De fluorstoffer, som de danske myndigheder finder i høje koncentrationer i mademballage af pap og papir, kan medvirke til at gøre danskerne overvægtige.
Ifølge en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut tredobles risikoen for, at døtrene bliver fede, hvis mødrene har mange fluorstoffer i blodet under graviditeten.
Instituttet har ifølge videnskab.dk analyseret 1.000 nedfrossede blodprøver taget fra gravide i Aarhus i 1988 og 1989 for et af de mest udbredte af fluorstofferne, PFOA. PFOA er nedbrydningsprodukt for en del af de fluorstoffer, som forskerne finder i fødevareemballage.
Forskerne sporede de nu 20-årige børn af mødrene, som havde givet blodprøverne i Aarhus. 665 indvilligede i at deltage i den nye undersøgelse. Her fik de blandt andet målt deres BMI (Body Mass Index), der er et udtryk for vægtforhold, og deres talje.
Der var, skriver videnskab.dk, gennemsnitligt tre gange så mange overvægtige blandt de døtre, hvis mødre 20 år tidligere havde de højeste koncentrationer af flourstoffet PFOA i blodet, i forhold til døtre af mødre med de laveste PFOA-niveauer.
Derimod havde sønnerne ingen forhøjet risiko for overvægt, selv om mødrene havde fluorstoffer i blodet.
Forskeren bag undersøgelsen, Thorhullur I. Halldorsson , der er seniorforsker fra Center for Fetal Programming på Statens Serum Institut, forklarer til videnskab.dk, at hormonforstyrrende stoffer arter sig forskelligt hos kønnene.
Forskerne målte også forhøjede niveauer af hormonerne insulin og leptin i børnene af mødre, som havde mange fluorstoffer under graviditeten. Det gjaldt vel at mærke både døtre og sønner. Leptin- og insulin-niveauerne i kroppen vokser, jo større fedtdepoter der er, og hænger derfor også sammen med fedme.
Fluorstofferne overføres fra moderen til barnet gennem moderkagen under graviditeten, ligesom spædbarnet kan få dem med modermælken. De ophobes i menneskekroppen, hovedsageligt i leveren og nyrerne.
Danske forskere har for nylig påvist, at et højt indhold af et andet fluorstof, PFOS, i blodet nedsætter virkningen af vacciner hos børn. Tidligere er det bevist, at fluorstoffer fordobler risikoen for kronisk nyresygdom, ligesom danske forskere har kædet det sammen med udviklingen af brystkræft.
Professor Philippe Grandjean har opfordret til, at grænseværdierne, også kaldet dagligt tolerabelt indtag, sættes ned til en hundrededel af de nuværende for at undgå skadevirkningerne. Det har den europæiske organisation for fødevaresikkerhed, EFSA, dog ikke umiddelbart planer om.
Dokumentation
