Flydende hus med varmepumpe er selvforsynende med energi

Solpaneler på taget opvarmer brugsvand, solceller leverer elektricitet og en vand-luft varmepumpe - der bruger vandet fra den nærliggende Elb-flod - sørger for opvarmning og nedkøling.

Det er princippet bag et flydende hus, en slags ponton i stål og beton, der skal agere udstillingshus og informationscenter i forbindelse med The International Construction Exhibition Hamburg (IBA) - en årelang udstilling, der har været i gang siden 2007 og slutter i 2013.

Varmepumpen får sin energi fra en pladetransformator i form af lange rør, der er indbygget i pontonens stålkonstruktion.

Princippet bag Hamborgs flydende, selvforsynende hus kan ses her (Foto: Immosolar). Illustration: Immosolar.

Det giver, ifølge energirådgiveren Immosolar, som står bag energisystemet, et hus, der er fuldstændig selvforsynende med energi.

Centralt kommandocenter fordeler energien

Foruden at varme brugsvandet op sørger solpanelerne også for at supplere varmepumpen, når selve bygningen skal varmes op. I alt 16 sydvendte paneler er opstillet på taget i en vinkel på 50 grader og har et samlet brutto overfladeareal på 34 kvadratmeter.

Varmepumpen har en effekt på 44 kW, som bruger vandet fra Elben til enten opvarmning eller nedkøling. Selve varmen - eller kulden - distribueres via loftsvæggene.

Endelig sørger 63 polykrystallinske solceller med en samlet kapacitet på 14,8 kWp for at levere elektricitet.

Et særligt EMS-system (Energy Management System), husets kontrolcenter og centrale hydrauliske enhed, får alle disse energikilder til at spille sammen, så de bruges efter behov. For eksempel bliver overskydende solenergi lagret her, ligesom der er en køletank og en buffertank mellem førnævnte varmetransformator og varmepumpen.

Det flydende energihus forventes at stå endelig færdig med udgangen af 2009.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

at formode der er sket noget dramatisk ved over-sættelsen. "en vand-luft varmepumpe - der bruger vandet fra den nærliggende Elb-flod – sørger for opvarmning og nedkøling."

Så vidt jeg kan se af vedhæftede systembillede FLYDER husets pontoner I vandet, der bruges. Dét må antages at være Elb-vand direkte, og ikke "importeret vand" fra et nærliggende sted i Elben-floden.

Længe leve Ingeniørens humoristiske måde at informere på. (ironi off)

OG hvad specielt er der så ved dét. Bare jeg havde en flod i baghaven, så blev der monteret varmepumper.

  • 0
  • 0

Enig med Erik N om den pudsige nyhedsformidling! Og hvad er "loftsvæggene"? Dernæst må det være et meget stort hus, der kræver 34 kW varmeeffekt! Hvor stort? 14,8 kW peakeffekt fra 34 m2 solpaneler er overordentligt imponerende. Det kræver en virkningsgrad på mere end 43%, som er mindst det dobbelte af gængse solcelleanlæg - og faktisk mere end den teoretisk maksimale..... - DET ville være en nyhed! Og så har jeg begrundet mistanke om at huset IKKE er selvforsynende, for det kræver jo mest varme om natten, hvor solcellerne ikke bidrager. HVIS huset skal være selvforsynende, skal det være udstyret med et kæmpe akkumulatorbatteri. - En kold nat, hvor varmepumpen skal bruge 34kW/ca.4 = ca. 8,5 kW - lad os venligt sige i 10 timer, kræver det 85 kWh pr nat. Min ret store bilakkumulator (12 V, 65 Ah) kan levere 0,78 kWh. Der skal altså bruges 85/0,78 = 109 akkumulatorer. I praksis en del flere, da jævnspændingen skal vekselrettes til varmepumpen (en del tab) og da der vel også bruges strøm til TV, køleskab, fryser m.v. - Men OK, det KAN faktisk godt lade sig gøre! Men der står meget lidt om realiteterne i artiklen.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten