Hvad nu hvis man kunne kombinere naturbeskyttelse og elproduktion, og samtidig tjene på det økonomisk?
Det er præcist det koncept, regeringen i Hong Kong netop nu har kig på. Her spekulerer man nemlig i at installere flydende solcellefarme på 17 af landets vandreservoirer på baggrund af de miljømæssige og økonomiske gevinster, som solcellerne vil bidrage med.
Læs også: Japan søsætter flydende solpark med effekt som en stor vindmølle
Derfor har regeringen igangsat en større undersøgelse, der skal kortlægge både gevinster, udfordringer og risici forbundet med at installere solceller på større åbne vandarealer. Det fremgår af en artikel på The Construction Index, hvor direktøren for Hong Kongs Water Supplies Department, Enoch Lam Tin Sing, udtaler følgende om de flydende solcellefarme:
»Mens der er flere miljømæssige og økonomiske fordele, er det et komplekst og innovativt tiltag for Hong Kong, og undersøgelserne vil hjælpe til at identificere og forstå potentielle problemer set i lyset af et bæredygtighedsperspektiv.«
Læs også: Solcelle-lovforslag slukker for solceller på lejeboliger
Solcellerne skal sikre vandforsyningen
Undersøgelserne skal gennemføres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Black & Veatch, som blandt andet er specialiseret i konstruktioner i forbindelse med vand. Virksomheden står eksempelvis bag én af verdens hidtil største flydende solcellefarme på Queen Elizabeth II-reservoiret i Storbritannien.
Læs også: Europas største flydende solcelleanlæg opføres i London
De flydende solcellefarme skal blandt andet bidrage til at sikre vandforsyningen i Hong Kong. Og I et land, hvor temperaturen sjældent kommer under 15 grader, men oftere er omkring de 25 grader, er vandfordampning derfor ikke en uvæsentlig udfordring.
Ved at dække flere af landets vandreservoirer med solceller, ønsker regeringen at mindske denne fordampning, og med både skyggedannelse og elproduktion vil solcellerne kunne bidrage til mere end én slags forsyning.
Black & Veatch’s undersøgelser skal danne grundlag for en endelig beslutning om, hvorvidt der skal investeres i flydende solceller og i så fald i hvilket omfang.
