Flyvende robotter skal selv bygge modelhus i Frankrig

Illustration: Gramazio & Kohler samt Raffaello D'Andrea

For første gang skal et hold af flyvende robotter bygge et hus fuldstændig uden menneskelig indblanding - ud over at nogen skal trykke på startknappen. Det bliver dog kun en skalamodel i størrelsesforholdet 1:100, men modellen af huset bliver immervæk seks meter i højden og 3,5 meter i diameter. Så skal tilskuerne selv forestille sig, at det kunne være et virkeligt højhus, hvis robotterne var større.

Det skal foregå i et rum på 10x10x10 meter i FRAC Centre i den midtfranske by Orleans. FRAC-centret er en slags museum, som fokuserer på spændingsfeltet mellem kunst og arkitektur, og de faste udstillinger består af eksempler på samtids-arkitektur fra 1950'erne og frem til nu.

Se video med de flyvende robotter på træningstur nederst.

De flyvende robotter på træningstur. I december skal de bygge en seks meter høj model af et højhus. (Foto: Gramazio & Kohler samt Raffaello D'Andrea) Illustration: Gramazio & Kohler samt Raffaello D'Andrea

Hensigten med højhus-modelbyggeriet er at gøre verden opmærksom på, at højteknologiske robotter giver helt nye muligheder for at skabe spændende og udfordrende arkitektur. Samtidig skal den tre dage lange byggeproces opfattes som en kunst-performance, der indleder en midlertidig udstilling, som varer til 19. februar 2012.

Byggeprocessen er et resultat af et samarbejde mellem to unge arkitekter, Gramazio & Kohler, og den italienskfødte robot-professor Raffaello D'Andrea, som er uddannet i Canada og USA.

Software forhindrer sammenstød

De flyvende robotter består af særligt modificerede modelfly, de såkaldte quadrokoptere, som har høj manøvreevne. De bliver styret med millimeterpræcision af et system af kameraer, som tracker deres position rundt om i byggelokalet, og dertil nogle computere, som interagerer trådløst med hardware og software i selve flyene.

Op til 50 robotter kan være i gang samtidig, og vision-systemet opdaterer deres position 370 gange pr. sekund.

Ud over selve byggeopskriften, som skal få højhus-modellen til at materialisere sig efter arkitekternes tegning, rummer robotsystemet også en algoritme, som forhindrer, at robot-flyene støder ind i hinanden eller kommer i vejen for hinanden, mens de stabler projektets 1.500 murblokke oven på hinanden.

Murstenene er ikke rigtige mursten, men formstøbte blokke af polystyren, som skal stables oven på hinanden efter et særligt design, der giver bygningen stabiliitet.

Mens byggeriet står på fra 2. december til 4. december i år, vil der blive optaget en video, som dokumenterer for eftertiden, at der ikke er blevet snydt undervejs. Blot et enkelt uplanlagt sammenstød vil formentlig ødelægge tidsplanen helt.

For to år siden lod Gramzio & Kohler en industrirobot bygge en 22 meter lang buet mur på Manhattan i New York på egen hånd. Denne robot havde ikke problemer med vægt, så i det tilfælde blev der brugt rigtige mursten.

Fem quadrokoptere flyver automatiseret formationsflyvning - foreløbig uden byggeblokke

Dokumentation

Pressemeddelelse om de flyvende byggerobotter
Artikel i Gizmag
Artikel i Dezen
Pressemeddelelse om Pike Loop muren i New York i 2009
Artikel i Dezen om Pike Loop muren

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi kunne vel ikke få et link til et webcam?

Måske senere, når byggeriet er i gang, måske?

  • 0
  • 0
  • Men hvordan skulle det være meningen at byggeblokkene i virkeligheden skulle hænge sammen. Hvem skulle "smøre mørtel på"? Dette polystyren højhus skal bare have et lille vindpust så styrter det sammen... :-) Men spøg til side. Jeg er godt klar over at der er tale om et koncept - at bygge rigtige høhuse efter denne model, er ikke realistisk. Men hen ad vejen kunne det måske godt udvikles til noget der kunne bruges til noget. Og hvis de kan arbejde sammen med murere - uden at drikke øl og støde ind i hinanden og murerne, kunne det godt gå hen og blive lidt interessant. Praktisk og billigere? Det ved jeg ikke.
  • 0
  • 0

Man kunne forestille sig - dog et stykke ude i fremtiden - at små flyvende robotter kunne bygge små byggeklodser oven på hinanden og ved hjælp af en påmonteret laser "svejse" klodserne sammen. Lidt ala samme koncept som med en 3D printer hvis ikke jeg tager helt fejl. Herved er der stort set ingen grænser for hvad man kan bygge.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten