Ruslands præsident, Vladimir Putin, sendte fredag et oprydningshold på 20.000 soldater og frivillige til byerne Tjebarkul og Tjeljabinsk i Tjeljabinsk-området ved Uralbjergene for at hjælpe med oprydningen efter fredagens meteoriteksplosion. Ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass har den beskadiget over 3.724 bygninger, heriblandt 34 af sundhedsvæsenets bygninger, 11 offentlige kontorer og 671 skoler og børnehaver.
Meteoritten, som kom ind i Jordens atmosfære fredag, var ifølge de nyeste beregninger fra Nasa på 17 meter i diameter og på 10.000 ton. Dens eksploderede i luften med en kraft svarende til 500 kiloton, svarende til 30 Hiroshima-atombomber.
Chokbølgen blæste vinduer ud og rystede bygninger. Her blev ifølge de seneste oplysninger 1.200 mennesker, heraf 289 børn, skadet af glassplinter fra de tusindvis af vinduer, som blev ødelagt ved eksplosionen. Frivillige fra vinduesfirmaer over hele Rusland er ved at blive mobiliseret for at komme til området og hjælpe med at erstatte de tusindevis af ødelagte vinduer.
Den lokale guvernør for området, Mikhail Jurevich anslår ifølge avisen The Independent, at skaderne løber op i omkring 200 millioner kroner. Han lover, at alle de beskadigede vinduer vil være udskiftet i løbet af en uge.
Det russiske indenrigsministerium oplyser, at der ingen øget stråling har været, samt at ingen kritiske installationer i området er blevet beskadiget. Tjeljabinsk-området ligger 1.500 kilometer øst for Moskva og er hjemsted for mange fabrikker, et atomkraftværk, samt Mayak-atomaffaldsopbevaring og -behandlingsdepotet.
Indenrigsministeriet opfordrede alle indbygger i området til at holde sig fra eventuelle genstande eller meteoritter, de måtte finde, og i stedet kontakte myndighederne.
Det lokale politi oplyser, at meteoren brækkede i flere fragmenter. En af dem er faldet i søen ud for byen Tjebarkul og skabte en søjle af is og vanddamp. Her efterlod stykket et otte meter stor hul i isen.
Seks russiske dykkere har været i søen, som befinder sig en kilometer fra Tjebarkul, men de har hidtil ikke kunnet finde nogle rester af meteoren dernede. Derfor er det stadig usikkert, om hullet skydes meteoren.
Artikel i The Independent
Artikel på BBC
Artikel på Space Daily
Du kan personalisere job så de bedre matcher dine skills og karriereønsker.
Log ind og opdater din profil for at se personaliserede job.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
"Meteoritten, som kom ind i Jordens atmosfære fredag, var ifølge de nyeste beregninger fra Nasa på 17 meter i diameter og på 10.000 ton. Dens eksploderede i luften med en kraft svarende til 500 kiloton, svarende til 30 Hiroshima-atombomber. "
Man sammenligner bevægelsesenergi (½mv^2) med sprængkraften af 15 kt TNT, der indeholder ca 10 MJ/kg (nedre brændværdi). Men det er vel ikke en meningsfuld sammenligning. ? Tidsintervallet, hvori energien udløses, må vel være meget betydningsfuld og det er givetvis meget kortere for en A-bombe end for omsætningen af meteorens bevægelssesenergi til varmeenergi.
Er det ikke første gang i verdens historie at civilisation har mødt en atombombeniveau meteorekplosion?
Hvis du mener, hvor man ved at nogen er blevet skadet, så jo - måske - man ved ikke om nogen blev dræbt i 1908!
http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event
http://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1...