfald (og nej, mine antenner og modtager er ok)
Hvad skulle være formålet med at kigge ud over egen næsetip ?
At undgå store fejlinvesteringer - specielt set med forbrugerøjne. Det er f.eks. ret usmart at købe en ny bil med FM radio, når trafikradioen i Norge, Tyskland eller Italien bliver sendt på DAB+.
Når resten af Europa minus Sverige, Spanien og Finland skifter til DAB+, så er det nok smart at være med på vognen. Som forbruger er det f.eks. ret dumt at køre rundt med en FM radio i bilen, når turen går til Norge (og nok også snart både Tyskland og Italien).
Men skal vi lige se udover vores egen næsetip, så er det i udlandet, hvor DAB+ for alvor kan gøre en forskel.
Hvad skulle være formålet med at kigge ud over egen næsetip ?
Det er fuldstændig tosset rent økonomisk, at sende så mange FM kanaler.</p>
<p>For hvem ?
For både lyttere og radiostationer.
En radiostation har tre store udgifter: Løn, afgifter til musikrettigheder og distribution/teknik. Det er ikke muligt at gøre ret meget ved lønomkostningen, hvis radiostationen ønsker studieværter, og musikrettighederne koster fast 22% af omsætningen. Distributionen kan radiostationen derimod gøre noget ved enten i form at besparelser og/eller øget dækningsområde. Større dækningsområde = større antal potentielle lyttere = flere muligheder for at sælge reklamer til en højere pris.
Og netop besparelser på distributionen og øget dækningsområde kan man opnå med DAB+.
Hvis man kan nå flere potentielle lyttere til en lavere omkostning, så er det alt andet lige også lettere at finde plads til nichekanaler, som er andet end en kopi af Pop FM, Radio Soft eller Nova FM. Ekstra Bladet radio er et fint eksempel på en radiokanal som udelukkende sender forskelligt dansk musik, Radio Klassisk er et andet fint eksempel på en nichekanal, som på kommercielle vilkår kan leveres via DAB+, men hvor det vil være total realistisk via FM både økonomisk og rent teknisk pga. mangle på frekvenser.
Så er det helt korrekt, at radiostationerne bare kan streame via internettet, men det kræver at alle lyttere har internetradioer eller mobiltelefoner. Det er bare langt fra alle lyttere som vil bøvle med ustabilt Wifi eller en mobiltelefon, og derfor er det ikke er spørgsmål om det ene eller det andet andet. Der er plads til både streaming og DAB+ på samme tid.
Ekstra Bladet radio både streamer og sender på DAB+ og får på den måde adgang til flest mulige lyttere til lavest mulige omkostning.
Men skal vi lige se udover vores egen næsetip, så er det i udlandet, hvor DAB+ for alvor kan gøre en forskel. I Lille (Frankrig) starter de i slutningen af måneden regulær DAB+ drift med 39 DAB+ kanaler. Der er altså 39 kanaler, som kan deles om udgiften til distributionen. Derudover er der planlagt yderligere 26 kanaler i det samme område.
Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det altså svært at få plads til 39 kanaler på FM-båndet, hvis der skal tages højde for flere sendere, støj fra nærliggende lande/radiostationer.
Og Christian Pedersen så kan du igen få lov til at stille spørgsmålet, hvem der ønsker adgang til 30+ radiokanaler, og svaret er stadigvæk radiolytterne. I Lille er det i første omgang 39 radio kanaler lytterne får adgang til.
"Sluk af FM-radio to år efter, at det er konstateret, at 50 pct. af lytningen er digital"
"et større radioudbud med nyskabende indhold, formater og tjenester leveret af private aktører"
Det er netop de samme argumenter, der blev brugt i Norge, noget der vidner om, at det er den samme lobbygruppe bag. Hvad vi faktisk har fået, er et duopol, hvor kommerciel radio styres af to spillere - Bauer og MTG. Samt en række næsten ligelydende hits-kanaler uden redaktionelt indhold, kun med lidt forskællig musikprofil. Mangfoldet er fuldstændigt fraværende.
Jeg må sige, at jeg er enig i kritikken fra https://www.dabminus.dk - og nu er der et borgerforslag om at bevare FM-udsendelse: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-00925
Hvorfor ?</p>
<p>HVEM er det der ønsker 30+ radiokanaler på FM ( eller DAB ) ?</p>
<p>Og udsendt via et separat fysisk netværk ? - brug dog mobildata til specielle ønsker, og FM til det eksisterende....
I flere europæiske lande er der direkte mangle på FM frekvenser, da der netop sendes så mange radiostationer. Her nytter det bare ikke, at vi laver en gang navlepilleri og udelukkende kigger på forholdene i Danmark, Norge, Sverige eller Finland.
Jeg mener, det er i Rom, hvor de har 80+ FM-stationer, hvilket giver store problemer med svingende modtagerforhold, hvilket dog delvis skyldes piratstationer.
Det er fuldstændig tosset rent økonomisk, at sende så mange FM kanaler.
Til spørgsmålet om hvem der ønsker 30+ radiokanaler på FM, så er svaret vel radiolytterne? Man kan også stille det retoriske spørgsmål om, hvem der dog ønsker fri porno på internettet?
Ring når Finnerne har 30+ landsdækkende FM kanaler, og så kan vi sammenligne økonomien i henholdsvis FM og DAB+.
Hvorfor ?
HVEM er det der ønsker 30+ radiokanaler på FM ( eller DAB ) ?
Og udsendt via et separat fysisk netværk ? - brug dog mobildata til specielle ønsker, og FM til det eksisterende....
FM formerer sig fantastisk i Finland til glæde for finnerne:</p>
<p>31.05.2018, : Finland lyser ut sju nasjonale konsesjoner på FM, backup:
Citat: "...
Finnene følger svenskene og satser på flere kanaler på FM. Nå skal Finland lyse ut hele sju nasjonale FM-konsesjoner, samt 11 semi-nasjonale nett.
I Norge mente politikerne at det ikke var plass til flere kanaler på FM. Finland tenker helt annerledes og for mange finner blir det fra 2020 minst 18 kanaler å høre på, på FM.
...
Alle disse nasjonale og semi-nasjonale nettene kommer i tillegg til de lokale og regionale. Blant annet er det funnet plass til 8 lokale frekvenser i Helsinki/Helsingfors, melder radionytt.se.
...
Det er også lyst ut mulighet til å sende på tre frekvenser på mellombølge. Det er ingen avgifter for å sende radio i Finland, melder svenske radionytt.se
Med et forbehold om at alle FM-nettene vil dekke hovedstaden, vil befolkningen i Helsinki etter 2020 ha minst 29 kanaler å velge mellom på FM og mellombølge.
Ulrik Brinck har allerede skrevet et ganske fint indlæg, men jeg vil supplere med lidt mere.
Hvis man skal forsøge at overføre Finlands FM til en dansk kontekst, så er det lettere at forstå hvor umådelig ligegyldig finnernes "satsning" er.
7 nationale FM-kanaler, der kun skal dække 75% af befolkningen er på ingen måde noget utrolig eller fantastisk. Det kunne vi såmænd sagtens finde plads til i Danmark.
11 seminationale kanaler, der kun skal dække 40% af landet er heller ikke noget fantastisk i en dansk kontekst. Hvis man dækker hovedstadsområdet samt landets 10 største byer, så dækker man næsten 40% af den danske befolkning (læs: i 2018 er det omkring 39,8% - i 2020 runder vi de 40%, hvis befolkningsudviklingen forsætter).
Men Finland som eksempel er bare så umådelig ligegyldig. I Danmark sender DR alene allerede 7 landsdækkende radiokanaler på DAB+, og dertil skal så lægges de regionale P4 kanaler samt alle de kommercielle radiokanaler som Nova, Ekstrabladet m.fl. + selvfølgelig Radio27syv.
Ring når Finnerne har 30+ landsdækkende FM kanaler, og så kan vi sammenligne økonomien i henholdsvis FM og DAB+.
FM formerer sig fantastisk i Finland til glæde for finnerne:
Der skal ikke være nogen tvivl om, at FM-båndet kan udnyttes bedre, end det bliver i Danmark. De måder, man historisk har gjort det på herhjemme, har resulteret i, at man på sin bilradio kan finde mange af de samme radiokanaler på en hel stribe af frekvenser.
Men hvor meget "formerer" FM-båndet sig egentlig i Finland, når det kommer til stykket? Hvis man læser den artikel, du (Glenn) selv linker til, så kan man læse, at de angivelige 7 landsdækkende kanaler skal kunne dække 75% af befolkningen.
75% er jo egentlig ikke udpræget landsdækkende... Til sammenligning har den danske FM5 (Nova) en dækning på 78% (ifølge udbudsmaterialet), hvilket er så lidt, at Bauer Media har valgt at supplere dækningen med lokalradiofrekvenser en del steder. Så man ser altså ikke de 78% som rigtigt landsdækkende.
Teracoms kommercielle DAB+-blok skal dække mindst 80% - altså også mere end de 75% - og jeg har forståelse af, at man her i debatten ikke opfatter den som landsdækkende - f.eks. er Sydhavsøerne og Bornholm angiveligt ikke dækket.
Men går man så videre og finder den oprindelige artikel fra radionytt.sehttps://radionytt.se/nyheter/sju-nationella-tillstand-utlysta-i-finland/
så kan man se, at det handler om, at en ny, tiårig tilladelsesperiode træder i kraft pr. 1. januar 2020. Det må jo betyde, at de i dag eksisterende sendenet indgår. Så der er altså ikke tale om syv NYE landsdækkende (75%) net i tillæg til de eksisterende.
Hvad de helt præcist har gjort, ved jeg ikke - kunne man tænke sig, at de fjerner nogle frekvenser fra de eksisterende net (ned til de 75% dækning) for at kunne lave nogle nye net? På samme måde som, at den danske FM6 i sin tid blev lavet ved at skrælle lidt af FM5.
Det er vel også sandsynligt, at det ikke er de samme 75% af befolkningen, som dækkes af alle sendenettene.
Den norske artikel nævner også, at man i Sverige har uddelt tilladelser til tre "nationale" kommercielle sendenet. Hvad artiklen ikke nævner er, at de tre "nye" sendenet i Sverige i meget stort omfang har været der hele tiden, idet de mestendels er lavet af kommercielle lokalradiofrekvenser, som blev udbudt som nationale net i stedet for som tidligere at blive udbudt i hver enkelt by.
Svar på:
FM bliver lukket, det er udelukkende et spørgsmål om tid. Om det lige bliver i 2021, 2028 eller 2042, det må politikerne om, men udviklingen er allerede på vej.
FM formerer sig fantastisk i Finland til glæde for finnerne:
31.05.2018, : Finland lyser ut sju nasjonale konsesjoner på FM, backup: Citat: "... Finnene følger svenskene og satser på flere kanaler på FM. Nå skal Finland lyse ut hele sju nasjonale FM-konsesjoner, samt 11 semi-nasjonale nett.I Norge mente politikerne at det ikke var plass til flere kanaler på FM. Finland tenker helt annerledes og for mange finner blir det fra 2020 minst 18 kanaler å høre på, på FM.... Alle disse nasjonale og semi-nasjonale nettene kommer i tillegg til de lokale og regionale. Blant annet er det funnet plass til 8 lokale frekvenser i Helsinki/Helsingfors, melder radionytt.se. ... Det er også lyst ut mulighet til å sende på tre frekvenser på mellombølge. Det er ingen avgifter for å sende radio i Finland, melder svenske radionytt.se Med et forbehold om at alle FM-nettene vil dekke hovedstaden, vil befolkningen i Helsinki etter 2020 ha minst 29 kanaler å velge mellom på FM og mellombølge. ... I Norge har de nasjonale radiokanalen gått av lufta på FM blant annet med argumentasjon om at det er for lite plass. Det er nå 30 nasjonale kanaler på DAB.Men, 189 lokale radiostasjoner har fortsatt lov til å sende på FM i Norge til 2022 og det blir stadig større politisk støtte for at lokalradioene skal få fortsette på FM også etter det...."
Og hvis man sætter konfidensniveau til 90%, bliver usikkerheden +-2,6%.Andelens størrelse på 27%
Antal svar i stikprøven 802
Populationens størrelse 5.233.000
Konfidensniveau 99%
Den statistiske usikkerhed er her 4% - dvs. fra 23 til 31%
Du har fuldstændig ret.Men igen - jeg er ikke noget matematisk geni indenfor statistik
At nordmændene er utilfredse er ingen overraskelse - det spændende er, hvad deres reaktionsmønster vil være over de næste par år. Vil de skifte til Internetstreaming som alle "eksperterne" påstår, skifter nordmændene til udelukkende høre FM lokalradio eller vil DAB+ langsomt vinde indpas?
Streaming vinder, sammen med FM på lokalbasis. DAB(x) dør indenfor 15 år.
De dumme forbrugere vil ikke have det, da der ingen værdi er i det.....
i DK vil FM overleve DAB(x) - DK politikere tør ikke lukke FM som en folketingsbeslutning - og slet ikke inden de næste 10år.....
En nedgang fra 31% til 27% er vist ikke indenfor statistisk sandsynlighed. Glenn forsøgte at forklare dig det, men du bliver ved med at tale om 1%.
Jeg har brugt denne formular til at lave en hurtig udregninghttps://www.en-undersoegelse-viser.dk/beregn-usikkerhed/#anbefaling
Andelens størrelse på 27% Antal svar i stikprøven 802 Populationens størrelse 5.233.000 Konfidensniveau 99% Den statistiske usikkerhed er her 4% - dvs. fra 23 til 31%
En nedgang fra 31% til 27% er altså indenfor den statistiske usikkerhed såfremt man bruger et konfidensniveau på 99%
Men endnu værre bliver det, hvis man forsøger at udlede noget fornuftigt omkring de enkelte områder af Norge. Så bliver den statistisk usikkerhed skyhøj på op til 6,9% til hver side.
Men igen - jeg er ikke noget matematisk geni indenfor statistik, og derfor er jeg altid agtpågivende, når jeg læser statistik, der ikke inkluderer den statistiske usikkerhed.
En nedgang fra 31% til 27% er vist ikke indenfor statistisk sandsynlighed. Glenn forsøgte at forklare dig det, men du bliver ved med at tale om 1%.
Nu har jeg ikke den store matematikeksamen i statistik, men lidt kritisk sans må man godt have, når journalisten ikke engang skriver noget om den statistiske usikkerhed.
Vagn, når man f.eks. laver meningsmålinger om vælgertilslutning til politiske partier, så arbejder man med en statistisk usikkerhed på omkring 3,5% til den ene eller anden side - forudsat at statistikken skal være ~99% nøjagtig (Konfidensniveau) ved omkring 1.000 respondenter. Dvs. når man siger, at Venstre får 22% af stemmerne, så kan tallet reelt være 18,5% eller 25,5%
I den omtalte undersøgelse har man kun 802 respondenter, og det vil være meget logisk, at den statistisk usikkerhed dermed vil være højere end 3,5% til hver side.
En nedgang fra 31% til 27% er vist ikke indenfor statistisk sandsynlighed. Glenn forsøgte at forklare dig det, men du bliver ved med at tale om 1%.Jeg forholder min UDELUKKENDE til den ene omtalte undersøgelse, og de konklusioner, som journalisten på lokalradio.no laver. Journalisten laver simpelthen nogle konklusioner, som talmaterialet ikke understøtter.</p>
<p>De konklusioner gentager Glenn Møller-Holste i sit indlæg. Det bliver ikke mere "retvisende" af at blive gentaget. Når en journalist ikke inkluderer ordene "statistisk usikkerhed" i sin artikel, så skal man som læser være på vagt.
