Flere og flere får rent drikkevand

28. juni 2022 kl. 10:00
Flere og flere får rent drikkevand
Illustration: Felicia Ôsterlin.
Ingen mennesker kan leve mere end et par dage uden vand. Mere end halvdelen af din krop (60%) består af vand. Det hjælper dig med at fordøje maden, styre din krops temperatur og give dig energi, så du har kræfter til at bevæge dig. Vand fodrer også din hjerne, så du er i stand til at tænke. Derfor er det vigtigt, at alle mennesker kan få rent drikkevand. Og jo flere mennesker vi er på Jorden, jo mere rent vand er der brug for.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er et stort problem, for kun en lille smule af vandet på jordkloden kan drikkes. Og desværre er vi ikke særlig gode til at passe på det. Derfor mangler mange mennesker rent drikkevand. Faktisk regner man med, at omkring to milliarder mennesker ikke har adgang til rent vand.

De fleste af dem bor i Afrika, Asien og Latinamerika. Mange af dem har ikke rent vand i hanerne i deres hjem. Og en hel del har slet ikke nogen vandhane der, hvor de bor. De må bevæge sig langt for at hente vand, som tit er beskidt og fyldt med bakterier.

Den blå planet

Jorden bliver nogle gange kaldt den blå planet, og det er der en grund til. Langt over halvdelen (70%) af planetens overflade er nemlig dækket af vand. Kun en meget lille del af det er ferskvand, og endnu mindre kan drikkes.

Beskidt vand kan gøre dig syg

Når man drikker beskidt vand, risikerer man at blive syg. Hvert år dør en halv million børn i verden af mavesygdommen diarré. For det meste har de fået det, fordi de har drukket beskidt vand.

Der er mange grunde til, at verden mangler drikkevand. Klimaforandringer og forurening er en del af det. Mange bruger også meget mere vand, end de behøver. Sådan er det i Danmark. Vi kan nøjes med fem liter hver om dagen, men bruger cirka 100!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis går det fremad. Blandt andet fordi der bliver opfundet ting, så man kan rense beskidt vand og lave saltvand om til drikkevand. Hvert år kan flere og flere mennesker på Jorden derfor slukke tørsten i rent vand.

I filmen kan du se, hvordan de nemt kan spare på vandet

Remote video URL

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger