Flydende solceller er i fremgang - men Danmark er ikke engang startet

Plus7. december 2021 kl. 03:0012
Flydende solceller er i fremgang - men Danmark er ikke engang startet
Dette anlæg er en del af Far Niente Vingård i Napa Valley, Californien. Solcellerne er placeret på vingårdens vandingssø. Illustration: SPG Solar / Wikimedia Commons.
Solceller på vandet har rig mulighed for at bidrage til den grønne omstilling, men i Danmark er der ikke et eneste projekt i søen - det på trods af oplagte installationsmuligheder.
Artiklen er ældre end 30 dage

Har du kørt en tur gennem det danske landskab i de sidste fem år, er du helt sikkert stødt på en eller flere solcelleparker. Som knopskud ses de nu på og langs de danske marker i den grønne omstillings navn. Under samme tur er du højst sandsynligt også kørt forbi større arealer med vand - søer, opdæmninger, åer. Er du kørt langt nok, er du måske nået til havet.

Kan der mon installeres solceller her - på vandet?

Det er en række firmaer og eksperter overbeviste om, og udviklingen af flydende solceller er allerede i gang uden for de danske grænser.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
13. december 2021 kl. 14:50

Er der nogen der kan forklare hvorfor man er så ivrige med solcelle parker i Danmark?

Energien per m2 i Danmark er langt under det halve i forhold til en pladsering i syd europa. Og sol indstrålingen leverer næsten ingen energi i fyringssæsonnen hvor vi bruger mest energi.

Mht solceller over vand er problemet med varme solceller større i varme lande, de flydende solceller får køling fra vandet og sænker fordampningen hvis man feks pladserer dem over vandingskanaler.

11
7. december 2021 kl. 20:58

Det er ikke omkostningen til transporten af strømmen der er et problem når man ser på placering på tage. Det er anlæggenes alt for lille størrelse og tilgænfgeligheden af dem der koster. På en mark er det en infrastruktur der kan køres frem, på jorden. Anlæg på tage skal tage højde for adgang til tagene, tagenes bæreevne, anden infrastrukrur på tagene samt sammenkobling af de forskellige felter. Det er alt for dyrt, og derfor bliver det ikke gjort.

Det største problem for tagbaserede systemer er, hvis strømmen skal leveres gennem 230 V nettet, som typisk ikke er belastet så hårdt i den periode, hvor solen skinner. Desuden kan der blive problemer med frekvens- og fasesynkronisering, når produktionen nærmer sig forbruget eller endog overstiger dette, og hvem skal så i givet fald kobles ud?

10
7. december 2021 kl. 19:59

de steder hvor der er behov for strømmen

Hvis du ser på det svenske elnet så er stedet et mindre problem. Hvis strømmen ikke er der på det tidspunkt hvor der er behov for den, er det ikke noget værd.

9
7. december 2021 kl. 19:56

kan denne transport være lige så dyr som meromkostningen ved at sætte op på et industri tag

Det er ikke bare lige at se på hvor energien bruges. Det er formodentligt primært i industrien og ikke inde i byerne. Transport infrastrukturen, højspændingsnettet, ejes af staten og driftes af Energinet.dk. Det er ikke omkostningen til transporten af strømmen der er et problem når man ser på placering på tage. Det er anlæggenes alt for lille størrelse og tilgænfgeligheden af dem der koster. På en mark er det en infrastruktur der kan køres frem, på jorden. Anlæg på tage skal tage højde for adgang til tagene, tagenes bæreevne, anden infrastrukrur på tagene samt sammenkobling af de forskellige felter. Det er alt for dyrt, og derfor bliver det ikke gjort.

8
7. december 2021 kl. 19:48

Danmarks nordlige beliggenhed og det ofte overskyede vejr gør at den solenergi vi får ikke leveres på det tidspunkt hvor vi har brug for energien. Derfor er solceller på disse breddegrader en mindre hensigtsmæssig energikilde indtil vi får etableret nogle passende energilagre med en rimeligt høj virkningsgrad.

Det vil være at ødelægge vores begrænsede areal af søer med at placere soceller der. Hvis vi ønsker at placere dem på havet får vi problemer med saltvand. Bølger på omkring 1 m højde er et problem. Saltvand på overfladen nedsætter hurtigt virkingsgraden. En jævnlig rengøring er kosbart og ikke særligt nemt når solcellerne befinder sig på åbent hav.

7
7. december 2021 kl. 12:18

Årsagen til at solcelle parker i dag primært etableres på marker på landet er, at dette er billigere for ejeren af anlægget, end at sætte det op på industritage i byerne.

Anlægsejeren skal dog ikke betale noget som helst for at få strømmen transporteret til byerne, hvor den bruges. Og afhængigt af hvor i landet anlægget er placeret, kan denne transport være lige så dyr som meromkostningen ved at sætte op på et industri tag.

Regningen for transporten af den producerede strøm betales i dag udelukkende af forbrugerne. Sidste år blev et forslag til producenternes egenbetaling ("indfødningstariffer") taget af bordet. Bortset fra helt håbløse tidsplaner var forslaget ganske fornuftigt og ville givetvis flytte en del solceller til de steder hvor der er behov for strømmen.

6
7. december 2021 kl. 11:50

Det er min vurdereing at regeringen selv og/eller via lobbyister gjorde alt for at modarbejde opsætning solceller på danske tage .. både på private men også kommunale tage bla pga tåbelige regler / argumenter !! Håber også at de får styr på deres grønne hybridbiler samt udbygning af unødige gas-ledninger til feks sukkerfabrikker m.m.

5
7. december 2021 kl. 10:43

Ja det har jeg. Jeg har også kørt gennem store industriområder med mange tusinde kvadratmeter flade tage, uden et eneste solcellepanel og jeg har kørt gennem mange villakvarterer hvor kun ganske få huse har solceller på taget. Hvorfor udnytter vi ikke de arealer til solcelleparker ? Det er oven i købet tæt på de steder hvor strømmen skal bruges.

Enig, og hvorfor udnytter man ikke midterrabatten af den øst-vest gående motorvej fra Køge til Esbjerg - ikke mindst, når man alligevel udvider den til flere spor? Hvis panelerne samtidig blænder af for billygter fra modgående trafik, vil man desuden en stor del af tiden kunne køre med langt lys om natten til glæde for trafiksikkerheden. Nærlys rækker ikke til 110-130 km/t.

4
7. december 2021 kl. 09:40

Beskyt vort landskab og vore vandområder er miljø- og naturbevægelsens opfordring. Men VE-projekter gør det modsatte. CMSR og MSR-anlæg er nok vejen frem til den miljøvenlig og stabil energiproduktion.

3
7. december 2021 kl. 09:39

”Har du kørt en tur gennem det danske landskab i de sidste fem år, er du helt sikkert stødt på en eller flere solcelleparker. Som knopskud ses de nu på og langs de danske marker i den grønne omstillings navn.”…..

Ja det har jeg. Jeg har også kørt gennem store industriområder med mange tusinde kvadratmeter flade tage, uden et eneste solcellepanel og jeg har kørt gennem mange villakvarterer hvor kun ganske få huse har solceller på taget. Hvorfor udnytter vi ikke de arealer til solcelleparker ? Det er oven i købet tæt på de steder hvor strømmen skal bruges.

Det er vel skatteministeriet og elselskaberne der har svært ved at se økonomien i grøn omstilling på den måde. Så hellere plastre marker og nu også søer og vandhuller til med solceller.

2
7. december 2021 kl. 09:22

Ja - synes også at artiklen hopper hurtigt fra at vise en kunstig anlagt sø til industrielt formål til at skulle have flydepontoner i naturlige søer og hav. Ville foretrække at blive ved industrien lidt endnu, exempelvis stalde, gylletanke, industribygninger - eller parkeringspladser, hvor pladsen vil kunne tjene flere formål samtidig.

1
7. december 2021 kl. 08:52

Sci-fi World Alle kan sikkert leve med en enkelt solcelleplatform eller to som skvulper rundt i en bugt eller en fjord. Men energibehovet er jo i konstant vækst, så det vil blive som at række fanden en lillefinger - han tager hele armen. Vil vi en dag vågne op til en verden, hvor vi, selv når vi skuer ud over bugt og fjord, skal se på menneskets teknologisk frembragte overflader? Vi lever måske allerede i en form for benægtelse hvis vi sidder med en støvet ide om, at naturen og landskabet er stort, og at menneskets fodaftryk er små spredte pletter. Det er i Danmark allerede omvendt. Hidtil har mennesket kunnet trække vejret og forbundet sig til den ægte verden, når man står på en strand og kigger ud over vandet. Det kan stoppe med flydende solceller. Vil vi den vej? Vil vi ikke bare synke ned i konstant ulykkelig tristesse? Dog - kridtgravene ved fx Aalborg kunne måske bruges. De er industrielle anlæg og produkter; de er for farlige og iskolde at bade i, man kan ikke fiske og deres æstetiske naturværdi er behersket. Men hold nallerne fra vores kyst- og sølandskaber!