FLSmidth søgte rekordmange patenter i 2009

I løbet af 2009 ansøgte FLSmidth om patentbeskyttelse af 42 nye innovationer, hvilket er et rekordstort antal i virksomhedens historie, skriver cement- og mineralgiganten i sit årsregnskab.

Det skyldes ifølge administrerende koncerndirektør Jørgen Huno Rasmussen flere ting.

»Det er først og fremmest udtryk for, at vi har opprioriteret forskning og udvikling. Det har været en bevidst strategi at fordoble forskningsbudgettet, og patentansøgningerne er så en måde at måle det på,« siger direktøren.

FLSmidths nyudviklinger skal helst kunne anvendes i fabrikker til både cement- og mineralindustrien, for at give bedst mening. Illustration: FLSmidth

»Det er ikke så mange år siden, vi indsendte tre patentansøgninger, og sidste år lå vi på cirka 30. Vores målsætning er, at vi kommer op på 20 procent mere end de 42 i år,« tilføjer han.

Patenter er våben mod kineserne

Den anden del af strategien er, at holde konkurrenterne fra døren i en stadigt mere globaliseret verden, hvor blandt andre kinesiske konkurrenter presser koncernen.

»Vi er mere bevidste om at beskytte vores teknologi. Uanset om vi vil udnytte et patent eller ej, er der et vigtigt konkurrenceparameter at have det,« siger Jørgen Huno Rasmussen.

Efter FLSmidths satsning på både cement- og mineralindustrien, er det også blevet vigtigt at udvikle teknologi, der kan anvendes begge steder. Det er der god forretning i.

Et eksempel på et af de "synergi-teknologier", virksomheden har søgt patent på i 2009, er en cylindrisk valsepresser, som maler et stenprodukt og erstatter knusere eller møller.

»Det er præcis den samme teknologi, der bruges på både mineral- og cementfabrikker og et meget godt billede på den type udvikling, FLSmidth fokuserer på,« siger koncerndirektøren.

Koncernens årsregnskab viste i øvrigt et fald på ni procent i omsætningen på grund af manglende ordrer, men et »tilfredsstillende« overskud på knap 1,7 milliarder kroner.

Dokumentation

FLSmidths årsregnskab