Flysimulator for bananfluer

De irriterende bananfluer, der plager mange små hjem i de varme måneder, er hovedpersoner i biomimetik-projekter på universitetet i Ulm i Tyskland.

De tovingede bananfluer findes i en lang række forskellige muterede udgaver, og ved at anbringe dem i en slags flysimulator giver fluerne vigtig baggrundsviden til at bygge små flyvende robotter, skriver Aktuel Naturvidenskab.

Flysimulatoren består af en cylinderformet LED-skærm omgivet af printplader. I midten anbringes bananfluen, der hænger i en tynd metaltråd, som er limet fast til dens nakke.

Bananfluen kan ikke bevæge sig rundt i simulatoren, men udviser alligevel en normal flyveadfærd og reagerer på de billeder, der vises på skærmen.

Hvis for eksempel billederne på skærmen bevæger sig fra højre mod venstre (mod uret i cylinderen), forsøger fluen at flyve mod højre. Drøner billederne derimod forbi fluen, simulerer det, at den flyver fremad, og det får fluen at bevæge sig fremad. På den måde kan forskerne styre fluerne ved at bevæge billederne på LED-skærmen.

Over fluen hænger så en infrarød diode, der lyser på fluen og kaster skygger af fluevingerne ned på en sensitiv maske. Her kan forskerne måle antallet af vingeslag per sekund (vingeslagsfrekvensen), og hvor mange grader vingerne bevæger sig op og ned i et vingeslag (vingeslagsamplitude).

Med forsøget er forskerne særligt interesserede i at undersøge insekternes optomotoriske respons, der blandt andet sikrer, at bier kan flyve ligeud præcis i midten af et rør ved at sørge for, at billederne for begge øjne passerer med lige stor hastighed.

Med billederne på LED-skærmen kan forskerne få fluen til at lave undvigemanøvre eller få den til at gøre forsøg på at lande ved at lade en genstand på skærmen blive større og større. Det giver forskerne et billede af fluens energiforbrug ved forskellige manøvrer.

Forskernes viden om insekters adfærd er af stor interesse for især militærindustrien, der arbejder på insektlignende droner til overvågning og aflytning.

På Berkeley-universitet i USA udvikler man også flyvende robotter eller såkaldte micro-air vehicles, og forskerne har allerede fået ultrasmå vinger til at give opdrift.

Nu arbejder universitetet folk på at forbedre modellen vingekontrol, blandt andet ved at se på naturens insekter.

Emner : Droner