Flydende russisk anlæg klar til at rense Fukushima-vand
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Flydende russisk anlæg klar til at rense Fukushima-vand

Den japanske regering har bedt den statsejede russiske atomenergikoncern Rosatom om at sende selskabets flydende rensningsanlæg Landysh til Fukushima.

Det oplyser nyhedsbureauet Rai-Novosti. Ejeren af Fukushima, Tepco, har i den seneste tid måttet lede store mængder lavradioaktivt vand ud i Stillehavet for at gøre plads til stærkere kontamineret vand fra den fortsatte kølingsproces af reaktorerne. Den slags nødløsninger kan det russiske fartøj muligvis komme i forkøbet.

Landysh er verdens største flydende anlæg til dekontaminering af radioaktive væsker. Den 180 millioner kroner dyre konstruktion er udviklet af Babcock & Wilcox i USA og bygget i Sibirien i et russisk-japansk joint venture. Fartøjet blev taget i brug i 2001 og har indtil nu haft til opgave at fjerne flydende atomaffald fra dekommissionerede russiske atom-ubåde. I øjeblikket ligger det ankret op i nærheden af Vladivostok, men kan altså angiveligt snart sætte kurs mod Japan.

Partikler bindes i beton

Der findes forskellige metoder til dekontaminering af radioaktivt vand. På Landysh bruges bl.a. fældning, hvor vandet tilføres en opløsning indeholdende aluminiumsalt. Idet PH-værdien ændres, dannes der store partikler af aluminiumhydroxid, som indeslutter de radioaktive substanser. Partiklerne filtreres ud af vandet og bindes i beton, hvorefter de kan sendes på deponi.

En anden metode gør brug af såkaldt ionbyttere, hvor vandet løber henover elektrisk ladede pladser (ladninger), der binder de indeholdte radioaktive ioner. Desuden er det muligt at anvende kulfiltre, der egner sig til at binde det jod, som primært træder ud i havet fra Fukushima.

Aktuelt afhænger Landyshs indsats i Japan af, om fartøjet er rustet til de særlige udfordringer, der venter ved det havarerede atomkraftværk. Spørgsmålet drejer sig specifikt om, hvorvidt rensningsanlægget er kompatibelt med de mængder og den type radioaktivitet, der udgår fra Fukushima.

Usikkert, om Landysh kan klare opgaven

Den russiske atomekspert Sergei Antipov fortalte i denne uge til radiostationen Voice of Russia, at Landysh har »behandlingskapaciteter på op til 7.000 kubikmeter flydende radioaktivt affald om året. Men jeg understreger, at vi taler om lavradioaktivt og ikke mellem- eller højradioaktivt materiale«.

Aktuelt er japanske og russiske myndigheder således i dialog om, hvorvidt Landysh kan yde hjælp i det konkrete scenario.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hmm, var det ikke mere en gave som Japan måtte give Rusland som frem til 1993 dumpede deres A-affald udfor Japan, platformen skulle være særlig egnet til at rydde op i gamle atomdrevne U-både.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten