Flere virksomheder får nu lov at producere håndsprit

Illustration: flippo/bigstock

For at efterkomme den stigende efterspørgsel på håndsprit, lemper Miljøministeriet nu reglerne for produktion af de desinficerende midler. De er nemlig blevet en mangelvare under den nuværende corona krise, oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse – hvilket en søgning på forskellige webshops bekræfter til fulde. Mere eller mindre alt er udsolgt for tiden.

Danske virksomheder har allerede i dag lov til at producere ethanol-baseret håndsprit uden særlig godkendelse, men leverandørerne af ethanol skal være registreret hos Det Europæiske Miljøagentur på den såkaldte artikel 95 liste. Med dispensationen behøver leverandørerne ikke længere være opgjort på listen.

Samtidig får virksomheder lov til at producere isopropanol baseret håndsprit. Isopropanol er også kendt som karburatorsprit.

Kosmetik branchen er glad

I udlandet har kosmetikbranchen blandt andre omlagt produktionen for at afhjælpe manglen på håndsprit, og i den danske kosmetikbranche hilser man lempelserne velkomne.

Læs også: Store og små alkoholproducenter i Europa omstiller til håndsprit – bare ikke i Danmark

»Det åbner for, at flere virksomheder kan melde sig i kampen, og det skulle alt andet lige give adgang til mere hånddesinfektion til gavn for alle. Vi takker ministeren mange gange. Det er godt, at hun har lyttet til branchen. Vi har allerede hørt fra nogle forskellige virksomheder, at det betyder noget for dem. De skal ikke igennem et meget langt bureaukrati,« siger Helle Fabiansen, administrerende direktør i Kosmetik og hygiejnebranchen.

Hun opfordrer desuden til, at man ikke bruger håndsprit og andre desinficerende midler til rengøring i hjemmet og af diverse overflader, men i stedet reserverer det til at desinficere hænderne.

Sikkerhed er stadig vigtigt

Virksomhederne skal stadig vurderes af Miljøstyrelsen, før deres desinficerende produkter kan sendes ud til forbrugerne. Miljøministeriet opfordrer styrelsen til behandle dispensationen til virksomhederne hurtigt.

»Det skal ikke være bureaukrati, der forhindrer os i at få mere håndsprit ud på vores sygehuse og plejehjem,« siger miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

Dispensationen gælder fra i dag og til 30. juni 2020.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der nogen der kan udelukke at der bruges den kapacitet og det marked der er for bioethanol? Der må jo være et utal tons ethanol til rådighed. Selv hvis det sænker tilsætningen til den købte benzin kan bilerne vel nemt overleve dette.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten