Flere tusinde bygninger skadet efter meteoriteksplosion i Sibirien

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sendte fredag et oprydningshold på 20.000 soldater og frivillige til byerne Tjebarkul og Tjeljabinsk i Tjeljabinsk-området ved Uralbjergene for at hjælpe med oprydningen efter fredagens meteoriteksplosion. Ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass har den beskadiget over 3.724 bygninger, heriblandt 34 af sundhedsvæsenets bygninger, 11 offentlige kontorer og 671 skoler og børnehaver.

Meteoritten, som kom ind i Jordens atmosfære fredag, var ifølge de nyeste beregninger fra Nasa på 17 meter i diameter og på 10.000 ton. Dens eksploderede i luften med en kraft svarende til 500 kiloton, svarende til 30 Hiroshima-atombomber.

Chokbølgen blæste vinduer ud og rystede bygninger. Her blev ifølge de seneste oplysninger 1.200 mennesker, heraf 289 børn, skadet af glassplinter fra de tusindvis af vinduer, som blev ødelagt ved eksplosionen. Frivillige fra vinduesfirmaer over hele Rusland er ved at blive mobiliseret for at komme til området og hjælpe med at erstatte de tusindevis af ødelagte vinduer.

Et hul på otte meter i diameter i søen uden for byen Tjebarkul menes at stamme fra rester af meteoren. (Foto: RIA-Novosti) Illustration: RIA-Novosti

Den lokale guvernør for området, Mikhail Jurevich anslår ifølge avisen The Independent, at skaderne løber op i omkring 200 millioner kroner. Han lover, at alle de beskadigede vinduer vil være udskiftet i løbet af en uge.

Det russiske indenrigsministerium oplyser, at der ingen øget stråling har været, samt at ingen kritiske installationer i området er blevet beskadiget. Tjeljabinsk-området ligger 1.500 kilometer øst for Moskva og er hjemsted for mange fabrikker, et atomkraftværk, samt Mayak-atomaffaldsopbevaring og -behandlingsdepotet.

Indenrigsministeriet opfordrede alle indbygger i området til at holde sig fra eventuelle genstande eller meteoritter, de måtte finde, og i stedet kontakte myndighederne.

Det lokale politi oplyser, at meteoren brækkede i flere fragmenter. En af dem er faldet i søen ud for byen Tjebarkul og skabte en søjle af is og vanddamp. Her efterlod stykket et otte meter stor hul i isen.

Seks russiske dykkere har været i søen, som befinder sig en kilometer fra Tjebarkul, men de har hidtil ikke kunnet finde nogle rester af meteoren dernede. Derfor er det stadig usikkert, om hullet skydes meteoren.

Dokumentation

Artikel i The Independent
Artikel på BBC
Artikel på Space Daily

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Meteoritten, som kom ind i Jordens atmosfære fredag, var ifølge de nyeste beregninger fra Nasa på 17 meter i diameter og på 10.000 ton. Dens eksploderede i luften med en kraft svarende til 500 kiloton, svarende til 30 Hiroshima-atombomber. "

Man sammenligner bevægelsesenergi (½mv^2) med sprængkraften af 15 kt TNT, der indeholder ca 10 MJ/kg (nedre brændværdi). Men det er vel ikke en meningsfuld sammenligning. ? Tidsintervallet, hvori energien udløses, må vel være meget betydningsfuld og det er givetvis meget kortere for en A-bombe end for omsætningen af meteorens bevægelssesenergi til varmeenergi.

  • 0
  • 0

Er det ikke første gang i verdens historie at civilisation har mødt en atombombeniveau meteorekplosion?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten