Hvordan er specifik ydeevne i forhold til normale solceller, og hvordan med pris og holdbarhed ?
Forskere har længe drømt om at efterligne naturens fotosyntese på kunstig vis. Nu har britiske forskere fra University of Cambridge udviklet et lille tyndt 'blad', der kan ligge og vugge i overfladen af en sø eller, hvis teknologien kan opskaleres, ude på havet, hvor det fremstiller grønt brændstof i stor skala.
Teknikken har været kendt i en årrække, og tilbage i 2011 kunne vi her på ing.dk fortælle om amerikanske forskere, der havde udviklet et kunstigt blad, som kunne producere brint.
Det resultat har de britiske forskere også vist, da de med professor Erwin Reisners forskningsgruppe i spidsen, i 2019 viste, hvordan det var muligt at fremstille en syntetisk gas bestående af CO og H2 via et kunstigt 'blad' ud fra vand, CO2 og sollys.
Men da der var brug for at beskytte komponenterne mod fugt, skulle de indkapsles i en relativt tyk belægning og det gjorde hele konstruktionen skrøbelig og tung, hvilket også øgede prisen og muligheden for opskalering.
Derfor gik forskerne i gang med at trimme materialerne. Målet var, at de skulle være så tynde, at det hele kunne flyde på vand.
»Vi ønskede at se, hvor langt vi kunne trimme de materialer, cellerne bruger, uden at påvirke deres ydeevne," siger Erwin Reisner, der ledede forskningen, til University of Cambridge’s hjemmeside.
Inspirationen kom fra elektronikindustrien, hvor nye teknikker har ført til ekstremt tynde og fleksible displays til mobiltelefoner.
Løsningen var at bruge såkaldte tyndfilm-metaloxider og materialet perovskites, der kan coates på en fleksibel folie af metal og plast. For at beskytte den mod vandet, blev der lagt et mikrometertyndt kulstoflag på.
»Forskningen viser, at kunstige blade er kompatible med moderne fremstillingsteknikker, hvilket repræsenterer et tidligt skridt mod automatisering og opskalering af brændstofproduktion,« siger Dr. Virgil Andrei, der er hovedforfatter på artiklen i Nature
Der forestår stadig et stort udviklingsarbejde, men Virgil Andre tror, at sådanne brændstofproducerende “energifarme” med tiden kan udvikles, så de kan forsyne fjerne bosættelser og øer eller dække vandreservoir og kunst-vandingskanaler.
Hvordan er specifik ydeevne i forhold til normale solceller, og hvordan med pris og holdbarhed ?
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard