Fluorstoffer i pizzabakker og regnjakker giver lav fødselsvægt

5. februar 2015 kl. 06:04
Fluorstoffer i pizzabakker og regnjakker giver lav fødselsvægt
Illustration: MI Grafik.
Litteraturstudie bekræfter for første gang flere dyreforsøg: Hvis moderen har fluorstoffer i blodet, så reducerer det barnets fødselsvægt.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fluorstoffet PFOA, der findes i danske butikker i alt fra regnjakker til telte, sko og mademballage, giver lavere fødselsvægt hos børn af gravide med stofferne i livmoderen. Det dokumenterer et litteraturstudie, som en gruppe danske forskere har udført, efter at flere dyreforsøg har påvist en sådan sammenhæng.

Læs også: Forskere: Alle advarselslamper blinker for fluor-stoffer

Studiet har kigget på sammenhængen mellem indhold i livmoderen og lav fødselsvægt for to fluorstoffer. Og mens sammenhængen altså var klar for PFOA, var den lidt mindre signifikant, når det gjaldt forekomsten af perfluoroctansulfonat (PFOS) og dets virkning på fødselsvægten.

Illustration: Lasse Gorm Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PFOS er i dag forbudt, mens PFOA er på EU's såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer. Det anvendes ikke aktivt af virksomheder i EU i dag, men findes i mange importvarer.

Læs også: Topforskere advarer: Alternative fluorstoffer gør os syge

Ifølge sitet Informa Healthcare har de seks danske forskere kigget på 14 originale undersøgelser af gravide kvinder med målinger af PFOA eller PFOS i moderens blod under graviditet eller i navlestrengen samt barnets fødselsvægt eller relaterede resultater i henhold til fluorstoffer.

Forskerne skriver, at undersøgelsens konsekvenser for folkesundheden er uklar, men at den samlede eksponering for fluorstoffer bør berettige til yderligere undersøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Forskere om giftige fluorstoffer: Vi har kun set toppen af isbjerget

PFAS er både vand- og fedtafvisende og bruges til et væld af imprægneringsmaterialer som for eksempel Gore-Tex. Det indgår også i produktionen af Teflon.

Norge har forbudt fluorstoffet PFOA, efter at en dansk undersøgelse viste, at PFOA i gravide kan give overvægtige døtre, mens Sverige de seneste par år har været ramt af en række forureninger af drikkevandet med netop fluorstoffer.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger