FLSmidth-teknologi gør Kinas cement grønnere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

FLSmidth-teknologi gør Kinas cement grønnere

Kina står for 60 pct. af verdens cementindustri med et dertil hørende kæmpestort energiforbrug. Samtidig har det store land oparbejdet et solidt affaldsproblem i form af enorme lossepladser, der truer miljøet – især uden for de store byer.

Affald og cement kan dog godt bringes til at gå op i en højere enhed, idet affald kan anvendes som brændsel i cementproduktionen og dermed erstatte kul.

Derfor har kineserne med vanlig beslutsomhed fastlagt, at 15-20 pct. af landets cementfabrikker skal hælde affald i ovnene i 2020.

Her kommer den danske cementteknologi-gigant FLSmidth ind i billedet med to teknologier til forbrænding af både sorteret og usorteret affald. Teknologier, som kan bringe affaldsandelen i brændslet til cementproduktion op på 100 pct.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik

Virksomheden, der har bygget cementfabrikker i Kina siden 1906, har netop indgået et partnerskab med en af landets største cementproducenter om at udbrede den ene af teknologierne – et særligt effektivt forbrændingskammer – til mange flere cementfabrikker. Teknologien, der hedder Hotdisc, kan forbrænde alt fra husholdningsaffald til bildæk og industrielt affald.

Den anden teknologi, som netop er lanceret, er en ny type ovnbrænder. Tilsammen kan de to teknologier sørge for, at en meget stor del af de fossile brændsler, der normalt anvendes ved cementproduktion, kan erstattes med affald.

5 pct. af CO2-udledningen

Aftalen om udbredelse af de såkaldte Hotdisc-anlæg er indgået med én af de største cementfabrikker i Kina, statsejede China Resources Cement, der ejer 40 kinesiske cementfabrikker.

»Med partnerskabet har vi fået foden indenfor på et betragteligt marked med 800 cementfabrikker i Kina. Det er en meget lovende platform for os,« siger FLSmidths landechef i Kina, Cyril Leung.

Cementproduktion er blandt de mest energislugende processer i verden, og produktionen tegner sig for fem pct. af den globale CO2-­udledning.

Fremstillingen foregår i store procesanlæg, hvor alene cyklonforvarmeren kan være op til fire gange så høj som Rundetårn. Her tilsættes den formalede råvare, kalksten og ler, som gradvist varmes op, indtil materialet bliver færdigbrændt ved omkring 1.450 grader.

Undervejs uddrives CO2 af rå­materialet i en yderst varmekrævende, såkaldt calcineringsproces, der foregår i et vertikalt, cylinderformet kammer.

Det er her, FLSmidts Hotdisc-­forbrændingskammer anvendes. Kammeret er udstyret med en langsomt roterende bund, hvor affaldet forbrændes, og de varme røggasser leverer varmen, mens asken fra forbrændingen indgår i cementproduktionen.

Fra 60 til 100 pct. affald

Ifølge produktchef Carsten Dams­lund Jensen fra FLSmidth betyder anvendelse af en Hotdisc, at man kan erstatte 100 pct. af brændslet i calcineringsprocessen med affald.

»Den næste udfordring ligger i processens følgende, energikrævende trin, som foregår i roterovnen, hvor temperaturen skal op på 1.450 grader. Her indgår aske fra brændslet direkte som element i det færdige cementprodukt, hvorfor forbrændingen skal være helt perfekt, for at man ikke får uforbrændte elementer med i cementen,« forklarer han.

På dette trin smeltes ler og kalk sammen til fast form: små, runde klinker, der kan formales til cement med det samme eller transporteres rundt for at blive formalet senere.

For at kunne anvende affald også til denne del af processen og sikre en fuld forbrænding begyndte FLSmidth – i samarbejde med forskere fra DTU og med specialkame­raer – derfor at studere, hvordan affald som brændsel opfører sig i det 70-100 meter (ja, der står meter) lange brændkammer, hvor selve flammen har en længde på 20-30 meter.

Stopper brændslet med vakuum

Studierne viste, at det i den vandrette roterovn er særlig vigtigt, at alt affaldet holdes flyvende i forbrændingszonen, så intet ‘falder uden for’ flammen og dermed ender uforbrændt i cementen.

For at forhindre dette gik man i gang med at konstruere et system, der kan bremse særligt vanskeligt brændsel 20-30 cm før flammen i nogle få sekunder og dermed tørre det så meget, at det ikke klumper, inden det når ind i flammen.

»Vores nye produkt, Jetflex, inde­holder en feature til brænderen, hvor man ved hjælp af nogle dyser og et justerbart centralrør får skabt et lille vakuum, der får vådt affald til at stoppe op i et kort øjeblik, inden det accellereres op i fart igen og derefter forbrændes perfekt,« siger han.

Samtidig sørger nogle jetstråler ligeledes for at dirigere eventuelle grove partikler ind i flammen.

»Med den nye feature er vi klar til at indstille roterovnen til et hvilket som helst brændsel og sikre en god udbrænding – og dermed op til 100 pct. affald i cementproduktionen,« påpeger Carsten Damslund Jensen.

Han tilføjer, at man samtidig opnår at få indkapslet eventuelle skadelige komponenter fra affaldet i cement, hvorved de forbliver i beton til veje og broer og derfor ikke kan gøre nogen skade.

FLSmidth har i alt installeret 12 Hotdisc-anlæg verden over, heraf hovedparten i Europa.

Emner : Beton
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er nok det som Smidth skal tænkes at overleve på, på den lange bane. Patenter og innovationer, samt servicekontrakter på eksisterende anlæg for operatører i lande med færre kompetente ressourcer at trække på. Serviceafdelingen har, som i andre tidligere domineret projektfirmaer, overtaget rollen som den "milk cow" som firmaet overlever på. Der er nok at tage fat på for Smidth i det dets priser på de ordinære dele i procesanlægget ligger for meget over gennemsnit for dets konkurrenter. Sammenholdt med at kvaliteten på den eksekverende del (commissioning) lader for meget tilbage at ønske for en leverandør der mener at have et stadfæstet navn og tager for høje avancer sine produkter. Kina er en allestedsnærværende konkurrent som ikke er til at matche. Undtagen på spids-innovation (som f.eks. udviklet i Mariager, FLS). Men det er ikke nok på den lange bane. Ineffektivitet i udførelse af projekter og tab på turn-key anlæg dræner det samlede firma. Men pudsigt nok, så finder danske hjemme-investorer stadig FLS interessant mht. dets aktier, og køber fortsat andele hos "den gamle tante".

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten