Flyveforbud efter 346 døde: Boeing 737 Max tæt på at vende tilbage i luften

Illustration: Wikimedia Commons

Efter to fatale flystyrt, som kostede i alt 346 personer livet, har det været forbudt at flyve med Boeings 737 Max i over et år. Nu kan den katastroferamte flymodel snart være på vingerne igen.

Det skriver Reuters.

De amerikanske luftfartsmyndigheder (FAA) forventes allerede 18. november at ophæve Boeing 737 Max-flyveforbuddet, som blev indført i marts sidste år, fortæller tre kilder til Reuters.

Læs også: Etiopisk havariundersøgelse giver Boeing den fulde skyld for MAX-styrt

Chefen for FAA, Steve Dickson, forventer, at processen færdiggøres i løbet af de kommende dage, når FAA er tilfredse med Boeings håndtering af sikkerhedsproblemerne.

»Som jeg har sagt mange gange før, så tager myndigheden den tid, som det har brug for grundigt at gennemgå det resterende arbejde. Selvom vi er tæt på målstregen, så løfter jeg først flyveforbuddet, når vores sikkerhedseksperter er tilfredse med, at flyet møder certificeringsstandarderne,« siger han til Reuters.

Læs også: Boeing kendte til problemer med sensoralarm et år inden flystyrt

FAA samarbejder med luftfartsmyndigheder over hele verden, der også forventes at ophæve Boeing 737 Max-flyveforbuddet på omkring samme tid, som de amerikanske luftfartsmyndigheder, fortæller de tre kilder til Reuters.

Efter FAA giver grønt lys skal flyselskaberne gennemføre softwareopdateringer og gentræne piloter, som forventes at tage mindst 30 dage, før flyet vender tilbage til himlen.

Boeing har ikke ønsket at kommentere på sagen over for Reuters.

Læs også: Skulle ikke tjekkes endnu: Flyselskab finder revner i yngre Boeing 737

Fejl i stabiliseringssystem

I september konkluderede en rapport på 246 sider udarbejdet af en transportkomité under Repræsentanternes Hus i den amerikanske Kongres, at både Boeing og FAA bærer ansvaret for de to fatale flystyrt, der tilsammen kostede 346 mennesker livet.

Læs også: Efter 18 måneders undersøgelser: Sønderlemmende kritik af Boeing og deres 737 MAX

Et Boeing 737 Max-fly styrtede ned 13 minutter efter starten i Jakarta 29. oktober 2018. Den ulykke kostede 189 livet. 10. marts 2019 styrtede et Boeing 737 Max ned seks minutter efter start i Addis Ababa, hvorved alle 157 ombordværende blev dræbt.

Læs også: Medie: Piloter bladrede febrilsk gennem manual kort før Lion Air-styrt

Læs også: Dansk myndighed om flygodkendelser: »Der er et enormt kommercielt pres«

Ud over den fejl, der forårsagede ulykkerne, blev der også opdaget andre tekniske problemer med flymodellen, herunder at bundter af ledninger har ligget for tæt på hinanden og dermed ikke har levet op til sikkerhedskravene.

Boeing har siden flyveforbuddet foretaget tekniske ændringer og blandt andet revideret stabiliseringssystemets software.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

737 findes i 5 varianter: 737 MAX 7, 737 MAX 8, 737 MAX 200, 737 MAX 9, 737 MAX 10.

Disse varianter ser ud til fremover at blive kaldt 737-7, 737-8, 737-8200, 737-9, 737-10.

De gamle modeller som ikke aktivt styrer sig selv ned i jorden hedder 737-x00, hvor x er et tal mellem 1 og 9.

  • 7
  • 0

Man kan håbe, at piloterne i flyet bliver bedre orienteret om hvad flyet gør og hvordan man stopper det i tide når det ikke er nødvendigt.

  • 4
  • 1

Det er stadig et fly i dårlig balance p.g.a motorernes placering. Udviklingen af det mere end 50 år gamle design burde være standset senest med NG, MAX er et skridt for langt.

  • 12
  • 0

Eller too little, too late.

Hele luftfarten ligger i ruiner, og der vil næppe være noget marked for nye fly i mange år fremover, i takt med markedet bliver oversvømmet med brugte fly fra selskaber som bukker under - Norwegian står med den ene fod i graven, og den anden på en bananskræl, og mange flere vil følge trop.

Det er stadig et fly i dårlig balance p.g.a motorernes placering. Udviklingen af det mere end 50 år gamle design burde være standset senest med NG, MAX er et skridt for langt.

Med de udsigter der, så burde Boing se i øjnene, at det eneste rigtige er at stoppe enhver videreudvikling af den flyvende ligkiste, der er ingen der har råd og/eller lyst til at købe ny fly.

  • 9
  • 1

For gængeren til 737 den tremotorede 727havde mange uheld , jeg mener ca. 400 ud af over 1800 byggede, med over 4000 dræbte. Hvilket også skyldtes nogle specielle aerodynamiske særheder , deep stalls, som piloterne ikke ikke var klare til at håndtere i starten af dens levetid.

Disse særheder fik man lært sig at håndtereog den blev et populært fly. Jeg prøvede den første gang i 1975 og var begejstret over pladsen og bagudgangen. Men historierne om de mange uheld sad altså i baghovedet.

  • 1
  • 1

The BAC 1-11 was one of the second-generation of jet airliners-others being the Douglas DC-9 and Boeing 727-featuring aft-mounted engines, swept wings and all-moving T-tail horizontal stabilizers. Post-crash investigation concluded the prototype 1-11 had experienced an unrecoverable deep stall in which the wake of the stalled wing covered the high-mounted horizontal stabilizer, thus blanking the elevator controls and preventing normal recovery techniques.

Bemærk all flying T tail

  • 2
  • 1

Jeg tidligere kom til at skrive at 737 havde all flying højderor. Det er der garanteret nogen der kan huske :)

  • 1
  • 1

Det er rgitigt at FAA er ved at være igennem sine testflyvninger. Det betyder dog ikke at "alle" er tifredse. I en artikel i Seattle Times siges der bl.a. at de Europæiske luftfartsmyndigheder, EASA, ikke er tilfredse. Hvis en af de meget omtalte AoA prober fejler ved flyet ikke hvilken føler den skal stole på. Derfor bør der være en tredje "beregnet" følerværdi. Dette har de større Boeing fly. Ligeldes er den berømte flykaptajn "Sully" heller ikke tilfreds. Han har lignende betænkeligheder.

  • 2
  • 0

the prototype 1-11

Ja, hele deres udviklingsteam blev dræbt ved styrtet. Derefter blev de andre flyfabrikker informaret om det. Husker at min far, der arbejdede med flysikkerhed i SAS talte om det. Derfor var der ikke den slags problemer med Trident og VC-10. Caravelle flyet blev ikke ramt af problemet da dens haleplan sad nede midt på sideroret så problemet først opstod når højderoret var under hvirvlerne fra vingen. Desuden havde Caravelle i øvrigt også en bremse(fald)skærm i halen.

  • 1
  • 0

Caravellen var også kendtegnet ved dens korte landingsstel der i starten gjorde at den havde svært ved at lande på grund af groundeffekten, så man tilføjede luftbremser og en bremsefaldskærm. Men ja, dens halepla sad lavere og kom ikke i "skyggen" af stallvirvlerne som T halerne på 727 og DC9. Både A320 og 737 lavt siddende hale antageligt ud fra erfaringerne med specielt 727 stallegenskaber

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten