Fluxome - et af de få eksempler

Fluxome blev grundlagt i 2002 som en spin-off virksomhed fra professor Jens Nielsens forskningsgruppe ved Center for Procesbioteknologi (i dag Center for Mikrobiel Bioteknologi) ved DTU. Jens Nielsen er i dag bestyrelsesmedlem i Fluxome.

I 2005 og 2008 hentede selskabet igen venturekapital for at nå målet om at blive en stor spiller inden for industriel bioteknologi med fokus på nutraceuticale ingredienser til fødevarer og kosttilskud.

Selskabet har i dag 30 ansatte, og to år før planlagt er de nu klar til at gå på det kommercielle marked med det første produkt. Det blev lanceret i oktober, er nu i præmarketingfasen og forventes at komme kommercielt på markedet i første halvdel af 2009. Produktet er den sunde ingrediens i rødvin, resveratrol, der bl.a. sættes i forbindelse med kræftforebyggelse og længere levetid. Fluxome har fundet ud af at producere stoffet vha. fermentering, hvilket giver en renere version end når det udvindes fra f.eks. vindruer.

Næste år forventer selskabet at præsentere det første omega 3-produkt, som i dag fås fra fiskeolie, men da fisk er en begrænset ressource, er der en fordel i, at Fluxome kan lave samme produkt vha. sukker og en fermenteringsproces.

Selskabet vil selv bringe kosttilskud hele vejen til markedet, men når det kommer til fødevareingredienser vil de finde sig nogle partnere.

I dag er selve produktionen outsourcet, men den langsigtede strategi er at blive et fuldt integreret selskab med både udvikling, produktion, salg og marketing.

Fluxome har desuden en gær, der kan øge produktionsudbyttet af ethanol, men den arbejdes der på at udlicitere til en partner i bioethanolindustrien.