Fleksible robotter til mindre virksomheder

Et nyt samarbejde mellem robotleverandørerne Siemens og ABB, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet for Produktionsteknologi på Syddansk Universitet og de to fødevareproducenter DanCake og Easyfood skal øge anvendelsen af fleksible robotter i små og mellemstore produktionsvirksomheder.

Projektet støttes af Videnskabsministeriet med tre millioner kroner, mens de involverede parter bidrager med et tilsvarende beløb, så det samlede budget bliver på seks millioner kroner.

»Helt konkret skal vi finde ud af, hvordan vi kan lave nogle løsninger, der imødekommer de små og mellemstore virksomheders ønsker om fleksible robotter, der kan bruges til at fremstille individuelle produkter,« siger projektets leder, professor Henrik Hautop Lund, fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Hvor det tidligere handlede om at udvikle robotter, der var gode til masseproduktion, stiller seriestørrelserne i de to aktuelle produktionsvirksomheder med henholdsvis 40 og 200 medarbejdere helt andre krav.

Udgangspunktet bliver en analyse af arbejdsprocesserne hos DanCake og Easyfood, hvorefter man i første omgang vil fokusere på at erstatte særligt nedslidende, manuelle arbejdsprocesser med robotter.

Målet for de deltagende parter er dels at udvikle generelle systemer og kompetencer indenfor fleksible og adaptive robotter – og dels at forbedre mulighederne for at anvende IT i såvel produkter som produktion i små og mellemstore virksomheder gennem dette meget praktiske og konkrete udviklingssamarbejde.

Når de to normalt skarpe konkurrenter Siemens og ABB deltager på lige fod i projektet, er det en synlig konsekvens af det nye klyngesamarbejde RoboCluster, som har samlet ca. 50 fynske og jyske aktører inden for robotteknologi (brugere, udviklere, leverandører samt forsknings- og uddannelsesinstitutioner).