Fleksible fynske robotter i letvægtsklassen

3. september 2010 kl. 00:45
Fynsk virksomhed producerer billige robotter, som på grund af deres beskedne størrelse er lette at flytte, når der sker omlægninger i produktionslinjen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Ud med store, tunge, dyre industrirobotter med lav fleksibilitet og ind med små, omstillingsparate robotarme, som i tilgift er lette at programmere. Det er forretningskonceptet bag den Odense-baserede virksomhed Universal Robots. Og selskabets administrerende direktør er sikker på, at man har udviklet et langtidsholdbart produkt:

»Vi er de eneste, der laver robotter, som er så fleksible i deres opbygning og programmering. Og vi er de eneste, der producerer robotter med dette forhold mellem vægt og ydeevne,« fortæller Enrico Krogh Iversen.

I tilgift er de fynske robotter lige så små, som de er billige. Typisk har de en tilbagebetalingstid på helt ned til mellem seks og ni måneder.

Let at flytte til ny produktionslinje

Helt konkret er der tale om små robotarme, som er fremstillet hovedsageligt af aluminium, vejer 18 kg og kan løfte 5 kg. Det lyder ikke af så meget, men det er netop robotternes styrke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De kan bruges de steder, hvor man normalt har brugt mennesker eller hård automation (mekaniske styresystemer, der ikke kan flyttes andre steder hen, red.), men hvor man har fundet ud af, at man lige så godt kan bruge en robot, der stadig har en værdi, selv om man flytter om til en ny produktionslinje,« forklarer Enrico Krogh Iversen.

Det vil typisk sige betjening af CMC-maskiner, montageopgaver og forskellige pick-and-place-opgaver, som tidligere har været udført af menneskelig arbejdskraft.

Robotarmen monteres med fire skruer enten direkte på maskinen eller på en sølje monteret i gulvet. Og så gør robottens begrænsede størrelse og vægt, at der let kan opstilles søjler forskellige steder i produktionen, så robotten kan flytte med rundt, hvis det er påkrævet.

Ingen programmering

Et af Enrico Krogh Iversens andre salgsbudskaber er, at Universal Robots har udviklet et selvstændigt grafisk brugerinterface til de enkelte robotter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en Linux-baseret brugergrænseflade, hvor operatøren ganske enkelt klikker sig vej igennem, hvad robotten skal gøre. Det betyder, at man meget hurtigt kan opbygge en struktur, selv med begrænset programmeringserfaring.

»Man sparer al programmeringen. Vi tager robotten ud, hvor den skal stå og viser, hvordan det skal gøres. Al programmering foregår real-time ude i produktionsmiljøet,« forklarer Enrico Krogh Iversen.

Men er der så ikke grænser for, hvad robotten reelt kan løse af opgaver?

»Nej, for man kan lave avanceret programmering også. Så alle muligheder er åbne. Men den her robot tager to timer at lære at bruge i stedet for to måneder,« siger han.

Distributører sikrer totalløsningen

Universal Robots blev stiftet i 2005, og i december 2008 blev de første robotarme sendt på markedet, blandt andet via støtte fra Vækstfonden.

Et netværk af forhandlere og distributører står for at flette robotarmene ind i en totalløsning til den givne kunde.

»Vi producerer standard-robotarme og koncentrerer os 100 procent om robotten. Derfor sælger vi heller ikke direkte til slutkunder, men sælger igennem forhandlere og distributører, som sørger for totalløsningen,« siger Enrico Krogh Iversen.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger