Flertal vil holde GM-majs væk fra danske marker

Regeringen kommer efter alt at dømme i mindretal, når der inden 3. oktober skal stemmes om, hvorvidt Danmark skal søge om lov til at holde fire genmodificerede majs væk fra markerne.

De fire majstyper står foran en EU-godkendelse til at blive dyrket på europæiske marker, men Danmark kan bede om lov til at holde afgrøderne væk. Det har fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) dog ikke tænkt sig, da regeringen støtter gensplejsede afgrøder.

Læs også: Efter mere end ti års slagsmål: Gensplejset majs på vej til europæiske marker

Nu har Socialdemokraterne efter et langt tilløb imidlertid gjort sin stilling op, og der er ingen opbakning til fødevareministeren fra den kant.

»Når vi siger nej til at dyrke genmodificerede majs i dansk muld, så er det blandt andet, fordi vi savner et meget klart regelsæt for, hvordan sådan noget skal kunne lade sig gøre. Det lader til, at Venstre er klar til at slippe GMO’erne fri på danske marker sådan lidt i blinde. De har ikke fat i nogen som helst tøjler i den her sag,« siger fødevareordfører Simon Kollerup.

»Jeg vil advare regeringen om at opføre sig så overivrigt, som tilfældet er i denne her sag. Lad os stoppe op og gøre som Tyskland, Frankrig og en række andre lande. De siger nemlig nej,« tilføjer han i en pressemeddelelse.

Den er udsendt tirsdag formiddag før et møde i Folketingets fødevareudvalg kl. 12. Her forudser Simon Kollerup, at regeringen kommer i mindretal. Den endelig afstemning om forslaget finder dog sted i Folketingets Europaudvalg.

Læs også: Oprørt opposition kræver drøftelse af GM-majs på danske marker

Det har længe stået klart, at resten af rød blok er imod at dyrke genmodificerede afgrøder på danske marker, mens Venstre og Liberal Alliance er for. Dermed er afgørelsen spillet i hænderne på Dansk Folkeparti, og her er EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth mere klar i mælet end tidligere.

»Vi er rimelig skråsikre i forhold til det her. Udgangspunktet er, at vi ikke er synderlig begejstrede for genmodificerede afgrøder sat ud i den danske natur,« siger han.

Han tilføjer, at der 'skal noget særligt på bordet', for at Dansk Folkeparti kan støtte de genmodificerede majs, som sagen handler om nu. Han har læst de høringssvar, hvori landbrugets organisationer bakker op om GM-majsene, men deres argumenter er ikke tilstrækkeligt for partiet.

Læs også: Nu kan Danmark sige nej til genmodificerede majs og kartofler

På den anden side vil Kenneth Kristensen Berth ikke udelukke, at der kan dukke nye oplysninger op, som får Dansk Folkeparti til at ændre holdning.

»Det er første gang, at vi skal tage stilling til genmodificerede afgrøder på danske marker, så det er ikke ligegyldigt, i hvilken retning vi sender bolden,« siger han.

Læs også: Regeringen siger ja til ny GM-majs, der kan tåle Roundup

Dansk Folkeparti vil ikke afskrive Danmark muligheden for nogensinde at dyrke genmodificerede afgrøder.

»Der kan måske i fremtiden komme afgrøder, som der kan være en klar national interesse i at have på dansk jord,« siger Kenneth Kristensen Berth.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten