Flystriber skader klimaet mere end flyenes CO2 – og det bliver kun værre

Plus26. august 2019 kl. 05:0018
Flystriber skader klimaet mere end flyenes CO2 – og det bliver kun værre
Illustration: Santeri Viinamäki .
Jo koldere udstødning og jo flere sodpartikler, desto oftere dannes der flystriber og cirrusskyer. Og i modsætning til lavereliggende skyer holder de mere varme inde, end de reflekterer ud i rummet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klima Frossen kondens holder på varmen

anl@ing.dk

Dem, som dyrker teorien om såkaldte chemtrails, har sagt det længe: Der er noget ildevarslende ved flystriberne.

De indeholder godt nok hverken barium, biologiske våben eller psykoaktive stoffer, som konspira­tionsteoretikerne hævder. Men en anden af deres påstande er ikke fuldstændig skæv: at de er del af et kæmpemæssigt vejreksperiment.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
27. august 2019 kl. 11:09

"De udregner, at stribernes strålingspåvirkning dengang (2006) var 49 mW/m2, lidt mere end det dobbelte af CO2-påvirkningen."

Man er jo ikke forvænt med tal i artikler der vedrører klima.

16
26. august 2019 kl. 16:47

Propeldrift bliver pludseligt mere interessant

Hvis vi som flypassagerer er villige til at gå lidt på kompromis med flyvehøjden og hastigheden, kan elektriske fly hurtigere levere varen. Bevares, batteriteknologien er endnu ikke klar til primetime i fly, men der er jo heller ingen der tror på, at udviklingen går i stå lige rundt om hjørnet. Selv med den løbende forbedring af Li-ion teknologien er kortdistanceflyvning med små og mellemstørrelse fly realistisk inden for en overskuelig fremtid, men alle de fordele det får for både miljø og klima. Men væksten sker måske særligt i de store fly til lange distancer? Det er svært at se, hvorfor man ikke skal arbejde på at lægge flyafgifter på alle flyvninger ud fra deres kendte miljø og klimabelastning, så der på naturlig vis (dvs kommercielt...) trækkes mod færre flyafgange, mere hensigstmæssig fuel og mindre skadelige ruter omkring troperne mm. Afgifterne skal naturligvis bruges til at støtte op om udvikling og produktion af bedre fuels, batterier og fly, så passagerernes penge er med til at trække flyvning i en bæredygtig retning i fair konkurrence med blandt andet landbaserede transportformer, der som oftest er afgiftsbelagte (trods bedre bæredygtighed). Noget lignende skal naturligvis også indledes for den stærkt forurenende krydstogt-industri.

15
26. august 2019 kl. 15:23

...og så er vi tilbage ved mit oprindelige spørgsmål; Har vanddampen over tropopausen ingen klimagasvirkning, hvis ikke der dannes synlige forstadier til skyer ? Vanddamp udmærker sig ved at være potent i ganske små mængder.

13
26. august 2019 kl. 14:34

I teksten skelner de meget mellem situationer, hvor der dannes kondensstriber, og hvor der ikke gør. Hvori består forskellen, klimatisk betragtet ? H2O er jo til stede uanset.

12
26. august 2019 kl. 14:30

Det betyder vel at gevinsten ved at bruge syntetiske alternative brændstoffer, som der for tiden forskes i, udelukkende har potentiale til at være til gavn for CO2 udledning, men ikke addresserer det væsentligste problem ved flytrafikken. Så længe brændstofferne er en variant over brint på 'noget andet' i hvert fald.

11
26. august 2019 kl. 14:11

Kan problemet reduceres ved at benytte en lavere flyvehøjde? Jet motorerne er dog ikke så effektivt.

Propeldrift bliver pludseligt mere interessant. I forvejen bruges propeldrift ved en del kortere distancer. Måske dette giver et nyt syn på luftfart.

8
26. august 2019 kl. 12:32

Jeg tænker på den H2O, som fly udstøder i stor højde og som ikke kondenserer.

7
26. august 2019 kl. 12:14

Hvorfor har H2O ingen klimagasvirkning, med mindre vi kan se den i form af kondens ?

Det har den bestemt også!

Men vand adskiller sig fra alle de andre drivhusgasser ved at trippelpunktet, dvs. den kombination af tryk&temperatur hvor vand kan existere som både væske, is og damp er meget tæt på atmosfærens normale tryk&temperatur.

Uanset hvor meget "ekstra" vanddamp du tilfører atmosfæren kommer det ud igen som nedbør indenfor få dage. At fjerne samme mængde CO2 fra atmosfæren som en rask lille sommerbyge gør på 10 minutter, tager meget mere fotosyntes end man næsten kan forestille sig.

Derudover virker skydækket også som en solskærm, der reflekterer en masse solstråling tilbage inden det når at varme solen op.

Men situationen er en anden når man kommer op i de tyndeste og normalt tørreste luftlag, hvor kondensstriberne dannes, hvilket alene deres existens bevidner.

6
26. august 2019 kl. 12:03

Hvorfor har H2O ingen klimagasvirkning, med mindre vi kan se den i form af kondens ?

4
26. august 2019 kl. 10:10

Er der en tilsvarende effekt fra den damp, der udledes fra A-kraft værkers køletårne?

3
26. august 2019 kl. 09:41

Jeg er ikke enig med professoren i at det har noget med forbrændingen at gøre. Det er snarere, at trykforholdet (pressure ratio) stiger i motorerne, hvilket alt andet lige giver en lavere exit-temperatur, hvis ikke forbrændingstemperturen følger med.

Det understøttes af, at den bedste fremdriftsvirkningsgrad opnås ved at trække mere effekt (afkøling) ud af gassen, og bruge denne effekt til en større fan (ultra-high bypass), som giver bedre virkningsgrad (propulsion efficiency). Årsagen er, at kraften fra motoren er lig med luftens masse gange hastighedsforskellen, hvorimod hastigheden skal betales med en stigning i kinetisk energi, som er masse gange hastighed i 2. potens. Og naturligvis er varm gas lig med energitab.

2
26. august 2019 kl. 08:54

Hvis artiklen ikke akcepteres af IPCC bliver den kun til den generelle baggrunds støj om emnet.

Bedre precisering af teksten ville være godt : ".. således være mindst 160 mW/m2 om 30 år, hvorimod påvirkningen fra CO2 til den tid vil være cirka 85 mW/m2." Det er påvirkningen fra flyenes CO2 der er tale om.

1
26. august 2019 kl. 08:47

Ovenstående underbygger vel blot hvad vi allerede vidste; nemlig at vi skal have reduceret antallet af flykilometre hurtigst muligt.