Flere midler til slidte almene boliger begejstrer og bekymrer

I dag venter renoveringsprojekter i almene boliger for otte milliarder kroner på at få støtte fra Landsbyggefonden. For at få bugt med køen vil regeringen hæve Landsbyggefonden støtteramme for 2011 med i alt 5,5 milliarder kroner.

Regeringen forventer, at fremrykningen vil give midler til at renovere 30.000 boliger, udløse byggearbejder for i alt 3,7 milliarder kroner i 2012 og 2013 og skabe 5.000 job.

Landsbyggefonden er en selvejende institution, der blandt andet finansierer nybyggerier og større renoveringer af almene boliger, som de enkelte boligforeninger ikke selv kan finansiere.

Fondens støtteramme er reguleret af folketingspolitikerne, og over de sidste mange år, er der opbygget et efterslæb på renoveringsprojekter for otte milliarder kroner. Derfor er direktøren for BL - Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, glad for fremrykningen.

»Det er rigtig godt. Der er en masse renoveringsprojekter, som har været grydeklare i mange, mange år. Det vil skabe en masse job, og det er gratis for statskassen, for det er lejernes egne penge, der finansierer renoveringerne.«

Til gengæld er direktøren lidt bekymret for, at regeringen planlægger at reducere støtterammen i perioden 2012-2016 med 5,5 milliarder kroner.

»Vi er bekymrede for, at der igen kan opstå en kø af projekter, hvis man ikke er villig til at øge støtterammen igen om nogle år.«

Der er dog ikke umiddelbart udsigt til en ekstra stor pukkel renoveringsmodne ejendomme, beroliger Bent Madsen.

»Der vil altid være et stort renoveringsbehov, men der er ikke nogen pukkel. Til gengæld står vi med en stor teknologisk udfordring med at finde løsninger til isoleringen af klimaskærmen i byggerierne fra 1940'erne og 1950'erne. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det bliver dyrere at renovere de årgange, for der kommer sikkert nye teknologier, som vi kan bruge.«