Så NRK skifter fra FM til DAB(X) for at få FÆRRE lyttere ?</p>
<p>fnis
Nu er NRKs situation politisk bestemt, men det er fuld ud forventet, at NRKs lyttertal vil blive mindre i fremtiden. DAB+ er ikke indført for at NRK skal få flere lyttere.
Forøvrigt er det samme forventeligt i Danmark, hvis DR tvinges over på DAB+ samtidig med at DR måske oven i hatten (forhåbentligt) bliver beskåret ret så kraftigt af grønthøsteren.
Johnny Olesen er åbenbart klogere end to firmaer, der er specialister i meningsmålinger. Ipsos lavede den første, og Respons lavede den anden, som kom frem til omtrent samme resultat. Tilfredsheden med DAB er faldet med ca. 4% af deltagerne i undersøgelsen.</p>
<p>Norsk Lokalradioforbund skriver lidt mere om undersøgelserne her.</p>
<p>En uformel meningsmåling i nettavisen.no gav et helt andet resultat, nemlig 10% for DAB og 90% for FM med over 17.000 svarere.
Vagn, nu bliver der gået efter manden i stedet for bolden... Jeg bliver skudt noget i skoene, som jeg ikke har en chance for at forholde mig til - det er meget dårlig stil.
Jeg forholder min UDELUKKENDE til den ene omtalte undersøgelse, og de konklusioner, som journalisten på lokalradio.no laver. Journalisten laver simpelthen nogle konklusioner, som talmaterialet ikke understøtter.
De konklusioner gentager Glenn Møller-Holste i sit indlæg. Det bliver ikke mere "retvisende" af at blive gentaget. Når en journalist ikke inkluderer ordene "statistisk usikkerhed" i sin artikel, så skal man som læser være på vagt.
Jeg er slet ikke uenig i, at mange nordmænd sikkert er utilfredse med overgangen til DAB+, da alt andet vil være mærkeligt. Folk kan ikke lide, når fremskridt bliver tvunget ned over hovedet på dem, og derfor skal man ikke kigge på status her og nu - man skal kigge på trenden.
Man kan drage mange paralleller til både dansk indmeldelse i NATO, til Danmarks indtræden i først EF og senere EU til indførslen af NEM-ID.
At nordmændene er utilfredse er ingen overraskelse - det spændende er, hvad deres reaktionsmønster vil være over de næste par år. Vil de skifte til Internetstreaming som alle "eksperterne" påstår, skifter nordmændene til udelukkende høre FM lokalradio eller vil DAB+ langsomt vinde indpas?
Men vi skal også lige huske på, at DAB+ også handler om at sprede lytterne til flere kanaler (større udvalg/mangfoldighed), så det er ikke meningen, at de store kanaler skal have samme lyttertal som før overgangen til DAB+.
Så NRK skifter fra FM til DAB(X) for at få FÆRRE lyttere ?
fnis
Johnny Olesen er åbenbart klogere end to firmaer, der er specialister i meningsmålinger. Ipsos lavede den første, og Respons lavede den anden, som kom frem til omtrent samme resultat. Tilfredsheden med DAB er faldet med ca. 4% af deltagerne i undersøgelsen.
Norsk Lokalradioforbund skriver lidt mere om undersøgelserne her.
En uformel meningsmåling i nettavisen.no gav et helt andet resultat, nemlig 10% for DAB og 90% for FM med over 17.000 svarere.
Hej Johnny</p>
<p>Læs det igen.</p>
<p>Det interessante er, at en stor det af nordmændene stadig er utilfredse med DAB+ - selv efter "FM-sluk". Det betyder at (tvangs-)DAB+ har gjort folk mere utilfredse med tiden.</p>
<p>Kombinér det med at lokalradiostationer på FM er tordnet frem og nu er ligeså lyttet som rigsstationerne på DAB+. Det ser ret sort ud for DAB+ i Norge.</p>
<p>Kun 31% af nordmændene var tilfredse december 2017 og dette faldt til 27% i 2018 (faldet er langt mere end 1% ! ):</p>
<p>07.05.2018, lokalradio.no: Misnøyen med DAB øker, backup:
Citat: "...
57 % av nordmenn er negative til at FM ble slukket og erstattet med DAB. Det kommer fram i medieundersøkelsen, laget av Respons, for Nordiske Mediedager.
27 % av de spurte stilte seg positive til digitaliseringen, mens 16 % svarte vet ikke. Det var 802 spurte.
Det betyr at misnøyen med DAB faktisk har blitt større det siste halvåret. I en undersøkelse Ipsos lagde for Dagbladet i desember var 56 % negative til DAB, mens 31 % sa seg positive.
..."
Nej, Glenn - du tolker simpelthen tallene på en måde som man IKKE KAN og IKKE MÅ tolke dem på. Det er simpelthen useriøst!
Man kan simpelthen ikke påstår, at folk er blevet hverken mere eller mindre tilfredse med DAB+ baseret på 802 respondenter, når forskellen er 1 procent point. Det er direkte useriøst, at journalisten overhovedet forsøger at tolke på de tal, når den statistiske usikkerhed gør det UMULIGT at drage en tilnærmelsesvis korrekt konklusion.
Man kan ikke, og man skal ikke som journalist begynde med den slags løgn og latin - det er direkte vildledning af almindelige mennesker, som ikke lige tænker over antallet af respondenter. Det er manipulation af værste skuffe. Og så hjælper det ikke Glenn, at DU gentager den gang løgn og latin.
Når det er sagt, så er det helt korrekt, at de lokale FM stationer har fået flere lyttere med overgangen til DAB+. Det var sådan set også forudsagt på forhånd, da det kun er de store kanaler, der er skiftet til DAB+. Det er INTET underligt i, at lokalstationerne har fået flere lytter - det var forventet, det er ingen overraskelse.
Spørgsmålet er blot hvor lang tid det tager før lytterne kommer tilbage til de store stationer, der sender på DAB+, og allerede nu kan man se ud fra de norske lyttertal, at faldet er bremset, og lytterne er begyndt at vende tilbage til de store kanaler.
Men vi skal også lige huske på, at DAB+ også handler om at sprede lytterne til flere kanaler (større udvalg/mangfoldighed), så det er ikke meningen, at de store kanaler skal have samme lyttertal som før overgangen til DAB+.
Med 802 respondenter, så er usikkerheden i undersøgelsen større end 1%, hvilket enhver journalist med blot lidt omløb i øverste etage godt ved. Man kan simpelthen ikke drage den konklusion på baggrund at 802 respondenter med den statistiske usikkerhed. Det svarer til en forskel på 8 personer i en så lille undersøgelse. Det er DYBT USERIØST!
Skal vi så ikke bare holde os til at tvangs-DABificering ikke ser ud til at fungere ?
Svar på:
Med 802 respondenter, så er usikkerheden i undersøgelsen større end 1%, hvilket enhver journalist med blot lidt omløb i øverste etage godt ved. Man kan simpelthen ikke drage den konklusion på baggrund at 802 respondenter med den statistiske usikkerhed. Det svarer til en forskel på 8 personer i en så lille undersøgelse. Det er DYBT USERIØST!
Hej Johnny
Læs det igen.
Det interessante er, at en stor det af nordmændene stadig er utilfredse med DAB+ - selv efter "FM-sluk". Det betyder at (tvangs-)DAB+ har gjort folk mere utilfredse med tiden.
Kombinér det med at lokalradiostationer på FM er tordnet frem og nu er ligeså lyttet som rigsstationerne på DAB+. Det ser ret sort ud for DAB+ i Norge.
Kun 31% af nordmændene var tilfredse december 2017 og dette faldt til 27% i 2018 (faldet er langt mere end 1% ! ):
07.05.2018, lokalradio.no: Misnøyen med DAB øker, backup: Citat: "... 57 % av nordmenn er negative til at FM ble slukket og erstattet med DAB. Det kommer fram i medieundersøkelsen, laget av Respons, for Nordiske Mediedager. 27 % av de spurte stilte seg positive til digitaliseringen, mens 16 % svarte vet ikke. Det var 802 spurte. Det betyr at misnøyen med DAB faktisk har blitt større det siste halvåret. I en undersøkelse Ipsos lagde for Dagbladet i desember var 56 % negative til DAB, mens 31 % sa seg positive. ..."
Jeg tror du tager fejl?:</p>
<p>07.05.2018, lokalradio.no: Misnøyen med DAB øker, backup:
Citat: "...
Et solid flertall av befolkningen er negative til DAB. Det kommer fram i en fersk undersøkelse. Det er faktisk flere negative nå enn i 2017!
...
27 % av de spurte stilte seg positive til digitaliseringen, mens 16 % svarte vet ikke. Det var 802 spurte.
Det betyr at misnøyen med DAB faktisk har blitt større det siste halvåret. I en undersøkelse Ipsos lagde for Dagbladet i desember var 56 % negative til DAB, mens 31 % sa seg positive.
I medieundersøkelsen 2018, som er laget i perioden januar til mars, er det folk i Nord-Norge og på Vestlandet som er mest negative til FM-slukking, over 60 %.
..."
Glenn, igen kommer du med en gang Astroturfing.
Først og fremmest er kilden Lokalradip.no, hvilket er et medie, der er meget kritisk overfor DAB+. De har en bestemt vinkel på alle artikler om DAB+, hvilket flugter godt med lokal radioernes holdning i Norge.
Dernæst henvises til en undersøgelse med 802 respondenter , hvor antallet af utilfredse nordmænd er steget fra 56 til 57%, hvilket præsenteres for at være "Det er faktisk flere negative nå enn i 2017!"
Med 802 respondenter, så er usikkerheden i undersøgelsen større end 1%, hvilket enhver journalist med blot lidt omløb i øverste etage godt ved. Man kan simpelthen ikke drage den konklusion på baggrund at 802 respondenter med den statistiske usikkerhed. Det svarer til en forskel på 8 personer i en så lille undersøgelse. Det er DYBT USERIØST!
Men ikke nok med det, så er de 802 respondenter fordelt ud over hel Norge, og så bruger mediet tallene til at sammenligne de enkelte områder i Norge. Det er simpelthen ikke seriøst i en undersøgelse, hvor blot nogle få respondenter til den ene eller anden side kan rykke ganske alvorligt i procenterne.
Lige for at sætte det i relief. Det svarer til, at man spørger 160 tilfældige personer i hver region i Danmark om deres holdning. Der kan være evig stor forskel på folk i Odense/Rømø, Aarhus/Harboøre, Nørre Vorupøre/Lendum, Nysted/Rørvig eller Frederiksberg/Østermarie - find selv på andre. Prøv at stille 160 tilfældig udvalgte danskere hvad de synes om indvandring, politiets udrykningstider, børnehave normering, mobildækning, muligheden for fibernet eller niveauet af hjemmehjælp, og så skal du se en enorm spredning afhængig af, hvor i landet folk hører hjemme. Med kun 160 respondenter i hver region, så skal der kun være 1-2 respondenter, for at flytte 1% i statistikken.
Når man f.eks. gennemfører politiske målinger i Danmark, så er den statistiske usikkerhed ~3,5 procentpoint, hvis man spørger 1.000 tilfældige respondenter. Spørger man færre, så er usikkerheden endnu større.
Jeg er helt sikker på, at der findes mange nordmænd, som er sure over digitaliseringen, og de vil være sure de næste par år. Men det får ikke nordmændene til at tænde for FM igen.
Svar på:
FM bliver lukket, det er udelukkende et spørgsmål om tid. Om det lige bliver i 2021, 2028 eller 2042, det må politikerne om, men udviklingen er allerede på vej.
Jeg tror du tager fejl?:
07.05.2018, lokalradio.no: Misnøyen med DAB øker, backup: Citat: "...Et solid flertall av befolkningen er negative til DAB. Det kommer fram i en fersk undersøkelse. Det er faktisk flere negative nå enn i 2017!... 27 % av de spurte stilte seg positive til digitaliseringen, mens 16 % svarte vet ikke. Det var 802 spurte. Det betyr at misnøyen med DAB faktisk har blitt større det siste halvåret. I en undersøkelse Ipsos lagde for Dagbladet i desember var 56 % negative til DAB, mens 31 % sa seg positive. I medieundersøkelsen 2018, som er laget i perioden januar til mars, er det folk i Nord-Norge og på Vestlandet som er mest negative til FM-slukking, over 60 %. ..."
Måske får Malawi også det norske DAB+-udstyr om et stykke tid?
Mon de vil have det ?
- Jeg tvivler.
En af årsagerne til at Indien opgav DAB var den manglende tilgængelighed af billige, simple og ruboste modtagere......
Hej Johnny</p>
<p>Hvis det er et problem, kan det løses ved at inddrage VHF bånd I (47-68MHz) og III (174-230MHz) til FM-bånds formidling.</p>
<p>Hvis det ikke er nok, kan man begynde at se på UHF 470-790MHz.</p>
<p>Jeg vil ikke have noget som helst mod FM-radio-modulation, DAB+, DRM+ og DVB-T2-Lite blandet på VHF bånd I, III og UHF.</p>
<p>DRM+ må også meget gerne sendes via VHF-bånd II blandet med FM-radio-modulation.</p>
<p>Dvs jeg foreslår ikke DAB/DAB+-sluk (fx år 2022) selvom DAB+ er en underlødig digitalradio protokol, der bliver anvendt til underlødige radiokanal bitrater - og som bl.a. har dårlig indendørs dækning (bl.a. kælder).
Det er let at lave FM-radioer, som dækker VHF bånd-I/II/III og evt. UHF. Det er faktisk hyldevarer. Faktisk vil en sådan radio være billigere end en SDR DAB+ VHF bånd III-only. Selv da vil en FM-radio, der dækker VHF bånd-I/II/III og evt. UHF, bruge mindre elektrisk energi (=batteriegnet), end en SDR DAB+ VHF bånd III-only-radio:
Denne FM-radio, der dækker VHF bånd-I/II/III og UHF, er styret af en PC, men kan selvfølgelig sagtens i stedet styres af en mikrocontroller:
rfcandy.biz: 45-860MHz Radio receiver based on UV916-tuner, backup: Citat: "... The tuner is PLL synthesized controlled and the frequency can be set from 80-900MHz. The tuner is programmed by a digital interface I2C standard using only 2 wires. The output from the tuner is European standard 38.9 MHz. ...With this unit I can scan and listen to all FM signals from 45-860 MHz. See figure below...."
Sammenlign det med hvor dyre SDR DAB+ VHF bånd III-only radioer er.
Svar på:
FM bliver lukket, det er udelukkende et spørgsmål om tid. Om det lige bliver i 2021, 2028 eller 2042, det må politikerne om, men udviklingen er allerede på vej.
FM stormer frem i Norge. Fra Bergen og sydover er FM-båndet nu fyldt op med lokalradio. Det har i den grad gavnet med NRKs DAB+-only/FM-sluk:
14.04.2018, lokalradio.no: Medietilsynet fornøyd med lokalradio, backup: Citat: "...Det er nå ingen ledige områder på FM fra Bergen og sørover. Det er stor interesse for FM, sier Lunestad. Det er til og med kommet lokalradio i helt nye områder, som ikke har hatt lokalradio på lenge...."
NRK har lavet et kæmpe "selvmål" ved at gå DAB+-only/FM-sluk:
Ja, de forbrugere altså - De VIL bare ikke have DAB(x) efter foie-gras metoden.
Løsningen må være :
- Forbyd al FM transmission, også af lokalradioer
- Sørg for at reducere lokalradioernes mulighed for gode sendepositioner, og hold dem væk fra landsdækkende MUX
- Sørg for KUN at tillade NRK/MTG adgang til DAB(x) sendenettet
- Stop al streaming af NRKs kanaler via Internet
Så bliver DAB(x) rigtig populært
( Meter-tyk sarkasme kan forkomme )
Svar på:
FM bliver lukket, det er udelukkende et spørgsmål om tid. Om det lige bliver i 2021, 2028 eller 2042, det må politikerne om, men udviklingen er allerede på vej.
NRK har lavet et kæmpe "selvmål" ved at gå DAB+-only/FM-sluk:
06.05.2018, radiorjukan.no: Lokalradio nå nå like høye lyttertall som NRK i Telemark, backup: Citat: "... De nyeste lyttertallene forteller at lokalradio [på FM] for første gang tangerer NRK i lyttertall i Telemark. Årsaken er i stor grad at rikskanalene har lagt ned sine sendinger på FM etter å ha gått over på DAB+...."
Malawi får det velgennemprøvede norske FM-senderudstyr:
5. mai 2018, tu.no: Det norske FM-nettet gjenoppstår – i Malawi, backup: Citat: "... Norkring pakker ned de beste FM-senderne og sender det til Afrika. ... Sammen med Plan Norge har Norkring bidratt til å etablere et FM-nett i Malawi rettet mot barn og unge. Til sammen sender de ned 14 av de nyeste FM-senderne i mellomeffektklassen med antenner og annet utstyr som skal til. ..."
Måske får Malawi også det norske DAB+-udstyr om et stykke tid?
Svar på:
FM bliver lukket, det er udelukkende et spørgsmål om tid. Om det lige bliver i 2021, 2028 eller 2042, det må politikerne om, men udviklingen er allerede på vej.
Hej Johnny
Måske begynder Norge i større stil at sende samsende FM-radio igen?:
2. maj 2018, Frp vil ha NRK, P4 og andre DAB-kanaler tilbake på FM, backup: Citat: "...
- DAB er et feilspor. ... Vil ha stor FM-liberalisering ... Kanskje viktigst er det at de vil oppheve forbudet mot å videresende og samsende i FM-nettet. I praksis betyr det at dagens DAB-kanaler kan komme tilbake i FM-nettet. ...- Mange steder er DAB-dekningen dårlig. FM-sendinger når ut alle steder. I en situasjon der det vil være naturlig å bruke radio for å kringkaste meldinger knyttet til beredskap og sikkerhet, vil man via FM-nettet være sikret å nå ut til flest mulig, sier Wold. ..."
Jeg forsøger at forklare, at den internationale udvikling (efterspørgsel) har direkte indflydelse på radioproducenternes produkter (udbud).</p>
<p>Hvis man udelukkende kigger på teknologi og politik, så mangler man simpelthen brikkerne i puslespillet.
Den internationale udvikling er ca. EU på en GOD dag ? Talte med en Polsk kollega ( SW udvikler i Szczecin ) - han havde HØRT om DAB, men kendte ingen der brugte det.....
Her i US er satellitradio meget populært, men FM og AM(!!) er normen. Der planlægges et landsdækkende 5G netværk, mon ikke det er det der vinder at the end of the day ?
DAB(x) ligner REN politik og (forældet) teknologi, der ikke tilfører noget af værdi. Det eneste vi kan få er dårligere dækning, og flere kanaler med det samme indhold + reklamer.
Lad nu bare DAB(x) overhale FM på markedsvilkår - ligesom bilen overhalede hesten. Her ligner det bare at det er et næsehorn der skal udkonkurrere hesten....
I fodbold kalder de vist det der for et selvmål. Håndbårent, helt ind i nettet....</p>
<p>Prøv eventuelt at slå "markedsmekanismer" op.
Christian, hvorfor er det et selvmål? Jeg indrømmer gerne at min formulering "Det er simpelthen for simpelt at sige, at markedsmekanismen udelukkende er et spørgsmål om markedskræfterne (udbud og efterspørgsel)" ikke var helt skarp.
Jeg forsøger at forklare, at den internationale udvikling (efterspørgsel) har direkte indflydelse på radioproducenternes produkter (udbud).
Hvis man udelukkende kigger på teknologi og politik, så mangler man simpelthen brikkerne i puslespillet.
Hvis man ikke har forstået, at DAB er en folketingsbeslutning og ikke har noget som helst med markedsmekanismer at gøre, så har man virkelig ikke fattet ret meget. Hvorfor tror du, FM skal lukkes? Det har noget med markedsmekanismer at gøre.
Jo, Vagn jeg har forstået, at udviklingen med DAB+ langt hen af vejen er drevet af et politisk ønske om flere radiokanaler, mere konkurrence og større udbud af forskellige kanaler. Men vi skal lige åbne øjnene for, at DAB+ ikke skal ses i en ren dansk kontekst.
Der kan være andre grunde til at satse på DAB+. I Norge havde de også nogle økonomiske hensyn, i Italien, England, Frankrig og Tyskland er der nogle praktisk hensyn mht. kapaciteten på FM båndet, og i f.eks. Østrig - hvor de udruller DAB+ på rene kommercielle vilkår - handler det delvis om kunne tilbyde flere kommercielle radiokanaler.
Det er simpelthen for simpelt at sige, at markedsmekanismen udelukkende er et spørgsmål om markedskræfterne (udbud og efterspørgsel). Markedet bliver påvirket af både politik, radiostationer, befolkning og de valgt radioproducenterne træffer.
Det er her jeg forsøger, at kommunikere, at de valg som producenterne af radioer træffer har direkte indflydelse på udviklingen af DAB+. Og den udvikling beror på hvad der kan sælges på de store europæiske markeder. Det er med andre ord en selvforstærkende effekt.
Når tyskerne melder ud at de satser på DAB+, så vil flere store radioproducenter droppe deres rene FM radioer og skifte til at producere DAB+ radioer, fordi det giver mening rent økonomisk for producenterne. Det betyder igen, at der kommer flere DAB+ radioer til andre europæiske lande, hvilket igen forstærker det momentum DAB+ har i den andre lande.
Når Italien forbyder rene analoge radioer, så har det samme effekt - den Italienske politik har altså direkte indflydelse på udbredelsen af DAB+ i Danmark.
Undskyld - men skyd ikke budbringeren!
FM bliver lukket, det er udelukkende et spørgsmål om tid. Om det lige bliver i 2021, 2028 eller 2042, det må politikerne om, men udviklingen er allerede på vej.
Svar på:
Her skal vi altså også lige kigge ud over vores egen andedam; I andre lande som f.eks. Italien har de alvorlige problemer med kapaciteten på FM-båndet, og her vil DAB+ kunne give dem den nødvendige kapacitet til et mangfoldigt udbud af radiostationer.
Hej Johnny
Hvis det er et problem, kan det løses ved at inddrage VHF bånd I (47-68MHz) og III (174-230MHz) til FM-bånds formidling.
Hvis det ikke er nok, kan man begynde at se på UHF 470-790MHz.
Jeg vil ikke have noget som helst mod FM-radio-modulation, DAB+, DRM+ og DVB-T2-Lite blandet på VHF bånd I, III og UHF.
DRM+ må også meget gerne sendes via VHF-bånd II blandet med FM-radio-modulation.
Dvs jeg foreslår ikke DAB/DAB+-sluk (fx år 2022) selvom DAB+ er en underlødig digitalradio protokol, der bliver anvendt til underlødige radiokanal bitrater - og som bl.a. har dårlig indendørs dækning (bl.a. kælder).
Det er ikke svært at spå om fremtiden
Du spår ikke, du argumenterer for at tvinge en dårlig løsning igennem på trods af markedskræfter ... der er meget stor forskel
men hvis man ikke har forståelsen for markedsmekanismerne indenfor forbrugerelektronik, så mangler man simpelthen halvdelen af puslespillet, hvis man udelukkende kigger på teknologien og de politiske beslutninger.
I fodbold kalder de vist det der for et selvmål. Håndbårent, helt ind i nettet....
Prøv eventuelt at slå "markedsmekanismer" op.
Hvis man ikke har forstået, at DAB er en folketingsbeslutning og ikke har noget som helst med markedsmekanismer at gøre, så har man virkelig ikke fattet ret meget. Hvorfor tror du, FM skal lukkes? Det har noget med markedsmekanismer at gøre.hvis man ikke har forståelsen for markedsmekanismerne indenfor forbrugerelektronik, så mangler man simpelthen halvdelen af puslespillet, hvis man udelukkende kigger på teknologien og de politiske beslutninger
Hvis ærinde er det egentlig, du går? Bliver du betalt for alle disse påstande? Du gå i hvert fald ikke folkets ærinde.
Det er ikke svært at spå om fremtiden, hvis man blot sætter sig ind i sagerne, og nogenlunde forstår de mekanismer, som styrer udviklingen. Den del ved jeg altså rimeligt meget om...
Jeg går ikke andre ærinder end mit eget og nej jeg bliver ikke betalt en krone for at debattere med dig.
Jeg kunne sådan set være skide ligeglad, men jeg synes det er på sin plads, at gøre opmærksom på, at verdenen altså ikke er så sort og hvid, som visse debatører mener den SKAL være.
Vagn, jeg er sikkert på, at du kan finde lige så passionerede debatører i andre debatter på Ing.dk - tag blot et kig på atomkraft debatten, hvor de samme debatører gentager de samme argumenter og holdninger igen og igen.
Men I stedet for at være rasende på budbringeren, så gør dig selv den tjeneste, at slå lyttelapperne lidt ud, for så lærer du måske bedre at forstå, hvorfor tingene ender ud, som de gør. Det skal helst ikke lyde provokerende, men hvis man ikke har forståelsen for markedsmekanismerne indenfor forbrugerelektronik, så mangler man simpelthen halvdelen af puslespillet, hvis man udelukkende kigger på teknologien og de politiske beslutninger.
Når jeg deltager i disse debatter, så er det bare meget tydeligt, at folk simpelthen ikke har alle brikkerne at flytte rundt med (i puslespillet), og derfor ser de slet ikke det fulde billede. Og så bidrager den udprægede Astroturfing fra Glenn Møller-Holst heller ikke med ret meget positivt, da det blot bidrager til endnu mere forvirring, hvis man ikke forstår tingenes sammenhæng i et lidt større perspektiv.
Resten af dit indlæg vil jeg ikke svare på, for jeg tror faktisk at næsten alle spørgsmålene allerede er blevet besvaret mere end én gang i denne tråd af undertegnede. Brug scrollknappen.
Indtil du kommer med et fornuftigt argument. Jeg har endnu ikke set en specialist udtale sig positivt om DAB, og du har jo selv skrevet, at du ikke er specialist, hvilket jeg ikke vil betvivle.Tjo, men hvor mange gange skal det gentages?
Ingen har ønsket flere kanaler. Selvfølgelig bliver nogle af kanalerne brugt, f.eks. fjernede man al god musik fra P4 og forviste den til P5. Siden er lidt af den gode musik kommet tilbage, og P5 bliver ringere og ringere. Jeg savner en oversigt over, hvor mange der bruger DAB og hvor mange, der streamer på nettet opdelt på hver kanal. Jeg vil tro, P7 har få DAB-lyttere, og P5 har mange. Desuden savner jeg en opgørelse over, hvor mange af de lyttere, der forsvandt ved overgangen til DAB+, der er kommet tilbage til DAB.
Større konkurrence? Tja, se på Norge, hvor NRK og to kommercielle udbydere bestemmer alt og kvæler al konkurrence. Bedre beredskabsmeddelelser, det må du uddybe. Norge har problemer med bilradioer, der ikke kan modtage trafikinformation, kan de radioer, vi kan købe i dag, det? Mon adapterne kan? Hvad i alverden skal vi med slideshow? Det kræver også nye apparater, min radio kan i hvert fald ikke.Argumentet for DAB+ er stadigvæk et større udbud (udvalg) af kanaler, større konkurrence, bedre beredskabsmeddelelser, mere avancerede funktion såsom slideshow og muligheden for færre omkostninger til distribution for radiostationerne.
Adskillige nordmænd klager over dårlig modtagelse i biler med fabriksmonteret DAB-radio, andre er godt tilfredse. Det er åbenbart svært for bilfabrikkerne at lave noget, der virker i alle biler.
Du mener altså, at 4 kr om året per person er dyrt?Problemet er, som med alle andre teknologi-skifte, at det er afsindig dyrt, at kører med parallelle systemer alt for længe.
Det var dog en underlig påstand. Hvem er du egentlig, siden du ved så meget om fremtiden? Husk, det er svært at spå, især om fremtiden.Det er uundgåeligt, akkurat ligesom besættelsen af Danmark var uundgåelig. Vi skal derfor søge for at få det bedste ud af situationen i stedet for at kæmpe imod.
Hvis ærinde er det egentlig, du går? Bliver du betalt for alle disse påstande? Du gå i hvert fald ikke folkets ærinde.
Du svarer stadig ikke på det egentlige spørgsmål, hvorfor skal FM nedlægges?</p>
<p>Forøvrigt synes jeg, du skal nedsætte dig som konsulent for de norske lokalradioer, der ikke kan finde ud af at samles om en DAB-sender.
Tjo, men hvor mange gange skal det gentages?
Argumentet for DAB+ er stadigvæk et større udbud (udvalg) af kanaler, større konkurrence, bedre beredskabsmeddelelser, mere avancerede funktion såsom slideshow og muligheden for færre omkostninger til distribution for radiostationerne.
Her skal vi altså også lige kigge ud over vores egen andedam; I andre lande som f.eks. Italien har de alvorlige problemer med kapaciteten på FM-båndet, og her vil DAB+ kunne give dem den nødvendige kapacitet til et mangfoldigt udbud af radiostationer.
Problemet er, som med alle andre teknologi-skifte, at det er afsindig dyrt, at kører med parallelle systemer alt for længe. Argumentet for at nedlægge FM båndet er, at det vil tvinge folk over på det nye system og derved kan man nøjes med ét system, hvilket er godt - set i det lange perspektiv - for både forbrugere og radiostationer.
Som du selv skriver, så var du også sur over, at du pludselig skulle have digital TV. Du har svært ved at se forbedringerne med DAB+, og det er helt fair at have den holdning. Jeg forstår argumenterne, jeg anerkender fuldt ud argumenterne for FM, men derfor kommer vi alligevel til at skifte til DAB+. Det er uundgåeligt, akkurat ligesom besættelsen af Danmark var uundgåelig. Vi skal derfor søge for at få det bedste ud af situationen i stedet for at kæmpe imod.
Du er tydeligvis ikke interesseret i et større udvalg af kanaler, men det betyder bare ikke, at befolkningen som helhed ikke er interesseret i et større og mere varieret udbud af radiokanaler.
Lyttertallene viser klart, at mange danskere faktisk lytter mange forskellige radiokanaler - hvoraf en del er rene digitale kanaler. Ikke fordi de er digitale, men fordi de med DAB+ og/eller internet streaming pludselig har adgang til andre kanaler, som kan tilbyde dem noget andet ende de ellers har haft adgang til.
Vi har i Danmark plads til mindst 33 kanaler på DAB+ i en fornuftig kvalitet (96 Kbit/s HE-AAC v1), og hvis staten ikke afsætter de resterende frekvenser til Boxer, så har vi plads til endnu flere kanaler på DAB+
Jeg tror ikke, at jeg egner mig til at være konsulent for nordmændene. Lokalradioerne i Danmark kunne godt finde ud af at gå sammen, og så kan de nok også godt i Norge. Ellers kan de da bare ringe til Danmark og bede os overtage "butikken" igen, hvis de ikke selv kan finde ud af det :-)
Du svarer stadig ikke på det egentlige spørgsmål, hvorfor skal FM nedlægges?Vagn, hvordan har du tænkt dig, at omlægge FM nettet så der kan være plads til 11 landsdækkende publicservice FM kanaler? Hvor hvor meget dyre vil det blive sammenlignet med at sende DAB+? Har du overhovedet overvejet det? (Kig evt. efter tallene længe oppe i debatten)
Forøvrigt synes jeg, du skal nedsætte dig som konsulent for de norske lokalradioer, der ikke kan finde ud af at samles om en DAB-sender.
