Flyvestation Vandel kan blive Nordens største solcelleanlæg
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Flyvestation Vandel kan blive Nordens største solcelleanlæg

Solcelleanlægget på den tidligere flyveplads i Vandel vil dække et område på over 100 ha., hvis virksomheden bag vælger at bygge alle de anlæg, der er søgt om tilladelse til. Udover arealerne markeret med gult og blåt på kortet har Energi-Innovation Aps, som står for projektet ansøgt om tilladelse til at bygge på 22 ha. umiddelbart nord for markeringerne. Illustration: Miljøportalen

Tre ansøgninger til Vejle Kommune afslører planer om at bygge op til 182 solcelleanlæg af hver 400 kW, hvilket løber op i en samlet effekt på 72,8 MW, hvis de alle bliver til virkelighed. Det skal ske på et område ved byen Vandel øst for Billund, hvor der tidligere lå en flyveplads.

Det fremgår af tre ansøgninger til Vejle Kommune over de seneste tre år, som Ingeniøren har fået indsigt i. Det er virksomheden Energi-Innovation, der har fået entreprisen på at etablere solceller på det omkring 120 ha store område.

Det fremgår ikke af ansøgningerne, hvor stor en del af planerne, der bliver til virkelighed, og hverken energi-innovation eller ejeren af området, Erhvervspark Vandel, ønsker at oplyse noget om projektet endnu.

Læs også: Energi-ingeniører: Vi skal have flere solceller i energiforsyningen

Op til 349.000 solpaneler skal placeres i almindelige stativer som vist på denne tegning fra en af Energi-Innovations ansøgninger til kommunen. Konstruktionerne bliver 2,19 m høje og vil stå i rækker med otte meters mellumrum. Illustration: Energi-Innovation

349.000 solpaneler

Med parkens 72,8 MW peak-effekt vil den, hvis den opføres i dag, i sig selv udgøre omkring 11,7 pct af den samlede danske solcellekapacitet, som den 29/5 udgjorde 623,7 MW. Det viser tal fra Energinet.dk.

Den kapacitet kommer til at betyde i alt 30.940 tons sparet CO2 årligt, vurderer Energi-Innovation i de tre ansøgninger.

Den store effekt forventer selskabet at opnå ved hjælp af polykrystalin-paneler. Detaljerne omkring anlæggene varierer lidt mellem de tre ansøgninger. Ifølge den seneste ansøgning, som netop er blevet godkendt af Vejle Kommune fremgår det dog, at hvert 400 kW-anlæg vil bestå af 1920 solpaneler.

Læs også: Markedet vokser: Solceller når 500 GW i 2019

Panelerne skal på hvert stativ placeres fire rækker over hinanden op til en højde på 2,19 m. Deres stativer skal så placeres i rækker med 8 meters mellemrum på det over 100 ha store areal.

I alt vil det, hvis samtlige solpaneler i ansøgningerne opføres, løbe op i 349.440 solpaneler.

Langt det meste af solcelleanlægget har allerede fået byggetilladelser og Vejle Kommune har som svar på de tre ansøgninger over de seneste tre år slået fast, at VVM-tilladelser ikke er nødvendige til projektet.

Tilbage er kun en ændring i lokalplanen, som er nødvendig for at solcellerne også kan komme til at fylde de sidste 22 ha. af de ca. 120 ha., der samlet set er ansøgt om.

Læs også: Nordens største solcelleanlæg ligger i Virum

Nordens største solcellepark

Energi-Innovation hævder selv i ansøgningen til kommunen, at der vil være tale om Nordens største solcelleanlæg, når anlægget står klar til brug.

Det afhænger dog af, hvordan det beregnes, idet også et anlæg i Randers kommune sigter mod titlen som Nordens største solcelleanlæg. Her bygger Solenergi Danmark nemlig en stribe anlæg, som tilsammen får en effekt på hele 98,6 MW.

Læs også: Danmarks største solcelleanlæg på 98,6 MW på vej ved Randers

I Randers er anlæggene dog spredt over flere arealer på i alt 247 ha, hvorfor der ikke er tale om én samlet park.

Vejle Kommune oplyser, at der udover solcellerne er ansøgt om at opføre 14 store vindmøller i området ved den tidligere Flyveplads Vandel, som hver får en effekt på 3,0 - 3,3 MW. Ligesom en del af solcellerne, kræver vindmøllerne dog en ændring i en lokalplan, hvorfor den endelige tilladelse ikke er på plads.

I store linier er det et helt fint projekt - tommelfinger op

Men hvorfor skal man partou finde det første og bedste 'argument' for at tale projektet ned? - tommelfinger ned

  • 3
  • 6