Fluorstoffer følger umiddelbart kolesterol: Derfor PFAS i æggeblommen - ikke i hviden

Plus27. januar kl. 15:185
Fluorstoffer følger umiddelbart kolesterol: Derfor PFAS i æggeblommen - ikke i hviden
Både æg, rejer og mayonnaise er rige på kolesterol. Forskere peger på, at der muligvis kan være en sammenhæng mellem højt indhold af kolesterol og PFAS i fødevarer. Illustration: Bigstock/victoras.
Det er ikke entydigt, hvor PFAS helst befinder sig i fødevarer. Forskeres bud kan pege i retning af, hvilke fødevarer der har højt indhold af fluorforbindelser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fundet af meget høje PFAS-forekomster i æggeblommer fra økologiske besætninger landet over har fået både styrelse, minister, forbrugere og ægproducenter til at reagere.

En undersøgelse udgivet i denne uge af DTU Fødevareinstituttet viser, hvordan økologiske æggeblommer indeholder PFAS i koncentrationer på mellem 2,2 og 3,7 ng/l.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
29. januar kl. 16:40

Ja, man skal spise mange tusinde æg om ugen, før de alene fører til en overskridelse af grænseværdien.

3
29. januar kl. 16:20

Jeg er meget forvirret. Jeres to beregninger viser jeg skal spise flere tusinde æg om ugen før PFAS er problematisk?!

2
29. januar kl. 13:58

Jeg er nok lidt lettere end Jacob, men kom til 3.670 blommer ugentligt - med afrundet 4 ng/l. Når man spiser æg og rejer sammen, bliver indtaget nok højere totalt set, men regn lidt mere på tallene inden næste offentliggørelse, tak.

Uanset at evighedskemikalier naturligvis er problematiske, er det jo reelt overskriften på den oprindelige artikel, som lige her er det egentlige problem?

1
28. januar kl. 14:35

"mens de undersøgte æggeblommer altså indeholdt alarmerende højt indhold af særligt PFOS" - alarmerende at man kommer over grænseværdien ved at spise 100 liter (ca. 4000 æggeblommer) pr. uge?