Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Flyselskaber vil fjerne andenpiloten i cockpittet

PLUS.
Autopiloten kan i stigende grad erstatte andenpiloten i et fly - men kan det erstatte vedkommende helt? Illustration: DragosCondrea via Bigstock

Luftfartsselskaber over hele verden taler for at løsne reglerne, så de i nogle tilfælde kan klare sig med én pilot i stedet for to.

En bred mangel på piloter er den primære grund, skriver Bloomberg.

Over 40 europæiske lande, inklusiv Danmark, bad i august FN’s luftfartssammenslutning ICAO om at sætte nye standarder, der gør én-pilotsflyvning en “sikker mulighed.”

Ifølge Bloomberg er flere lande uden for Europa, som New Zealand, enige.

Forslaget er fremsat med den betingelse, at flyvningen er mindst lige så sikker, som hvis der sad to piloter i cockpittet hele vejen.

Ifølge mediet The Drive vil luftfartsselskaberne til en start især se på muligheden for fragtfly frem for passagerfly.

EU’s luftfartsagentur EASA er i et samarbejde med flyproducenter om at undersøge, hvordan ‘solo-fly’ ville fungere og at skitsere rammer og regler for den mulighed.

Teknologien er nemlig ifølge flyproducenter kommet så langt, at det i en stor del af tiden er nok med én pilot.

»De psykologiske barrierer er nok sværere end de teknologiske barrierer. Teknologien er der for solo-piloter, så det handler i virkeligheden bare om hvad lovgiverne og offentligheden har det godt med,« siger Alexander Feldman, der er præsident for Boeing Company Southeast Asia.

Det første skridt ville være at tillade de to piloter at skiftes til at holde længere pauser, mens flyet ‘cruiser,’ altså den mere rolige periode mellem takeoff og landing. Det vil gøre en tredje reserve-pilot overflødig.

På sigt vil autopilot-softwaren ifølge EASA være så udviklet, at det stort set er i stand til at flyve flyet selv, med blot én pilot til opsyn. Det scenarie vil dog ikke blive aktuelt til et sykke efter 2030, konkluderer EASA, så flypassagerer skal ikke bekymre sig om ‘solo-fly’ lige med det samme.

»Potentielt fjerner vi det sidste stykke menneskelig redundans fra cockpittet,« siger EASAs kommunikationschef Janet Northcote til Bloomberg.

Kan mennesket erstattes?

Der er dog ikke jubel over hele feltet til udsigten om et enmands-cockpit. Piloternes fagforeninger udtrykker ikke blot bekymring for piloternes arbejdsvilkår men for selve sikkerheden.
Den internationale sammenslutning af pilotfagforeninger IFALPA skriver i et svar til EASA, at intet til dato har vist sig mere sikkert end en »ekstra udhvilet, kvalificeret og veltrænet pilot som er fysisk til stede i cockpittet.«

Tony Lucas, der er pilot og formand for fagforeningen Australian & International Pilots Association ser for sig, at en pilot kan blive overvældet af en nødsituation før assistancen når frem til cockpittet.

»Når tingene går galt, går de galt ret hurtigt,« siger han til Bloomberg.

Det værste eksempel på det er måske fra 2009, hvor to andenpiloter i et Air France fly blev forvirret af en teknisk fejl, og da kaptajnen 90 sekunder senere dukkede op i cockpittet, var det for sent. Flyet styrtede, og alle 228 passagerer døde.

Desuden er der set eksempler på piloter, der med vilje styrter et passagerfly som en måde at begå selvmord på. Det er sjældent, men skete eksempelvis i Kina i år.

Ifølge EASA skal mulighederne gennem-undersøges, før det overhovedet kan blive til virkelighed.

Manglen på piloter kommer ifølge CBS News af en generel stigning i passagerer, men især coronakrisen forstærkede tendensen, da en del piloter blev tilbudt tidlig tilbagetrækning af luftfartsselskaberne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

....selv med to piloter var det ikke nok at rette en 737-Max op efter tekniken besluttede sig for at flyet var i stall.

...og så vil man lade flyproducenterne fortælle at "en pilot er nok for teknikken kan klare resten" ???

