Flere partikler, større risiko
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Flere partikler, større risiko

Der er en meget sandsynlig sammenhæng mellem antallet af ultrafine partikler i luften i et område og forekomsten af hjertekarsygdomme hos beboerne i samme område, fortæller den tyske forsker Dr. Ulrich Franck, Zentrum für Umveltforsch-­ ung i Leipzig, til Ingeniøren:

»Jeg er overhovedet ikke i tvivl om, at der er en sammenhæng. Vi kan se, at folk bliver mere syge med hjertekarsygdomme, når forureningen med ultrafine partikler er høj.«

Hidtil har der ellers været tvivl om, hvorvidt antallet af partikler har betydning for, hvor sundhedsskadelige de ultrafine partikler er. Blandt andet derfor findes der heller ikke en grænseværdi for disse partikler.

Dr. Francks forskning baserer sig på analyser af tusindvis af alarmopkald til ambulancetjenesten i den tyske by Leipzig - samkørt med målinger af antallet af ultrafine partikler i byen. Med denne metode er det lykkedes at finde en sammenhæng mellem alarmopkald om hjertekar-relaterede sygdomme - som f.eks. blodprop i hjertet - og mængden af ultrafine partikler i luften.

Leipzig har omkring 500.000 indbyggere og er uden nævneværdig industri. Derfor ved forskerne, at de ultrafine partikler i luften over byen primært stammer fra trafik.

»Vores forskning indikerer, at en stigning på bare 1.000 ultrafine partikler pr. cm3 vil medføre en stigning i antallet af alarmopkald vedrørende hjertekarsygdomme forårsaget af partiklerne i omegnen af 4,5 procent,« forklarer Ulrich Franck.

Efterlyser grænseværdier

Ulrich Franck mener, at den nye viden skal bruges til at indføre grænseværdier for, hvor mange ultrafine partikler, der må være i luften. Danske myndigheder har over for Inge niøren afvist, at det kan lade sig gøre at indføre grænseværdier på grund af usikkerhed om målemetoderne, men det afviser Ulrich Franck.

»Vores forskning viser klart, at de skadelige ultrafine partikler i hovedsagen stammer fra trafikken, og sammenhængen til sygdomme er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg er overbevist om, at der inden for et par år kommer grænseværdier,« fastslår han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten