Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Det flyder med farlige HFI-relæer på campingpladser

Illustration: Bigstock

Foråret er på vej, og det betyder mere liv på de danske campingpladser. Men det er ikke kun glade campister, der er ved at planlægge besøg på campingpladserne. Det er Sikkerhedsstyrelsen også. De skal ud og følge op på en lang række farlige fejl de fandt sidste år.

Kun 19 ud af de 176 pladser, som styrelsen førte tilsyn med i 2018, havde styr på elinstallationerne.

Særligt var der problemer med de strømstandere, som forsyner campingvognene med el.

Fejlene var blandt andet defekte RCD’ere (som også er kendt som HFI- eller HPFI-relæ eller fejlstrømsafbrydere). Særligt disse fejl er farlige, fordi RCD'en skal slå strømmen fra i en nødsituation.

Derudover var der materiel, som var slået itu. Begge typer fejl giver risiko for elektrisk stød.

»Det er særlig problematisk, hvis der ikke er styr på elinstallationerne på campingpladser. For det første er det områder, hvor mange børn og voksne kommer igennem i sæsonen. Derudover er elmateriel, som befinder sig udendørs, særligt udsat for vind og vejr. Derfor skal ejerne af campingpladserne sikre, at elinstallationerne er i orden,« siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Søren Assenholt Muff i en pressemeddelelse.

Farlige elinstallationer på landets campingpladser er langt fra et nyt problem. Da Sikkerhedsstyrelsen besøgte 340 campingpladser i løbet af 2010, fandt styrelsen fandt fejl i installationerne på 313 af pladserne: Altså fejl på over 90 procent af de besøgte campingpladser.

Det er campingplads-ejerne der har ansvaret for, at installationerne på pladsen er i orden, mens det til gengæld er ejerne af campingvognene, som selv skal sørge for, at installationerne inde i vognene er forsvarlige.

Læs også: Massevis af fejl i LED-lys

Tager en ny runde i år

Sikkerhedsstyrelsen fører nemlig i foråret tilsyn med, at elinstallationerne på campingpladser rundt i hele landet er i orden.

Tilsynet er en del af styrelsens risikobaserede kontrol. De fleste af tilsynene er genbesøg på pladser fra sidste år, og Sikkerhedsstyrelsen tjekker, om campingpladserne har fulgt op på påbuddene.

Ved tilsynet vil Sikkerhedsstyrelsen kontrollere, om eventuelle fejl, der sidste år gav anledning til påbud, er blevet udbedret.

Hvis der ikke er blevet fulgt op på påbud fra sidste år, risikerer pladserne at blive politianmeldt.

»Men én ting er at følge op på påbud. Det er mindst lige så vigtigt, at campingpladserne generelt er deres ansvar bevidst og sørger for, at elinstallationerne bliver tjekket. Ikke kun når vi har været der og sagt, at det skal ordnes. I sidste ende er det campisternes sikkerhed, man sætter på spil, hvis der ikke er styr på elinstallationerne,« uddyber kontorchefen.

Er fejlene ikke blevet rettet, kan det ende med en politianmeldelse. Sikkerhedsstyrelsens tilsynsførende vil blandt andet kigge på fejlstrømsafbrydere og dele af installationerne.

Udover farlige elinstallationer skyldes mange alvorlige ulykker i campingvogne utætte gasinstallationer.

Læs også: Punktsensor startede falsk brandalarm under åbningskoncert i K.B. Hallen

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kulilte vrøvl Citat: Udover farlige elinstallationer skyldes mange alvorlige i campingvogne utætte gasinstallationer, som siver kulilte ud i campingvognen. Citat slut

Dette er desværre noget vrøvl. Gas i campingvogne er propan/butan flaskegas, der i sig selv ikke er særligt giftigt, men som i høje koncentrationer kan forårsage voldsom brand eller eksplotion ved antænding, men en gasinstallation kan ikke "sive kulilte ud i campingvognen". Kulilte dannes ved ufuldstændig forbrænding af kulbrinter (fx. flaskegas) og er farlig på grund af, at kulilten blokerer blodets evne til at transportere ilt. Kulilteulykker kan ske, hvis man prøver at opvarme et lukket rum /campingvogn ved hjælp af et gasblus eller en gasovn, der ikke er forsynet med friskluftindtag og aftræk. Kulilten kan ikke lugtes eller på anden måde opdages af vores sanser, og er derfor meget farlig, MEN den dannes altså ikke ved udsivning af gas ! mvh. BoA

  • 16
  • 0

Bo - totalt enig! Bærer præg af ing.dk har fået endnu en ny praktikant ...

Praktikant har været hurtig at rette i teksten, nu står der :

,,Udover farlige elinstallationer skyldes mange alvorlige ulykker i campingvogne utætte gasinstallationer.,,

Jeg kan levende forestille mig, hvordan campingvogn med passende mængde udsivet gas vil se ud, om der kommer en gnist indover. ;-)

Som knægt op til nytårsaften, så var man helt opslugt i at lave rørbomber i 1.5" gevindrør, da så krudt mængde som var tilgængelig var sparsom, så var man nødt til at være kreativ.

Valget blev så acetylen og ilt fyldt på en stor plastikpose, forlængerledning og en gammel bilakkumulator. Resultatet var formidabelt, hvis nogen vælger at tage tråden op, så skal posen detorneres langt væk fra beboelse, ellers vanker der smadrede ruder. ;-)

  • 1
  • 5

Kulilte vrøvl Citat: Udover farlige elinstallationer skyldes mange alvorlige i campingvogne utætte gasinstallationer, som siver kulilte ud i campingvognen. Citat slut

Bo - hvor finder du det citat?

I skrivende stund står der intet andet i artiklen end: "Udover farlige elinstallationer skyldes mange alvorlige ulykker i campingvogne utætte gasinstallationer"

Har nogen rettet i artiklen uden at give besked - det er sgu' dårlig stil!

  • 1
  • 5

Som campist oplever jeg priserne på pladserne, og (host) det er da godt nok dyrt! Løsningen i min verden - solceller, og mulighed for at trække strøm fra bilen, og et rent 12V system. Jeg kan kun frygte hvad en opgradering af pladserne kan koste - og hvem der skal betale. 100kr for strøm pr dag unægteligt et greb i lommen, og andet udsty er hurtigt tjent ind igen.

  • 3
  • 0

.....en strømmængde der koster hundrede kroner i døgnet er man ikke campist i mine øjne.

Det største beløb jeg har mødt er 20 kroner i døgnet, da vi ikke mere har gas om bord, men klarer varme, køl. lys, madlavning og kaffe fremstilling i vor Camp-let. I vor campingvogn har prisen altid været noget lavere.

Men vi medbringer kun en Laptop til foto, ikke radioer, TV , mower og andet af den slags.

  • 1
  • 6

.....en strømmængde der koster hundrede kroner i døgnet er man ikke campist i mine øjne.

Enig Men nogle steder er der ikke noget valg - strøm koster 100 kr pr døgn, uanset forbrug. Så os der kører rundt og er 1-2 nætter på en plads, skal betale en sindsyg grådig overpris for strøm. Det vigtigste for os er vores elkeddel én gang om morgenen og til dels et køleskab, og det kan ikke koste 100 kr at bruge.

  • 7
  • 0

Valget blev så acetylen og ilt fyldt på en stor plastikpose

For mange år siden blev der lagt nye varmerør. Dette foregik til lyden af kanonskud. Forklaringen var, at svejserne forlystede sig med at sprænge plastikhætterne, der dækkede for rørenderne, af med acetylen. Først tænde for brænderen, så smelte et lille hul i hætten. Dernæst blev der slukket og acetylen og ilt blev blæst ind gennem hullet. Så tændte de igen, og lod flammen feje forbi hullet i hætten. Stort brag! Jeg ved ikke, om høreværn er en del af svejseudstyret?

  • 2
  • 0

Må desværre stemme i med mine ejne observationer, og sige at elsikkerheden halter langt bagud på danske campingpladser. Ca. hver anden plads jeg har besøgt har været tvivlsom, jeg har ikke hængt mig en HFI eller HPFI, har mit eget i vognen. Men har set rigtig mange grimme løsninger på pladserne.

  • El målere på en plade man fik udleveret, med aflastninger direkte i lederne
  • Stik der ikke passede i deres udtage til elmålere, der så var blevet filet i, så man kunne se blottet kobber
  • Generel forfalden stand på strømtavler ved campingpladserne

Hver gang jeg har set noget har jeg høfligt fortalt campingpladserne om problemet. Umiddelbart har jeg ikke mødt en særlig positiv modtagelse af dette.

Næste problem er nærrige/uvidende folk der bruger en 0,75mm2 eller 1,5mm2 til at forbinde campingvognen til strømtavlen.

  • 0
  • 0

...har vi ikke medbragt gas i vor campingvogn eller camplet, og begge er fuldelektriske idag, uden batterier. I de 30 år vi nu har holdt ferie på hjul i hele Europa, er det mere end 25 år siden, vi har mødt elektrisk sjusk på enkelte campingpladser. Med hensyn til danske campingpladser, har jeg tilgode at møde en elendig installation. De findes jo sikkert, for Fake News er jo ikke Nørens kop the vel?

  • 0
  • 6
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten