Flere ph.d.-studerende forringer kvaliteten
Danmark skulle op i den internationale forskerelite og matche andelen af ph.d.er i Sverige og Finland. Derfor er antallet af ph.d-studerende på danske universiteter øget voldsomt over de seneste år. Men det har haft konsekvenser for kvaliteten, advarer professor i genetik Eske Willerslev fra Københavns Universitet.
»Man skal hente så mange ph.d.er ind, så vi i dag ser folk få en ph.d., som i virkeligheden ikke egnede sig til det. På den måde er kvaliteten af ph.d.erne blevet dårligere, gennemsnitligt set,« siger Eske Willerslev, som selv er ph.d-vejleder, til Information.
Under de seneste ti års ph.d.-satsning har de tekniske videnskaber fået 179 pct. flere ph.d.er, mens eksempelvis samfundsvidenskaberne har fået 9 pct. flere.
Eske Willerslev bakkes op af en Anja C. Andersen, der er lektor og ph.d. i astrofysik ved Københavns Universitet. Hun mener, det er en statistisk konsekvens af, at der bliver optaget flere.
»Tidligere lå de fleste ph.d.er i toppen af skalaen. Men vi må indstille os på, at vi vil uddanne flere middelmådige ph.d.er, fordi det materiale, vi har at arbejde med, ikke er det samme,« siger Anja C. Andersen til Information.
Eske Willerslev påpeger dog, at der reelt var brug for flere ph.d.er da ordningen blev udvidet.
»Men man er gået fra den ene ekstrem med meget få stipendier til et niveau, hvor vi nærmest svømmer rundt i ph.d.er,« siger han til Information.
Læs hele historien på information.dk.
