Flere danskere bliver syge af resistent svinebakterie
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Flere danskere bliver syge af resistent svinebakterie

Et stigende antal danskere bliver smittet af stafylokokbakterier, som er resistente over for almindeligt antibiotikum og derfor vanskelige at behandle. Antallet af smittede er næsten fordoblet på få år til 1.556 danskere, hvoraf den MRSA-type, der kommer fra svin, steg fra 164 i 2011 til 232 i 2012.

Læs også: Naboer til svinefarme har fordoblet risiko for smitte med resistent bakterie

Det er en udvikling, som risikerer at fortsætte, mener seniorforsker Yvonne Agersø fra DTU Fødevareinstituttet:

»Så længe der ikke bliver gjort noget for at begrænse smitten mellem svinene, kan det ikke undgås, at flere grise bliver inficerede med MRS, og kan føre til, at flere mennesker bliver smittede,« siger hun.

For selvom de fleste, der bærer rundt på MRSA-bakterien, ikke får symptomer, er antallet af mennesker, der bliver inficeret og syge, også stigende, i takt med at flere bliver smittet.

Læs også: 8.000 danskere er uvidende smittebærere af resistente bakterier

Særligt mennesker, der i forvejen er svækkede, risikerer alvorlige infektioner fra bakterien. Derfor skærpede Sundhedsstyrelsen forrige år vejledningen for håndteringen af MRSA på landets hospitaler for at begrænse smitteoverførsel til andre patienter. Det har virket, da langt færre bliver smittet på hospitalerne.

Ingen indsats for at stoppe svinesmitte

Det har dog ikke dæmmet op for smittekilden, da stadig flere bliver smittet uden for hospitalerne. Ifølge Yvonne Agersø bliver der nemlig ikke gjort noget for at forhindre, at dyrene i svineproduktionen smitter hinanden.

Den seneste DANMAP-rapport fra DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut viser, at smitten ikke kun er stigende hos mennesker, men i den grad også blandt svinene på de danske slagterier, hvor 88 procent af slagtesvinene er testet positiv for MRSA-bakterien i 2012.

Og selvom landmændene har fået en vejledning i, hvordan de undgår at smitte deres familiemedlemmer, vil smittefaren stadig være der, så længe den er hos svinene, mener Yvonne Agersø.

»Der bliver produceret 30 millioner svin i Danmark, så potentialet for smitte er stort,« siger seniorforskeren.

Læs også: Ni ud af ti slagtesvin smittet med resistent bakterie

I dag skal svineproducenterne ikke teste deres besætninger for smitten, ligesom MRSA hos dyr ifølge Fødevarestyrelsen ikke er en anmeldelsespligtig sygdom, hvis den skulle blive opdaget alligevel.

Derfor ved man ikke, om bakterien opstår i besætningerne, eller om den bliver spredt, når dyr bliver handlet og transporteret, eller først spredes på slagteriet, hvor svinene bliver blandet sammen i ventestalden.

Et er at et overvejende flertal af danskerne tilsyneladende er ligeglade med den systematiske dyremishandling der foregår i svinestaldene. Og at de højt besungne 32 milliarder, som erhvervet angiveligt skulle tjene hjem til Danmark er et søgt argument for fastholdelsen af dette vanvid eller ligefrem for at forøge væksten og dermed gælden på 350 milliarder. Det koster nemlig mere end de 32 milliarder at skabe denne eksport i direkte udgifter i form af tilskud af alle mulige slags. Det er vist kun i landbruget, at dette får lov til at fortsætte. Men hvis et stigende antal menneskers sundhed og helbred på sigt bliver truer af MRSA bakterieproblematikken, kan det så måske skabe en reaktion hos politikere og befolkningen? Eller sker der først noget, hvis de første mennesker dør som følge af denne undvigende og groteske og positive særbehandling, som landbruget nyder til stadighed. Samfundets udgifter til an alenlang række af udgifter til at forebygge og imødegå skaderne fra landbruget er der slet ikke en kendt opgørelse over. Burde vi ikke snart stille et krav om at kende mere til omfanget af dette?

  • 14
  • 5

"Antallet af smittede er næsten fordoblet på få år til 1.556 danskere, hvoraf den MRSA-type, der kommer fra svin, steg fra 164 i 2011 til 232 i 2012."

Der er så lige 1324 tilfælde med MRSA-type der IKKE kommer fra svin. Men hvis vi giver landbruget skylden, slipper vi for at gøre noget effektivt. Var det noget om at løbe med "halv vind"?

  • 3
  • 7

Indenfor ganske almindelig kendt urtemedicin finder der flere urter, som kan slå MRSA infektioner ned 100% indenfor 24 timer, uden risiko for tilbagefald, og uden bivirkninger. Disse urter kan samtidig nedbryde biofilmen, som beskytter næste generation af bakterierne.
Grunden til at der ikke tales om dem, skyldes det enkelte faktum - de kan ikke patenteres, så af samme grund kan der ikke tjenes særlig mange penge på dem, og dermed er de uinteressante.
Så enkelt er det.

  • 1
  • 4