Teknikken kan ikke klare resten - den skal have en babysitter til at afgøre om de beslutninger den tager nu også er korrekte eller helt hen i vejret og det burde 737 affæren være et MEGET tydeligt bevis på - og piloterne (hvis de er ved deres fulde fem) bør nægte at flyve alene for "teknikken kan jo ikke tage fejl" ergo vil alt være en pilotfejl.

  • 24
  • 1

Efter nogle selvmordspiloter, blev der også fremsat forslag om, at en fra kabinepersonalet skulle befinde sig i cockpittet, om én af piloterne skulle forlade det. Så det altid var mindst to personer til stede.

  • 14
  • 0

Er der ikke noget med at cockpitdøren skal låses?

Interessant hvis piloten bliver dårlig. Det er jo ikke som et tog der blot kan stoppe, det kan et fly ikke.

De kunne også fjerne alle passagererne, så må de for min skyld flyve helt uden piloter.

  • 7
  • 1

Jeg er ret tilfreds med at der som regel sidder 2 piloter forrest i flyet som begge har en væsentlig og individuel interesse i at man lander sikkert det rigtige sted.

  • 14
  • 1

Så vidt jeg vet finnes i dag systemer som kan monteres i eksisterende privatfly/småfly som er slik at pilot kan trykke på en knapp og deretter segne om på flygulvet og dø. Flyet vil da av seg selv gå til nærmeste flyplass, kommunisere med flytårnet og lande! Dette finnes som teknlogi i dag og jeg har intet problem med å forstå at dette er mulig!

Det hevdes her (Marciej Szelige) at om du har all slags flott automatikk, så må det være en person som kan gripe inn. Det er utallige eksempler på at piloter har reddet et fly ved å overstyre automatikken (har sett "lufthavarikommisjonen's" hundrevis av program, og de fleste flere ganger), men på et tidspunktet vil helautomatisk, autonom flyvning være så sikker at en vil klare seg uten piloter. Dette må naturligvis bevises statistisk ved at det er piloter på plass i flere år og det konstateres at autonomien er overlegen. Et sted å starte verifisering er å satse på autonomi i fraktfly.

Kort sagt, om en pilot skal tillates, må det være slik at om en flyvertinne ser at piloten ikke lenger kan styre flyet, må hun kunne trykke på en knapp som fører til at flyet lander sikkert i 99 av 100 tilfeller!

  • 2
  • 1

Nu er der det særlige ved flyvning, at man IKKE flyve hen til en sky og parkere. .. situationen er først sikker, når man står stille på jorden. Jeg er selv pilot, og ved af erfaring at det nogen gange er rigtigt rart at have en 'hælper' ved siden af. Det at lade "teknikken" (læs Flyfabrikanten) bestemme hvornår flyet er sikkert og kan klare opgaven, har jeg ikke tillid til. . selv i den branche gælder det ofte "Profit superseed safety". . . det var i hvert fald tilfældet med Boeing 737 Max . En helt andet forhold er, at vi nok må vænne os til at der skal flyves mindre, for at holde CO2 udslippet i ave. Det betyder så at man må bruge andre transport midler, eller af og til afholde 'virtuelle' møder. Det med at bestille 10 Kr 'dimser' fra Kina, leveret med flyfragt, det skal vi vist væk fra. Det at der sidder et par personer forrest i flyet, der meget gerne vil komme helskinnet frem , og som også tør tage besluningen at sige NEJ i tide, er vitalt. Om problemet er at der mangler piloter, eller om flyselskaberne gerne vil spare en pilot-løn det får vi ikke at vide. Med hensyn til 737-Max, så kunne een pilot sagten have løst opgaven, hvis man havde givet ham de rigtige oplysninger inden han startede (Læs kurverne i havari rapporten fra Lion-Air havariet), så derfor har jeg absolut ikke tillid til flyfabrikanten.

  • 5
  • 0

Så vidt jeg vet finnes i dag systemer som kan monteres i eksisterende privatfly/småfly som er slik at pilot kan trykke på en knapp og deretter segne om på flygulvet og dø. Flyet vil da av seg selv gå til nærmeste flyplass, kommunisere med flytårnet og lande!

I et passager fly hvor der kan være 500+ passagere er kravene til sikkerhed helt anderledes. DAL-A kræver en svigtsansynlighed mindre end 10E-9/time for en 'catastrofic event'.

For et single pilot GA fly, hvor piloten bliver 'unfit for flight', er alt bedre end ingenting. Her kan man fint leve med en løsning der lander flyet perfekt i 90% af tilfældene.

En dårlig landing i et GA fly (45kt landings hastighed) ender med lidt knubs, og noget bøjet aluminium. En tilsvarende dårlig landing i et rutefly (145kt landings hastighed) ender i et flamme hav.

For en pilot der har passeret class 1 medical er der en 'ANNUAL MALE INCAPACITATION RATE' på mellem 0.1 og 1.2%. Det giver omkring 10E-5/time ved 500 flyvetimer på år. https://www.skybrary.aero/sites/default/fi...

Autopiloter er baseret på at der er en pilot til at tage over hvis det er 'svært'. Autopiloter kan ikke lande flyet hvis der er kraftig sidevind, problemer med sensorer (airspeed etc.), instrument landings system, fejl på en motor etc.

Hvis en stor del af flyvningen bliver foretaget single pilot, så er der heller ikke så meget mulighed for at træne en 'andenpilot' til fartøjschef.

  • 5
  • 1

Autopiloter er baseret på at der er en pilot til at tage over hvis det er 'svært'. Autopiloter kan ikke lande flyet hvis der er kraftig sidevind, problemer med sensorer (airspeed etc.), instrument landings system, fejl på en motor etc.

Ikke i dag, men kanskje i morgen? Vil anta det nå er sterk utvikling i autonome styingssystemer. Verdens store bilprodusenter og spesialiserte firmaer satser enormt på dette feltet og en vil nok hurtig se resultater. For fly har man i tillegg holdt på med dette i mange titalls år.

Autonome fly må flere år bevise at de er sikre, ved at det hele tiden er en pilot til stede. På et visst tidspunkt vil statistikk vise at autonome fly har nødvendig sikkerhet. Hvor lang tid det tar, er vanskelig å si. Det må være to piloter inn til autonome fly har vist seg trygge (nok).

  • 0
  • 3

Da jeg var på besøg på en flyskole for et årti siden blev vi advaret om, at 97–98% af alle piloter går arbejdsløse. Der er ikke mangel på piloter; der er mangel på lavtlønnede piloter. Og nu ser flybranchen sit snit til at skære yderligere ned på kvaliteten og sikkerheden ved simpelthen at spare andenpiloterne væk. Det er ræset mod bunden.

  • 1
  • 2

Autonome fly må flere år bevise at de er sikre, ved at det hele tiden er en pilot til stede. På et visst tidspunkt vil statistikk vise at autonome fly har nødvendig sikkerhet. Hvor lang tid det tar, er vanskelig å si. Det må være to piloter inn til autonome fly har vist seg trygge (nok).

Vi ser autonomi på små fly først. Og fragt før mennesker. I princippet er vi der allerede med droneflyvning. Særligt med de store militære droner, der fjernstyres på meget store afstande og som også kan flyve autonomt.

Fly helt uden piloter synes at være sikre end fly kun med én pilot. Backup til computeren skal så være fjernstyring. Der kan side et helt team af piloter klar hvis et fly registrerer problemer. Udgangspunktet er at flyet klarer alt selv også i tilfælde af uregelmæssigheder, men som backup ringer det hjem og giver menneskelige eksperter mulighed for at overtage remote.

  • 0
  • 0

Fly helt uden piloter synes at være sikre end fly kun med én pilot. Backup til computeren skal så være fjernstyring.

Er enig i det første, Ellers så vil det være fullstendig mulig med en syntetisk konversasjon. Altså flyleders instrksjoner kan oversettes til tekst av flyets styringssystem. Flyet kan respondere å generere tale. Det vil da bli en intelligent samtale og flyleder kan langt på vei styre flyet til landing. Fjernstyring er også en god opsjon. For lettere å forstå det hele, kan en tenke seg at rednindmannen sitter i en simulator som fores fra flyets data og at simulatorens styreredskaper virker som flyets stikke etc. Alternativt kan redningsmannen styre flytes styreredskaper med tale. At flyet hele tiden sender fra et kamera ombord (sikt forover) sier seg selv.

Mitt hovedpoeng er at en pilot er ikke akseptabelt om en ikke har en 99,99% sikker backup (særlig fly med passajerer. En løpsk Jumbo er heller ikke behagelig å tenke på!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten