Fluer kan smugle MRSA fra stald til bolig

Plus30. juni 2021 kl. 14:284
Husflue, Musca domestica
Husflue, Musca domestica. Illustration: Arturo Nikolai via Flickr.
Fluer som smittebærere kan forklare, hvorfor nogle mennesker smittes med svine-MRSA uden at have sat foden i en svinestald.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fluer kan potentielt bringe den antibiotikaresistente MRSA-bakterie ud til private boliger i en afstand af op til tre kilometer fra en MRSA-smittet svinebesætning. Sådan lyder advarslen fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Seruminstitut i den årlige statusopgørelse over smitsomme sygdomme fra dyr til mennesker i Danmark.

I den nyligt udgivne zoonoserapport for 2020 nævnes risikoen for MRSA-smitte via fluer fra svin på linje med risikoen for coronasmitte fra mink.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
1. juli 2021 kl. 16:29

Muligvis kan fluer bære MSRA-smitte fra stald til køkken.

MEN: Det problem er snart løst ; det er tæt på at lykkes med at sprøjte alle insekter ihjel.

Aldrig i mit liv har jeg set så få insekter som de sidste år. Når jeg tidligere kørte en tur i bilen, måtte jeg ofte aktivere viskerne og rudevaskeren for at slippe af med filmen af døde insekter. I dag er der stort set ingen.

Dette problem har landbrugets giftsprøjteri løst ...

At svalerne, flagermusene og alle de andre dyr som lever af insekter stille og roligt sulter ihjel rager så åbenbart landbrugerne (og de sprøjtegale parcelhusejere) en høstblomst.

Når det en dag går op for landbrugerne og de giftsprøjtende haveejere, at der ikke er flere insekter til at bestøve deres afgrøder og blomster, kommer der helt sikkert et krav om, at samfundet skal erstatte tabene ; "Vores giftsprøjteri var jo lovligt, så derfor må samfundet kompensere os - vi er helt uskyldige".

3
1. juli 2021 kl. 10:05

".. f.eks. er det ganske usandsynligt at blive smittet af svinekød, selvom kødet bliver forurenet med MRSA fra slagteriet."

Rapporten fra fødevareministeriet https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/MFVM/MRSA_rapport.pdf oplyser, at der er MRSA i 88 % af konventionelle slagtesvin og i - eller på - 40 % af svinekødet. (Og i 40 % af raske mink, aflivet ved pelsning ; disse var blevet fodret med svineaffald. Man kan også se, at der har været flere MRSA ramte mennesker i nordjylland).

Men rapporten mener, at mht. kødet er det jo ikke er anderledes end mht. andre bakterier, man bare skal have en god køkkenhygiejne...hmm?

(I øvrigt væsentlig mindre MRSA andel i økologiske/frilands svinebesætninger: 6%)

2
1. juli 2021 kl. 09:46

Vi skal reducere vores kødforbrug kraftigt, hvis vi ønsker at tage klimakrisen alvorligt. Lad os med det samme starte med at få gjort produktionen mere bæredygtig.

1
1. juli 2021 kl. 08:47

Fra artikkel: I den nyligt udgivne zoonoserapport for 2020 nævnes risikoen for MRSA-smitte via fluer fra svin på linje med risikoen for coronasmitte fra mink.

Ja der blev åbnet en økonomisk ladeport ved at give minkavlere 20 mia kr. Det er i den grad tåbeligt at fælleskassen skal betale for særdeles uhensigtsmæssige produktionsformer i landbruget .

Landbrugets "hjælpestoffer" på mark og i produktionen er måske langt mere ude af kontrold end vi aner .

Hvor er princippet om at det er forureneren der betaler ?

Må vi be om politikkere der har even og modet til at stå op mod dansk landbrugs lobbyister !!