Flere voldsomme regnvejr i Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Flere voldsomme regnvejr i Danmark

De såkaldt "voldsomme" regnvejr i Danmark er gennem de seneste ni år blevet hyppigere og helt op til 25 procent voldsommere. Det vil få konsekvenser for både kloakker og byplanlægning.

Den hyppigere nedbør fremgår af en ny undersøgelse, baseret på det til dato mest omfattende datamateriale, gennemført af DHI - Institut for Vand og Miljø, i samarbejde med Cowi. Dataserien dækker perioden 1979-2005, men de nye data omfatter kun de seneste ni år. Og det er disse data, der rykker nedbørsbilledet ganske markant.

»Den nye undersøgelse viser, at der er tale om en generel stigende tendens over hele landet for både korte og lange regnskyl og sætter for første gang tal på ændringerne. De store regnskyl er blevet fem-ti procent kraftigere, og for de største regnskyl ses en stigning på op til 20-25 procent.

Desuden ses en forøget hyppighed af kraftige regnskyl på omkring ti procent,« siger seniorhydrolog i DHI, Henrik Madsen, DHI.

Får stor betydning

De såkaldt "voldsomme" regnvejr i Danmark er gennem de seneste ni år blevet hyppigere og helt op til 25 procent voldsommere. Det vil få konsekvenser for både kloakker og byplanlægning.

Spørger man Henrik Madsen, om resultaterne er en slags bekræftelse på de nok så velkendte klimaændringer, svarer han:

»Signalerne er ikke statistisk signifikante. Der er kun tale om nye data fra en periode på ni år, og det er efter min mening for lidt til at kunne konkludere noget om klimaændringer. Men jeg kan da godt se, at tendenserne i vores data bekræfter, hvad klimamodellerne forudsiger.«

Hans kollega i undersøgelsen, projektleder Karsten Arnbjerg, Cowi, tøver derimod ikke. I en pressemeddelelse fra Cowi ser han ændringerne som tegn på klimaændringer:

»Det overrasker mig, at det regner så kraftigt. Vi ser nu klimaændringer, man for fem år siden troede, ville indtræde i løbet af de næste 100 år. Vi kan godt håndtere de ændringer, vi har set indtil nu. Men hvis det bliver ved med at regne lige så kraftigt fremover, får vi et voldsomt problem med hyppige oversvømmelser i byer og i visse landområder,« siger han.

Resultaterne fra undersøgelsen er blevet diskuteret i spildevandskomiteen i IDA, som bl.a. sætter den faglige standard for, hvor store kloakkerne skal være.

Formanden for komiteen, civ.ing. Niels Aagaard Jensen, fra Niras i Aalborg, fortolker data mere forsigtigt. Han understreger at komiteen ikke har taget stilling til, om de nye data vidner om klimaændringer eller ej.

»Jeg kan godt se tydelige tendenser til ændringer, og jeg har i Aalborg personligt oplevet fem hændelser på et år, der hver især blev betegnet som 10-25 års hændelser, men samtidig ved jeg også, at det statistiske materiale er for spinkelt til at konkludere noget om klimaændringer,« siger han.

30 procent større

De såkaldt "voldsomme" regnvejr i Danmark er gennem de seneste ni år blevet hyppigere og helt op til 25 procent voldsommere. Det vil få konsekvenser for både kloakker og byplanlægning.

Alligevel har spildevandskomiteen allerede i 2005 meddelt i sine anbefalinger til kommuner og rådgivere, at man bør tage højde for udsigten til kraftigere nedbør. Derfor bør man planlægge nye kloakker, så de bliver 20 procent større.

»Og til efteråret forventer vi at udgive et nyt skrift med de nye regndata, hvorved vi indirekte opfordrer til at planlægge endnu større kloakker. Vi lægger nok 10 procent oven i de nuværende anbefalinger, så vi groft sagt opfordrer til at planlægge med en faktor 1,3 i forhold til for ti år siden,« siger Niels Aagaard Jensen.

Men større kloakker gør det ikke alene. Karsten Arnbjerg fra Cowi mener, at det for mange byer vil være en god idé at reservere et areal, som kan benyttes til oversvømmelser under kraftig regn. Området skal kunne tåle at være oversvømmet uden skader, men kan samtidigt bruges som f.eks. fodboldbane, legeplads eller udendørs teater, når der ikke er oversvømmelse. På den måde kan arealerne også anvendes i i hverdagen.

Tallene viser også, at variationen i nedbørsmønstret er markant forskellig mellem Øst- og Vestdanmark. De voldsomste længerevarende regnvejr rammer Øst. Bor man i Vestdanmark får man til gengæld hyppigere og voldsommere korte nedbør.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten