Flere end nogensinde dør af malaria

Siden De begyndte at læse denne artikel, døde der et barn af malaria, og om ganske få sekunder vil der dø endnu et.

Ifølge en rapport fra WHO og UNICEF som er blevet offentliggjort i dag, fredag, dør 3000 afrikanske børn i døgnet af malaria - eller et barn hver 30. sekund.

Til sammenligning har den meget omtalte SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) slået omkring 270 mennesker ihjel og smittet omkring 4.400 mennesker, siden WHO for første gang registrerede den for fem måneder siden i midten af november 2002 i Guangdong-provinsen i Kina.

Malariarapporten er den første rapport i meget lang tid, der forsøger at gøre status over, hvor forskellige lande står i kampen mod en af verdens mest dødelige sygdomme.

Rapporten fungerer som oplæg til den såkaldte Africa Malaria Day 2003, som er i dag, hvor politikere, eksperter i offentlig sundhed samt forskere mødes simultant i både London, Washington, Nairobi, og Kartoum for at diskutere situation. Den giver anvisninger på, hvad der skal gøres for at begrænse malariaen, samt benchmarks hvormed man kan måle fremskridt eller tilbageslag i fremtiden.

Et af de store problemer med at bekæmpe malaria er bl.a., at den er blevet modstandsdygtig mod det billigste og mest udbredte lægemiddel, chloroquine.