Jeg glemte batteriradioerne. En batteriradio bruges til terrassen og rum, hvor der ikke er strøm, derfor er en batteritid på 5 timer fuldstændig latterlig. En FM-radio spiller svagere, indtil batterierne er brugt helt op, en DAB-radio bliver bare tavs. Jeg har adskillige FM-batteriradioer, men ingen batterier til dem, til gengæld har min smartphone FM-radio indbygget.Så længe DAB findes vil det da være fjollet at købe radio uden DAB, hvis merprisen er rimelig.
Er der nogen der ved, om der er kommet nye smartphones med DAB+? Jeg kan kun finde denne, som vist er udgået: LGK520K
Nå? - mon det kun gælder DAB og ikke DAB+?:</p>
<p>April 17, 2018, bestradios.co.uk: Does DAB Radio Work in Spain?, backup:
Citat: "...
Der er cirka 46 millioner i Spanien... Det svare til Polen og Østrig til sammen.
Selvom Spanien er stort, så er det bare ligegyldigt, når England, Tyskland, Frankrig, Italien, Schweiz, Østrig, Holland, Belgien, Polen... indsæt selv flere lande... satser på DAB+
Det betyder nemlig, at producenterne af radioer for alvor begynder at kunne se ideen ved udelukkende at producere DAB+ radioer til alle markederne.
I den kontekst er det total lige meget, at Spanien ikke er med på vognen. Men derfor er det helt korrekt, at Spanien stoppede midt i deres udrulning af DAB, og de er ikke kommet tilbage endnu. Frankrig stoppede også op i en lang periode, og nu er de tilbage på vognen.
Supplering af:
Har nogen lavet et "barn" på de norske DAB+-rigskanaler? DAB+rigskanalerne har set skriften på væggen. Lokalradioerne via FM klarer sig for godt efter bullyen DAB+ smag :o) :
17.04.2018, lokalradio.no: Metro anker FM-bot, backup: Citat: "... Det var i desember at det oppstod en merkelig situasjon da en rekke lokalradioer i Oslo mot sin vilje ble tvunget til å slukke sine FM-sendere fordi NRK og P4 ville sende på DAB.Metrogruppens kanaler nektet å godta situasjonen og fortsatte å sende på FM etter den stortingsvedtatte slukkedatoen. Etter å ha blitt truet med skyhøye tvangsbøter ga de seg imidlertid og slo av senderne.... Det er bakgrunnen for at Medietilsynet har ilagt kanalene gebyr. Radio Metro er ilagt et gebyr på 57.000 kroner og Radio Rox 10.750 kroner. ...Etter at boten ble kjent har privatpersoner satt i gang en innsamling for å prøve å dekke boten til Metro-gruppen. De har klart å samle inn over 20 000 kroner fra mer enn et hundre personer. ..."
13.04.2018, lokalradio.no: LANDSMØTET 2018 – Vi stoppet nedleggelsen av FM!, backup: Citat: "... – Det er for sent for riksaktørene, men vi skal fortsette å kjempe for å beholde lokalradio på FM-nettet, også etter 2021, var lederens klare melding. Han hadde også tro på at dette skulle lykkes. ... – Det har vært mye mangfold på lokalradio gjennom årene … og det betyr mye for demokratiet, sa Furre til landsmøtet. ..."
Der er ingen forbedring med DAB. Du skiver, at DR burde nedlægge et par kanaler, men så forsvinder det sidste argument for at indføre DAB. En omlægning af FM-nettet ville give plads nok.
Vagn, det er netop her jeg synes man skal sætte sig ordenligt ind i tingene. Hvis f.eks. DR nedlagde DR P2, som i dag har en direkte kommercielle DAB+ konkurrent i form af Radio Klassisk, så ville det frigive en hel del kapacitet.
Hvis vi f.eks. tager 11C som dækker Lolland, Falster, Sjælland og Fyn. Det er den MUX, hvor DR har den største udfordring med kapaciteten. Her skal det bemærkes, at de angivne bitrater er inkl. Reed-Solomon fejlretning, der bruger 8,3 % af bitraten.
DR P1 72 kbit/s DR P2 128 kbit/s DR P3 88 kbit/s DR P4 Bornholm 80 kbit/s DR P4 Fyn 9362 88 kbit/s DR P4 København 88 kbit/s DR P4 Sjælland 80 kbit/s DR P4 Syd 80 kbit/s DR P5 88 kbit/s DR P6 Beat 88 kbit/s DR P7 Mix 88 kbit/s DR P8 Jazz 88 kbit/s 24syv 96 kbit/s
Hvis vi nu legede med tanken, at DR P2 og P8 Jazz blev droppet, så er der pludselig 19,6 Kbit/s mere til hver radiokanal. Det vil betyde, at man vil kunne sende alle kanaler med 96 Kbit/s HE-AAC v1 + Reed-Solomon fejlretningen.
Hvis vi så leget endnu mere tanken, og så lader DR P1 forsætte uændret, så er der sgu også kapacitet til DAB slideshow funktionen, så DR kunne sende billeder med ligesom de gør i Norge og Tyskland - eller Radio 24syv kunne vise billeder fra deres studie.
Vagn, hvordan har du tænkt dig, at omlægge FM nettet så der kan være plads til 11 landsdækkende publicservice FM kanaler? Hvor hvor meget dyre vil det blive sammenlignet med at sende DAB+? Har du overhovedet overvejet det? (Kig evt. efter tallene længe oppe i debatten)
Svar på:
(1) Brugernes oplevelse er selvfølgelig vigtig, men hvad er vigtig for dig som bruger? Er det udvalget af radiokanaler? Er det lydkvaliteten af de radiokanaler som er til rådighed? Er det udvalget af nichekanaler? Er det oplevelse af dækning og hvilket udstyr giver hvilken oplevelse af dækningen?</p>
<p>Her er der ingen rigtige svar... Hvad der er vigtig for mig Christian, det er måske ikke vigtig for dig og omvendt.</p>
<p>Jeg kender folk som er glade for både dækning, lydkvalitet og udvalget på DAB+, men jeg kender også folk, som er utilfredse med de tre samme ting.
Nyheder der sendes via dårlig DAB+-lydkvalitet, dræber tilliden til det sagte. FM er bare bedre:
April 23, 2018, usc.edu: Audio quality influences whether you believe what you hear, backup: Citat: "... A study finds that poor audio quality can cause listeners to feel distrust for both the information that they are hearing and the person who is sharing it. ...“As soon as we reduced the audio quality, all of a sudden, the scientists and their research lost credibility,” Newman said....Schwarz and his colleagues have found that anytime something is difficult to process, people become distrustful.... Schwarz and Newman offered this takeaway from their study: Next time you are recorded, make sure you have good sound quality. Your credibility depends on it. ..."
Dine påstande er helt for din regning. Der er ingen, der skifter radio pga. bedre teknik. Har forhandlerne overhovedet FM-radioer uden DAB på hylderne? Så længe DAB findes vil det da være fjollet at købe radio uden DAB, hvis merprisen er rimelig.Ja, det vil sikkert være billigere, men hvor meget billigere? Hvad med alle de FM radioer, som blive købt de næste ti år - dem kan vi så smide væk eller hvad?
Selvom hovedparten af salget allerede i dag er DAB+ radioer, så sælges der stadigvæk FM radioer i Danmark. Det tab skal man jo også lige huske at regne med, når man sige, at et skifte 10 år ude i fremtiden er billigere.
Jeg var godt sur over, at det pludselig skulle koste mig penge at se TV, men efter at have set, hvor meget bedre digitalt TV var, skiftede jeg mening. Der er ingen forbedring med DAB. Du skiver, at DR burde nedlægge et par kanaler, men så forsvinder det sidste argument for at indføre DAB. En omlægning af FM-nettet ville give plads nok.
Du har stadig ikke givet en rimelig grund til, hvorfor vi skal nedlægge FM. Hvis DAB bliver en succes, vil DAB ganske langsomt afløse FM, ligesom FM afløste AM. Det koster os alle ca. 4 kr om året at holde FM i gang!Det er i princippet skide lige meget, hvad vi foretager os i norden, når de store lande mod syd træder på speederen. Jeg er klar over, at det kan være svært at forstå - og acceptere - men vi er slet ikke så unikke i norden.
Svar på:
Det er i princippet skide lige meget, hvad vi foretager os i norden, når de store lande mod syd træder på speederen. Jeg er klar over, at det kan være svært at forstå - og acceptere - men vi er slet ikke så unikke i norden.
Nå? - mon det kun gælder DAB og ikke DAB+?:
April 17, 2018, bestradios.co.uk: Does DAB Radio Work in Spain?, backup: Citat: "... Spain was something of a DAB pioneer, beginning broadcasts in 1998 that covered Madrid, Barcelona and Valencia. By June 2011, coverage extended to around 52% of the population through 23 transmitters. After that, coverage dropped to 20% through 18 services due to the proposed migration to DAB+ and eventually a possible switch off of the analogue service.All this has apparently been done with little or no market research. Had it been carried out, it would have found that people were generally happy with the FM service and were not prepared to spend money on new DAB radios. The result is that digital radio has been broadcast by few radio stations to a relatively small audience and traditional stations continue to rule.Receiving UK stations on a DAB radio is not possible in Spain due to the distance being too great for the strength of the signal. It is also unlikely that a UK-sourced DAB radio will work since it is, reportedly, pre-set to different frequencies to those used in Spain. However, it may be worth re-tuning the set and finding out which, if any, stations are available....If you can’t find the digital stations you want using a DAB radio, the answer may be to access them over the internet...."
Hvorfor skulle det kræve en anden antenne end den, der allerede er i smartphonen?
Ja, hvis du altså mener, at det er en fornuftig løsning, at bruge din smarthphone i bilen til det, så behøves der selvfølgelig ingen anden antenne. Men hvad gør du så når signalet svigter?
Jeg forestiller mig mere end form for radio med LTE broadcast mulighed indbygget. Men hvor meget vil DU betale for den mulighed?
Den kapacitet, der skal bruges, svarer, hvis jeg forstår 360 grader undersøgelsen korrekt, til streaming til én smartphone, så er mastens område dækket. Hvorfor skal man betale mere til KODA end hvis man sender DAB? I begge tilfælde er antallet af mulige lyttere ubegrænset.
Nej, sådan fungerer LTE broadcast ikke. Med LTE broadcast afsættes en del af kapaciteten på masten til LTE broadcast. Hvis man skal sikre, at alle skal kunne modtage signalet uden forstyrrelser, så kræver det mere kapacitet, og det går ud over alle de andre bruger på mobilmasten. Det er afsindigt mere kompliceret end det, men LTE broadcast er altså ikke bare lige noget man kobler på uden at have styr på økonomien.
Ang. KODA så er deres jurister meget strikse, hvad angår betaling for brug af musik. De er f.eks. forskel på streamning og radio. Bruger man musik til TV, så findes der regler for hvornår der skal betales for henholdsvis TV modtaget via antenne, TV modtaget via kabel-TV, TV modtaget via alminde streaming og sågar TV modtaget via streaming fra ens TV-udbyder. KODAs jurister formår at afkræve betaling for hvert sekund musik der afspilles, og man skal ikke tror - man skal vide - at KOPA IKKE vil opkræve ekstra for brugen af LTE broadcast.
Du anslår selv, at et fuldt skifte til DAB vil koste ca. 10.000 kr.
Sludder og vrøvl. Èt skifte er fuldstændig individuelt for hver husstand, og hvad der koster 10.000 for den ene kan være nul kroner for den anden.
Min næste bil vil have en DAB+ radio, og når jeg kigger mig omkring i min husstand, så vil jeg faktisk ikke udskifte én eneste radio, når DAB+ afløser FM.
Betyder det så at "jeg har anslået, at et fuldt skifte til DAB vil koste 0 kroner"?
Hvorfor ikke vente ti år med at evt. slukke for FM? Hvis DAB stadig lever vil et skifte med garanti blive billigere, hvis DAB er død er der sparet 10.000 kr.
Ja, det vil sikkert være billigere, men hvor meget billigere? Hvad med alle de FM radioer, som blive købt de næste ti år - dem kan vi så smide væk eller hvad? Selvom hovedparten af salget allerede i dag er DAB+ radioer, så sælges der stadigvæk FM radioer i Danmark. Det tab skal man jo også lige huske at regne med, når man sige, at et skifte 10 år ude i fremtiden er billigere.
Vi skal følge udlandet, skriver du. Hvorfor ikke følge Finland, Sverige og England, som alle i hvert fald har udskudt FM-sluk. DAB-lobbyen har åbenbart ret stor succes med at overbevise politikere, som er totalt uden teknisk indsigt, om at DAB er helt uundværligt.
Finland og Sverige skal nok komme med på et tidspunkt. Sagen er lidt anderledes i England, hvor de ikke har foretaget et "hårdt" skifte til DAB+. Dvs. de har et flydende skifte fra DAB til DAB+. Dette skifte gør at det tager lidt længere tid.
Jeg synes, at det er synd og skam at Englænderne ikke har gjort som i Norge, for de har haft alletiders mulighed for at følge Norges eksempel. Men jeg forstår godt begrundelsen for ikke at foretage skiftet i England på nuværende tidspunkt.
Men Vagn, hvis du vil vide hvordan vinden blæser, så bliver du nød til at kigge på de andre store Europæiske lande. Belgien har f.eks. lige udrullet DAB+ i hele landet, og der er altså næsten samme antal indbyggere i Belgien som Danmark og Norge til sammen.
Kigger man blot på Holland og Belgien, så er der langt flere indbyggere i disse to lande end der er i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Kigger vi alene på Tyskland, Polen og Østrig, så taler vi om lande med fem gange flere indbyggere end i norden.
Det er i princippet skide lige meget, hvad vi foretager os i norden, når de store lande mod syd træder på speederen. Jeg er klar over, at det kan være svært at forstå - og acceptere - men vi er slet ikke så unikke i norden.
Hvorfor skulle det kræve en anden antenne end den, der allerede er i smartphonen? Den kapacitet, der skal bruges, svarer, hvis jeg forstår 360 grader undersøgelsen korrekt, til streaming til én smartphone, så er mastens område dækket. Hvorfor skal man betale mere til KODA end hvis man sender DAB? I begge tilfælde er antallet af mulige lyttere ubegrænset.LTE broadcast ligger allerede på 4G netværkene i Danmark, og hvis teleselskaberne ønsker at tilbyde det, så er det sådan set "bare at trykke på en knap".
Men det er langt mere kompliceret end det, og derfor er det ikke sikkert, at teleselskaberne ønsker at afsætte kapacitet til LTE broadcast.
Du anslår selv, at et fuldt skifte til DAB vil koste ca. 10.000 kr. Hvorfor ikke vente ti år med at evt. slukke for FM? Hvis DAB stadig lever vil et skifte med garanti blive billigere, hvis DAB er død er der sparet 10.000 kr.
Vi skal følge udlandet, skriver du. Hvorfor ikke følge Finland, Sverige og England, som alle i hvert fald har udskudt FM-sluk. DAB-lobbyen har åbenbart ret stor succes med at overbevise politikere, som er totalt uden teknisk indsigt, om at DAB er helt uundværligt.