Fleksibelt grid øger datahastighed til 1,4 Tbit/s i almindelig fiber

Der var knald på dataoverførslen, da Alcatel-Lucent og British Telecon (BT) for nylig demonstrerede, at de kunne presse datahastigheden helt op mod 1,4 Tbit/s i ganske almindelige fiberkabler.

Overførselshastigheden svarede til at overføre 44 ukomprimerede film i HD-kvalitet i sekundet, skriver Alcatel-Lucent i en pressemeddelelse.

Med 5,7 bit/s pr. hertz betyder det en stigning i spektrumeffektiviteten på 42,5 procent sammenlignet med standardnetværk, lyder det fra virksomhederne selv.

Hemmeligheden ligger i et nyt fleksibelt 'grid', som gør det muligt at bundle kanaler mere effektivt, så det ikke er nødvendigt at lægge flere kabler, end der ligger i forvejen.

Læs også: Et lille twist af lyset mangedobler kapaciteten i optisk fiber

Og vigtigt er det for virksomhederne at understrege, at der ikke er tale om et teoretisk eksperiment udført i et laboratorium - det er udført ude i den virkelige verden på eksisterende kabler.

Den benyttede forbindelse ligger mellem British Telecoms kommunikationstårn, BT Tower, i London og selskabets forskningsfaciliteter i Adastral Park nær Ipswich. Der er her tale om en distance på over 140 km, men en fiberlængde på 410 km.

Forsøget blev udført i efteråret 2013 med syv kanaler på hver 200 Gbit/s - deraf den samlede hastighed på 1,4 Tbit/s. Ved at reducere afstanden mellem kanalerne fra 50 GHz til 35 GHz lykkedes det at øge effektiviteten med næsten 43 procent.

Læs mere om teknologien bag forsøget her.