Flertal i Folketinget vil skrinlægge slutdepot for atomaffald

Den endelige afgørelse om det danske atomskrot bliver udskudt i årtier. I hvert fald hvis det står til et flertal i Folketinget, der nu støtter op om den midlertidige løsning på Danmarks affaldsproblem: et mellemlager.

En række partier har siden årsskiftet slået på tromme for at droppe slutdepotplanerne, der har mødt stærk kritik fra Tyskland, Sverige og Polen. Nu slutter også Venstre sig til tilhængere af et mellemlager, der i forvejen tæller Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Enhedslisten og Alternativet. Dermed kommer mandattallet op på 91, skriver DR Bornholm.

Læs også: Minister om kritik af dansk atomdepot: I har misforstået det

Det var et enigt folketing, der i 2003 besluttede at bygge et slutdepot, hvor det danske affald kunne ende sine dage. Siden er forarbejdet dog blevet udvidet til også at omfatte muligheden for et mellemlager, der skal opbevare det farlige affald i op til 100 år. Et mellemlager skal købe videnskaben tid til at finde en løsning på det radioaktive problem, der er bedre end at begrave det i undergrunden.

Stadig tiltro til eksport af affald

Mens den danske geologi er blevet gået efter i sømmene, har Udenrigsministeriet i flere år nu forsøgt at få eksporteret 233 kg særlig farligt affald, der udgør den mest langlivede del af det danske atomskrot. Trods mange års arbejde tilsyneladende uden held, har Venstre stadig tiltro til den plan, fortæller partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde

»Vi skal koncentrere kræfterne om at eksportere mest muligt af affaldet. Jeg er stadig fortrøstningsfuld med hensyn til eksport af de 233 kg særligt affald. Så skal vi sideløbende hermed bruge kræfter på et mellemlager-depot, siger Sofie Løhde til DR P4 Bornholm.

Læs også: Leder: Dansk atomaffald – ud med det farlige, til Roskilde med resten

Dansk Dekommissionering udgav sammen med GEUS i sidste uge en rapport, hvor muligheden for et mellemlager blev analyseret. Heri advarer de to myndigheder, at mellemlager-løsningen vil være væsentlig dyrere end et slutdepot. Ikke alene skal affaldet fra mellemlageret stadig håndteres, når lageret har tjent sin værnepligt, men lageret skal også bemandes og vedligeholdes i hele sin levetid, som kan være op til 100 år.

Læs også: Mellemlager til dansk atomskrot vil koste kassen

Onsdag mødes samtlige partier med sundhedsminister Nick Hækkerup for at diskutere status på atomskrottet.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Flere årtier efter at folkestyret tillod nationen at producere atomskrottet, beslutter man sig for, at man ikke vil forpligtes på selv at løse problemet, dvs. tage konsekvensen af sin beslutning. Konsekvent inkonsekvens!

Topmålet af selvforskyldt umyndighed er dermed nået.

Eksemplet står desværre ikke alene, for man finder et utal af dem inden for samme kategori af selvforskyldt umyndighed i vort "demokratiske, oplyste og rationelle samfund."

Industrien, der har sat sig på forskningen, vil teknikkens muligheder. Og da forskningen ikke længere har andre kriterier for succes end de kortsigte og snævre økonomiske særinteressernes muligheder for at skrive fakturaer ud i realtid og til fremtiden, så lader de folkevalgte industrien sætte produktionen af atomskrot og andre regninger ud. Idealet, "fra forskning til faktura så hurtigt og så effektivt som muligt" har sejret ad h.. til.

Under henvisning til nødvendigheden af at tilvejebringe det økonomiske afkast, maksimere omsætningen, BNP'et, den teknologiske udvikling, sætter man processer i gang, hvis kendte såvel som ukendte utilsigtede bivirkninger man først som sidst konsekvent nægter at tage konsekvensen af.

Man har nok i sit credo, fra forskning til faktura, og lader derfor den mere forpligtende forskning og videnskab gå under for markedsideologien.

Global opvarmning, forsvindende biodiversitet, hormonforstyrrende kemi, ødelagte vandressourcer, ødelagte fiskemuligheder, ødelagt landmiljø, multiresistente bakterier, kapitalintensiv dysfunktion og inflation i priserne på selv samme kommer af, at dette samfund har begravet den forpligtende og rationelle selvbeskrivelse under ideologisk tilbedelse af markedet som eneste sande dommer i alle livets spørgsmål.

Videnskaben og det moderne samfund er truet af ideologi.

http://ing.dk/debat/faktura-forskning-og-v...

 • 2
 • 9

Hvorfor i det hele taget flyttet skrottet og materielet fra hvor det har været i mange år?

Lade det blive. Indkapsle det og oprette et museum under National Museet til at varetage det. Befolkningen omkring Risø har altid levet med det og kan derved blive ved med at leve med det.

Så kan vores efterkommere besøg det og være ligeså bagkloge som Steen O. Rasmussen herover.

For vi ved jo ikke hvilke dårlige beslutninger vi laver nu, som kommer vi først finder ud af om 50 år - vel?

Herudover, lever vi i et demokratisk samfund, hvor kompromiset er vejen frem!

 • 3
 • 3

Den endelige afgørelse om det danske atomskrot bliver udskudt i årtier. I hvert fald hvis det står til et flertal i Folketinget, der nu støtter op om...

Tænk sig af befolkningen år efter år føder på den type 1., 2. og 3. generation roekuleklapper, der kun går op i personlig profilering og genvalg.

 • 1
 • 1

Hvis man graver det slemme affald ned er bekymringen at en rævemor eller uvidende mennesker graver det op igen i den tro at det er værdifuldt.Hvis man rundt om det radioaktive deponerer alle de brugte værdiløse vindmøllervinger slår man to fluer med et smæk.Selv rævemor kan se at vindmøllevinger er noget ubehageligt skidt.

 • 1
 • 3

Det såkaldte affald fra Risø er faktisk også affald fra industrien og fra hospitalsanvendelser. Denne del af affaldet vil løbende blive suppleret af nyt affald, så der skal under alle omstændigheder være mulighed for at gemme nyt affald hvert år. Det er et ekstra argument for et mellemlager, da man jo ikke kan deponere løbende i et slutlager !!!!! Dette bliver ikke nævnt i artiklen - og heller ikke i de hidtidige kommentarer.

 • 3
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten