Flertal bag uddannelsesloftet er væk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Flertal bag uddannelsesloftet er væk

»Staten skal ikke bestemme, hvordan man sætter sin uddannelse sammen.«

Sådan lyder det i dag fra Liberal Alliances politiske ordfører Christina Egelund i flere medier heriblandt Nordjyske. Derfor vil partiet efter et folketingsvalg have det såkaldte uddannelsesloft fjernet igen. Dermed er flertallet bag 'aftalen om begrænsning af dobbeltuddannelse' fra 2017 væk.

Læs også: Ny lov knuser ca. 100 ingeniør-drømme hvert år

Aftalen blev stemt igennem af regeringspartierne Venstre, Liberal Alliance og De Konservative med støtte fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. Men aftalen mødte stor kritik fra såvel uddannelsesinstitutioner som erhvervslivet, fordi den begrænsede muligheden for at tage en ny uddannelse, hvis man i forvejen havde gennemført en videregående uddannelse.

Massiv kritik fra start

»Vi mangler 9.300 ingeniører, så er det ærgerligt, at der sættes begrænsninger på at skaffe flere med ingeniør-kompetencer,« sagde Sara Grex, formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget i IDA eksempelvis til Ingeniøren allerede i december 2016.

Læs også: Minister vil ikke skåne ingeniørstuderende for uddannelsesloft

Aftalen indholdt dog en liste over uddannelser, som man godt kunne få lov til at tage, selvom man tidligere havde gennemført en videregående uddannelse. Senere blev aftalen justeret, så man kan tage en ny uddannelse efter seks år efter afslutningen af den første uddannelse.

Læs også: Fældet af uddannelsesloftet: »Det føles lidt som at hælde det hele i afløbet«

Ændringerne har imidlertid ikke stoppet kritikken af aftalen, og under Folkemødet i juni fortalte Socialdemokraterne, at de ikke længere støttede aftalen. Med Liberal Alliances udmelding, som er en del af partiets uddannelsesudspil, er tiden ved at rinde ud for uddannelsesloftet. Det næste folketingsvalg skal senest holdes den 17. juni 2019.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fremdriftsreformen - bare de ville overveje den igen.

Ikke kun skader fremdriftsreformen de svage og særligt drengene, men mon ikke den også samfundsmæssigt er dyr, idet den forhindre de fagligt svage i at blive færdige med deres uddannelse

  • 2
  • 0

ikke ser det positive i at en data-Ingeniør f.eks. tager en installatør uddannelse i VVS. Synergien mellem uddannelser kan virkeligt skabe fremdrift.

Det har jeg personlig erfaring med da jeg p.t. arbejder med data-elektronik indenfor et ellers totalt manuelt og mekanisk arbejdsfelt. Mulighederne for store fremskridt ser nærmest uendelige ud p.t..

  • 2
  • 0