Havmøller opstilles næsten udelukkende monteret på fundamenter placeret direkte på havbunden. Men hvis møllerne skal opstilles på vanddybder på over 30 meter, kan flydende fundamenter blive interessante.
Sådan et har det lille konsulent- og udviklingsfirma Moellgaard Energy patenteret:
»Vi håber at kunne reducere prisen i forhold til faste fundamenter med omkring 20 procent. Men det kan godt gå hen og blive mere,« siger ejer af Moellgaard Energy, Stephan M. Henriksen.
Ideen er, at tre møller monteres i hjørnerne på en trekant med lige lange ben. Trekanten består af en stålkonstruktion, der er neddykket. Hvor langt fundamentet skal være neddykket afhænger af møllernes design, vind- og vejrforhold:
»Vi har kigget på en typisk placering i den sydlige del af Nordsøen. Med en rotordiameter på 126 meter og de lokale forhold, skal fundamentet ligge cirka 16 meter under havoverfladen,« siger Stephan M. Henriksen.
Hvis bølgehøjden er mindre, vil det også være muligt at ligge tættere på overfladen.
Skal møllerne placeres i Østersøen, skal man desuden tage hensyn til is-laster i dimensioneringen. Men også her vil det trekantede fundament være at foretrække:
»De strukturelle laster vil være mindre på den her type fundamenter, end på et fastmonteret fundament. Det skyldes blandt andet, at de fastmonterede skal optage et større moment som følge af isens påvirkning,« siger Stephan M. Henriksen.
I det ene hjørne af trekanten er seks ankerliner monteret på en drejeaksel, så de tre møller altid står optimalt i forhold til vinden. Det, at fundamentet altid drejer sig op i vinden, betyder, at de enkelte møller ikke behøver at kunne krøje. Det gør selve møllen billigere.
Afstanden mellem møllerne skal være så stor, at den forreste mølle ikke skygger unødigt for de to andre. I det eksempel som Moellgaard Energy har regnet på skal trekantens ben være cirka 264 meter lange.
Kan samles lokalt
I forhold til produktionen af fundamentet, forventer Stephan M. Henriksen, at benene kan forproduceres på et skibsværft, men monteres lokalt i det område, hvor møllerne skal stilles op. Selve møllerne kan ligeledes monteres på lavt vand og først herefter sejles ud til den aktuelle lokalitet:
»På den måde sparer man de kostbare skibe, der stiller møllerne op ude til havs,« siger Stephan M. Henriksen.
Hvis man ønsker det, så vil det også være muligt at trække vindmøllerne ind til land efter er årrække for at renovere dem.
Der findes flere andre typer af flydende fundamenter under udvikling.
Længst fremme er det norske projekt Hywind, hvor møllerne er monteret på en enkelt flydende sokkel. I modsætning til Moellgaard Energys trekant, kræver Hywind-princippet meget store havdybder for at kunne fungere - omkring 100 meter.
Til Børsen udtaler lederne af Dong Energys afdeling for nye konstruktioner og koncepter inden for vedvarende energi, Uffe K. Jørgensen, at man endnu ikke er begyndt at se på fundamenter til så store vanddybder, at det er nødvendigt med flydende fundamenter - men at man forventer, at det vil være kommercielt interessant omkring 2020.
Dokumentation
