Flere unge vil være ingeniør – men naturvidenskab er på tilbagegang

Illustration: Polfoto

Den årlige status for de unges studievalg er godt nyt for de mange, der efterspørger flere ingeniørstuderende. Årets tal viser nemlig en stigning på ingeniøruddannelserne. Det er imidlertid sket på bekostning af de andre naturvidenskabelige studieretninger.

I alt har 89.700 unge søgt ind på en uddannelse under kvote 1, der havde ansøgningsfrist torsdag klokken 12. Heraf håbede 17.752 ansøgere at komme ind på en af de såkaldte STEM-uddannelser (Science Technology, Engineering, Math).

»Det er 89.700 unge, der har søgt ind på en videregående uddannelse. Det er 89.700 drømme. Og det er godt, for så kan de blive endnu dygtigere og gå ud og skabe noget. Jeg er glad for at se, at unge interesserer sig mere og mere for at blive ingeniører og for it og teknologi. De kommer til at få stor betydning for udviklingen af vores samfund,« siger uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers ifølge en pressemeddelelse.

Inden for den overordnede STEM-betegnelse er der imidlertid sket ændringer. Der er eksempelvis tre pct. færre, der i år har søgt ind på en naturvidenskabelig bacheloruddannelse, mens der er en stigning på fire procent inden for teknisk videnskabs bacheloruddannelser, hvilket primært dækker over civilingeniøruddannelsen.

Fremgang på IT-Universitetet

Også det it-faglige område på erhvervsakademier og professionsbacheloruddannelser er på tilbagegang (med fem pct.). I ministeriets statistik findes der ikke en lignende kategori for bacheloruddannelser, men på it-universitetet er der markant fremgang i ansøgertallet.

Her sætter universitetet for andet år i træk rekord i antallet af ansøgere med en stigning på 11 pct. i forhold til sidste år.

»Det er enormt positivt, at de unge har fået øjnene op for it-uddannelserne. Der er behov for digitale kompetencer i alle brancher, så de kommende kandidater får en uddannelse med gode fremtidsudsigter,« siger studiechef på ITU, Lene Rehder ifølge en pressemeddelelse fra universitetet.

Flere andre studieområder har oplevet et fald i antallet af ansøgere, hvilket resulterer i et generelt fald i antallet af ansøgere til videregående uddannelser på to pct. i forhold til sidste år.

Det er især humaniora og det medie- og kommunikationsfaglige område på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne, der er faldet – med henholdsvis ti og seks procent.

Samtidig har et par andre områder oplevet bemærkelsesværdige stigninger. Det gælder de teologiske og kunstneriske uddannelser, der er steget med hhv. 16 pct. og syv pct. i forhold til sidste år.

Læs de konkrete ansøgertal i ministeriets faktaark

Emner : Uddannelse
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
  • og blandt pigerne er det FOLKESUNDHED der er et stort hit. Pigerne vil redde verden ved at tælle tykke og tynde og drengene vil vinde VM i counter strike.

Tju-hej hvor det går.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten