Fluorstoffer i kagepapir overskrider grænseværdien 4.000 gange

11. marts 2016 kl. 12:4915
Målinger fra Forbrugerrådet dokumenterer, at kageproducenter lader hånt om vejledende grænseværdier for giftige fluorstoffer i bagepapir. Totalt uacceptabelt, siger professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er fundet giftige fluorstoffer i papiret under danske færdigkager i mængder, som overskrider grænserne flere tusind gange.

Tests, som Forbruget Tænk Kemi har gennemført, viser, at den værste synder, en hindbærroulade solgt i Aldi, har 1.460 mikrogram fluor pr. kvadratcentimer i det papunderlag, den bliver solgt på. Den vejledende grænseværdi, som daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) indførte i august sidste år, er på 0,35 mikrogram. Der er altså tale om en overskridelse på faktor 4.171.

Læs også: Forskere: Alle advarselslamper blinker for fluor-stoffer

»Det er totalt uacceptabelt,« lyder den umiddelbare kommentar fra professor Eva Bonefeld-Jørgensen. Hun leder Center for Arktisk Sundhed under Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og har forsket i fluorstoffer på flere kontinenter.

Gør vaccinationer virkningsløse

Stofferne, der ikke må forveksles med fluor i tandpasta, er stærkt sundhedsskadelige. Der er tale om langkædede molekyler, som er svært nedbrydelige. De forhøjer bl.a. risikoen for brystkræft, gør vaccinationer virkningsløse og øger risikoen for abort.

De fire kager på fluorstof-papir

Produkt: Papunderlag til hindbærroulade
Grænseværdi overtrådt med faktor 4.171
Solgt i Aldi
Ansvarlig producent: Coronet Cake Company

Produkt: Muffinforme til muffins
Grænseværdi overtrådt med faktor 714
Solgt i Rema 1000
Ansvarlig producent: Dansk Mærkevare Salg A/S

Produkt: Bagepapir til mazarinkage
Grænseværdi overtrådt med faktor 1.143
Solgt i Fakta og Kvickly
Ansvarlig producent: Dan Cake

Produkt: Bagepapir til gulerodskage
Grænseværdi overtrådt med faktor 1.514
Solgt i Aldi og Netto
Ansvarlig producent: Nordthy A/S

»Jeg kunne ikke selv drømme om at købe de produkter, og jeg synes, at vi går bag om ryggen på forbrugerne. De tror, at de på grund af kontrollen i Danmark kan være trygge ved og have tillid til, at de produkter, der står på hylderne, er sikre. På denne måde snyder vi dem,« mener professoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele Ingeniørens fokus om giftige fluorstoffer her

Hvis ikke færdigkagerne bliver fjernet fra hylderne, bør der som minimum være krav om at oplyse kunderne om, at deres bagepapir overskrider grænseværdierne for fluorstoffer, mener hun.

Eva Bonefeld-Jørgensen understreger, at selv om gravide og børn er mest følsomme over for fluorstoffernes skadevirkningerne, så ophobes de i alle mennesker.

Læs også: Industrien om fluorstoffer i mademballage: Totalt uacceptabelt

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi får dem op i os, og så kan vi ikke komme af med dem igen, med mindre vi bliver gravide og ammer. Så kommer de ud i modermælken. Ellers hobes de op gennem hele livet,« påpeger professoren.

»Det er jo ikke mig, det her kommer til at gå ud over, men den kommende generation.«

Forbrugerrådet Tænk understreger, at fluorstofferne ikke er målt i selve fødevarerne. Dét er både dyrt og besværligt at gøre på en ordentlig måde, hvilket netop er årsagen til at indføre grænseværdier for emballagen.

Fakta om giftige fluorstoffer

De såkaldte per- eller polyfluorerede stoffer (forkortet PFC for per-/polyfluorinated compound) må ikke forveksles med fluor i den form, der findes i eksempelvis tandpasta. Der er tale om flere tusinde langkædede molekyler med en række fællestræk.

De bliver brugt, fordi de skyer fedt og vand. Ud over i emballage til fødevarer findes de i imprægnering, som beskytter bl.a. tekstiler mod fugt og snavs. Polyfluorerede forbindelser forekommer således i mange møbler og tæpper, men også i de populære Gore-Tex-jakker, rengøringsmidler, plastmaling og slip let-pander.

Tidligere undersøgelser har vist, at vi indtager ca. 75 pct. af de skadelige fluorstoffer, der findes i kroppen, med vores mad.

Polyfluorerede stoffer er meget svært nedbrydelige. De ophober sig både i miljøet og i organismen, og de er målt overalt på kloden og i alle de folkeslag, der er undersøgt for dem. Modsat miljøgifte som PCB og dioxin sker ophobningen ikke i fedtvæv, men derimod i organerne, hovedsageligt i lever og nyrer.

De bedst kendte af stofferne har navnene PFOS (perfluoroktansulfonat) og PFOA (perfluoroktancarboxylat).

Bagepapir er det værste

Alt forskning tyder dog på, at netop bagepapir til kager er det værste sted overhovedet at have fluorstoffer. Stofferne vandrer nemlig i langt højere grad over i fødevarerne, når de bliver opvarmet, og særligt modtagelige er fedtholdige produkter som kager.

»Sandsynligheden for, at der er migration til kagerne, er stor,« siger projektleder Stine Müller, Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Læs også: Minister om miljøgift i emballage: Vi vil ikke finde os i det

Eva Kjer Hansen konstaterede i august på et samråd om at gøre grænseværdierne for fluorstoffer vejledende i stedet for obligatoriske, at det var bedre at få en beslutning i EU, bl.a. fordi selve papiret ikke produceres i Danmark.

»Og mens vi knokler videre for at få truffet beslutninger på EU-plan, så jeg forventer jeg, at erhvervslivet følger den her vejledende grænseværdi. I det omfang vi har informationer, så gør de det allerede,« lød det blandt andet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vores tests viser, at det ikke passer,« konstaterer Stine Müller nu.

Både hun og Eva Bonefeld-Jørgensen foretrækker, at brugen af giftige fluorstoffer bliver reguleret i stedet for at bygge på frivillige grænseværdier.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
14. marts 2016 kl. 11:34

Midt i artiklen står denne overskrift. Uddybning mangler totalt. Er det reelt eller en smutter?

Er der lavet analyser af bagepapir solgt til brug i almindelige husholdninger? Det er jo rent galt, hvis vi selv køber og bruger bagepapir med disse stoffer!

13
12. marts 2016 kl. 13:07

Sidder lige og gumler i et stykke mad med vores slagters fremragende hjemmelavede spegepølse og kommer så til at tænke på : Bagepapir gjort fedttæt med polyfluorider ... Hmm ? Hos slagteren får man indpakket pålægsvarer i et stykke fedttæt papir inderst mod fx spegepølsestykket. Papiret ser nærmest ud og føles som om det er imprægneret med en voks i retning af paraffin. Er der nogen her som ved noget om hvad sådant papir egentlig indeholder ??

12
11. marts 2016 kl. 19:16

Da der er en regel om grænseværdi af kemi i vores fødevarer, bør der naturligvis også være en konsekvens ved overskridelse.

Er konsekvensen stor nok, vil det være ret præventivt.

Ikke noget med henstillinger og løftede pegefingre: En stor hammer første gang og uden nåde.

Lidt som Finland med deres fartbøder, en solid procentsats af årslønnen. Samme procent sats for fødevarer og omsætningen måles på koncern niveau.

11
11. marts 2016 kl. 18:59

Det gode er at vi ikke rigtig har vidst hvor slemt kagepapir egentlig var og at det må formodes at der ikke kommer mug på papiret. Derudover mener jeg at en dancake er så fyldt med tilsætningsstoffer at den kan klare 14 dage i forruden på en bil midt om sommeren uden at "tage yderligere skade". Skaden indtræder først, i flere trin, efter indtagelsen.

10
11. marts 2016 kl. 17:58

John, jeg behøver ikke engang at tænke godt efter. Det er så tårefremkaldende simpelt, som at forbyde brugen af fluorimprægneret emballage og alligevel skal vi bruge så meget tid på undersøgelser, langsomt arbejdende udvalg, kommisorier, endeløse diskussioner og politisk fnidder frem og tilbage. Få nu det l*rt forbudt én gang for alle. Det er en ny asbest sag, og eventuelle ofre forsvinder blot i mængden af det stigende antal kræftramte. Eva Kjer og flokken af lobbyister klarer frisag under dække af, at man naturligvis havde "henstillet til industrien om at begænse anvendelsen" osv. Personligt kan jeg være ligeglad, da jeg aldrig i livet nærmer mig en Dan Cake, men den uvidende yngre alenemor med 3 børn i voksealderen betaler prisen. Hun tror fejlagtigt, at politikerne selvfølgelig vil befolkningen det bedste Not so!! Tro mig, fluorstofferne bliver forbudt engang, men det kommer til at tage laaang tid. Industrien skal lige have brugt de sidste lagre, og de sidste €'s og $'s skal presses ud af citronen. Beviserne er overvældende.

9
11. marts 2016 kl. 15:59

liberal tankegang, når den er værst

Hvis du tænker godt efter, Ole. Har du så nogensinde oplevet, at borgerlige politikere sætter miljø, arbejds- eller forbrugersikkerhed over profit til industri/arbejdsgivere?

8
11. marts 2016 kl. 15:52

Der er jo ikke kontrol med noget mere i Danmark, så man kan vel heller ikke forvente, at producenter selv foretager denne kontrol, hvis det koster penge! Logisk tankegang, som snart burde sive ind på Christiansborg!

7
11. marts 2016 kl. 15:16

Få nu det skidt forbudt. Det er uforståeligt, hvorfor man fra politisk side ikke blot forbyder det. Sagen er jo ganske klar eller??? Men det er jo ganske givet, fordi det for producenten er 0,00001 EUR billigere pr. produceret kage, sammenlignet med miljøvenligt papir. En kæmpe sejr for industriens lobbyister, men et kæmpe tab for den alm. forbruger. At Eva Kjer overlader dette spørgsmål til kageproducenternes moral, er liberal tankegang, når den er værst. Profit, profit....

6
11. marts 2016 kl. 14:31

De kan jo konstatere at man politisk ikke ønsker at udføre kontroller der kan bremse producenternes indtjening, men satser på frivillig selvkontrol. Ligesom med landbruget, der satser man også på selvkontrol.

Vi forbrugere kan være helt trygge og overlade vort helbred og natur til fødevareklyngen :-)

5
11. marts 2016 kl. 14:06

Ja - når jeg ser den hindbærroulade, er jeg da også overbevist om, at fluorstofferne er den mindste udfordring for mit helbred ;o)

God weekend

4
11. marts 2016 kl. 14:01

....samme mon for emballage / bageforme i stanniol ?

2
11. marts 2016 kl. 13:53

Findes med al sandsynlighed i papiret under citronmåner.....

1
11. marts 2016 kl. 13:20

Det er også sundere uden alt det sukker

Uden salg vil de miste indtægten, og det burde de reagere på. Om ikke andet ville jeg gerne vide hvilke kager / fabrikanter jeg skal holde mig fra.