Fluorstoffer skaber farlig cocktail-effekt: Gør danske fostre mindre

25. april 2019 kl. 05:1110
Fluorstoffer skaber farlig cocktail-effekt: Gør danske fostre mindre
Illustration: Dyba Images / Bigstock.
Nyt dansk studie viser, at forskellige fluorstoffer tilsammen kan give en farlig cocktaileffekt, der går ud over fostres udvikling.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er efterhånden alment kendt, at nogle fluorerede forbindelser hver for sig kan give kræft, forstyrre vores hormonbalance, øge vores blodtryk og hæmme fostres udvikling. Det i en sådan grad, at de skader folkesundheden.

Læs også: Fluorerede stoffer dræber mindst 750 mennesker i Norden hvert år

Men nu slår en ny dansk undersøgelse fast, at det ikke kun er enkelte fluorstoffer som PFOS og PFOA, der har en farlig hormonforstyrrende effekt, når de ophober sig i vores kroppe.

»Vores studie viser som det første, så vidt jeg ved, at den kombinerede cocktaileffekt af de forskellige PFAS påvirker fostres vækst,« siger cenerleder på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Eva Bonefeld-Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De her PFAS-stoffer har været her så længe, vi har dem alle sammen i kroppen, og det vil tage generationer at få dem helt væk, fordi vi bliver ved med at bruge dem,« lyder det fra den frustrerede professor, der i årevis har undersøgt, hvor sundhedsskadelige, stofferne er.

»Det er jo forkasteligt.«

Fluorstoffer kan påvirke fertiliteten, fostret og øge risikoen for infektioner

Et af de helt store helbredsmæssige problemer ved PFAS er, at de giftige stoffer gives videre til fostret, der vokser under indflydelse af stofferne fra første øjeblik.

Det resulterer i en lavere fødselsvægt, der påvirker barnet, selv længe efter det er født. En lav fødselsvægt påvirker barnets neurale udvikling, herunder også IQ.

Dermed påvirker stofferne også barnets kommende sociale udvikling og motorik, og de øger barnets generelle risiko for helbredsproblemer som nedsat immunforsvar, hjerte-kar-sygdomme og brystkræft.

Derudover kan PFAS føre til abnormaliteter i hjertet og forsinke knogledannelsen hos fostre.

Illustration: Nanna Skytte/Ingeniøren.

Fertilitet
PFAS skader fertiliteten hos både kvinder og mænd, blandt andet på grund af den hormonforstyrrende effekt, stofferne har. Derudover har forskning vist, at drengefostres sædceller tager skade,
hvis moren har højere koncentrationer af PFAS i blodet end gennemsnittet.

Hormonforstyrrelser
Dyreforsøg tyder på hormonforstyrrelser.

Kolesterol
PFAS påvirker kroppens kolesterolniveau.

Fedme
Statens Serum Institut har bevist, at gravide med meget PFAS i blodet har en større risiko for at blive overvægtige

Sukkersyge og PFAS?
Et dansk-amerikansk forsøg er lige nu i gang med at undersøge en mulig sammenhæng mellem type 2-diabetes og PFAS-eksponering. Det tyder nemlig på,
at PFAS kan føre til overvægt og en ændring i måden, vores krop reagerer med insulin på.

Infektioner
PFAS øger den generelle risiko for infektioner, fordi stofferne hæmmer immunforsvaret.
Det gør, at vi bliver mere syge og er syge i længere tid, men øger også risikoen for svangerskabsforgiftning hos gravide.

Kilder: Tænk og PFOS

1+1=3

I undersøgelsen har de danske forskere målt en række forskellige PFAS-stoffer i gravide danskeres blod.

Hypotesen bag undersøgelsen gik på, at det ikke kun er de velkendte og delvis forbudte perfluorerede stoffer PFOA og PFOS, der hæmmer og forstyrrer fostres vækst, men hele stofgruppen samlet set. Altså at de mange tusind stoffer, der stadig bruges i alt fra tøjimprægnering til madfolie og brandsluknings- og medicinalt udstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fluorstoffer – De giftige guldæg

Den hypotese viste sig desværre at holde stik.

Derudover påviste forskerne, at stofferne kan gå i forbindelse med hinanden og skabe en hormonforstyrrende effekt, der er større end summen af de enkelte stoffers skadevirkning.

»Stofferne sejler rundt i blodet på os alle sammen, og igen og igen ser vi forskere, hvordan stofferne kan interagere og forstærke hinandens effekt,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen.

Rammer især unge kvinder

Undersøgelsen viser også, at de yngre kvinder har har flere PFAS-stoffer i blodet. Den generelle miljøforgiftning med stofferne går altså hårdest ud over de yngre af de 702 deltagere i undersøgelsen.

Læs også: Rystet politiker til EU: Indfør straksforbud mod fluorstoffer

Hvorfor det rammer de unge kvinder hårdest, ved vi ikke, men det er muligt, de bruger flere produkter, der indeholder PFAS. Eksempelvis skrev Ingeniøren for få uger siden, hvordan der findes PFAS-stoffer i kosmetik fra fra andet L'Oréal.

»De kvinder med højst værdier fik markant og signifikant mindre børn, både hvad angår vægten og længden,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen. I gennemsnit var der 48 grams forskel mellem børnene, hvis mødre havde henholdsvis mindst og mest PFAS hormonforstyrrende aktivitet i blodet.

Selvom det måske ikke lyder som meget, forklarer Eva Bonefeld-Jørgensen, at der derfor også var børn, der havde markant lavere vægt, mens nogle var upåvirkede. Samlet set var der en signifikant sammenhæng, selv efter der er justeret for kendte forstyrrende faktorer.

Skader udvikling af hjerne

»Vi ved, at fødselsvægten har betydning for udviklingen af blandt andet hjernen, men hvad PFAS gør ved børnenes hjerner, ved vi langtfra nok om endnu,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen og peger på, at der kan være endnu flere og større negative konsekvenser ved PFAS-eksponeringer, der blot ikke er belyst endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Fluorerede stoffer dræber mindst 750 mennesker i Norden hvert år

»Jeg håber, der er andre videnskabsfolk, der går i gang med at undersøge det her,« siger Eva Bonefeld-Jørgensen, der ikke kender til andre, der er i gang med at replikere hendes forsøg.

Hun fortæller, at så vidt hun ved, havde Kræftens Bekæmpelse planlagt nogle lignende forsøg, der skulle undersøge brystkræft-risikoen ved udsættelse for PFAS-stoffer. Men en oversvømmelse for få år siden ødelagde de blodprøver, forsøget krævede.

Læs også: Trods overskridelser af grænseværdi med faktor 1.000 er giftige fluorstoffer fuldt lovlige

Derudover er det et problem, at der ikke findes nogen dansk kontrolgruppe til forsøg som dette.

»Vi kunne ikke gøre andet end at sammenligne dem, der havde de højeste PFAS-værdier, med dem, der havde de laveste niveauer,« konstaterer Eva Bonefeld-Jørgensen tørt.

»Der er nemlig ikke en eneste dansker, der ikke har PFAS i blodet.«

Illustration: Nanna Skytte/Ingeniøren.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
25. april 2019 kl. 23:16

Tak, der er øjensynligt mange indpakninger der indeholder organiske fluorede stoffer. Det har tidligere været fremme.

Alternativer som (bi)vokset papir/pap/bomuld er en mulighed, dog ikke i mikroovn. Ellers er det sikre (og sundeste) at tilberede maden fra friske råvarer. Smagsoplevelserne ville få et nøk opad.

8
25. april 2019 kl. 14:10

Så mangler vi lige cocktaileffekten af pesticider.

7
25. april 2019 kl. 13:50

...de har for flere måneder siden taget al emballage og kosmetik indeholdende fluor af hylderne.

6
25. april 2019 kl. 10:20

</p>
<p>Dækker det også fast-food til mikroovn?

Det gør det. Det er kendt at f.eks. microovnspopcorn indeholder rester af fluorinerede stoffer fra pakningen. Jeg ville altid være mistænksom hvis papir/paplignende stoffer ikke suger vand eller fedtstof. (Det undrer mig lidt at du skulle have en thumpsdown for spørgsmålet?)

5
Journalist -
25. april 2019 kl. 10:14
Journalist

Hej Jan. Der må jeg give dig svar skyldig. Et af problemerne er, at det som forbruger (og journalist) er svært at vurdere, præcis hvilke emballager og produkter, der indeholder stofferne. For eksempel blev jeg overrasket over, at det findes i kosmetik. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig.

Vores Miljø- og Fødevareminister har dog sagt, han vil arbejde for et forbud i emballage.

Mvh

3
Journalist -
25. april 2019 kl. 09:44
Journalist

Hej Henning. Disse fluorstoffer i artiklen har intet med den fluor, vi bruger i vores tandpasta at gøre. Fluorstofferne er såkaldte evighedskemikalier (lange kæder med stærkt bundet fluor), der ikke kan nedbrydes i naturen, men som ophobes i vores kroppe.

De er i tøjimprægnering og andre ting, hvor deres fedt- og vandafvisende egenskaber er praktiske. Herunder madindpakning og belægninger.

Mvh

2
25. april 2019 kl. 08:54

Hvordan stopper vi industrien fra at bruge stoffer hvis virkninger ikke er kendte.? Eller er det for sent?