Fleksibel målekuffert sikrer lynhurtig udrykning
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
By signing up, you agree to our Terms & Conditions and agree that Teknologiens Mediehus and the IDA Group may occasionally contact you regarding events, analyzes, news, offers, etc. by telephone, SMS and email. Newsletters and emails from Teknologiens Mediehus may contain marketing from marketing partners.

Fleksibel målekuffert sikrer lynhurtig udrykning

En ordinært udseende sort plastickuffert har gjort livet noget lettere for Dong Energys offshore designafdeling. Kufferten er som standard udstyret med et biaxielt accelerometer og kan tilkobles op til 16 forskellige sensorer, så designerne med meget kort varsel kan måle på eksempelvis temperatur, flow eller tryk på en nyligt installeret havvindmølle – endda uden at forlade kontoret.

Kuffertens brugerflade er nemlig så simpel, at enhver tekniker kan tage kufferten med ud i marken og selv foretage målingerne.

»Det giver os mulighed for at rykke ud, hvis der sker noget uventet, eller hvis der sker noget på et site, vi gerne vil undersøge nærmere, eksempelvis med henblik på designforbedringer. Så kan vi give en tekniker den med under armen – uden at skulle købe et stort, kompliceret system og foretage en relativt kompliceret installation,« forklarer Hans Jacob Simonsen, der er civilingeniør i Dong Energys designafdeling og en af kuffertens primære brugere.

Et supplement

Tidligere skulle det planlægges i god tid, hvis designafdelingen ønskede at komme ud i marken og foretage målinger på de installerede vindmøller, hvad enten det var til lands eller til vands. Typisk ville måleinstrumenterne blive sat på vindmøllens fundament, når det blev bygget, men det kræver som udgangspunkt en dyr totalløsning.

Derfor ønskede Hans Jacob Simonsen og hans kolleger en fleksibel logging-enhed, der ganske vist havde karakter af en hyldevare, men som kunne tilpasses den givne situation – og for eksempel udstyres med accelerometer, hvis det var interessant at måle på den omkringliggende jords respons på vindmøllens dynamiske kræfter. Eller som kunne måle på, hvordan en havvindmølles fundament optager kræfter fra omgivelserne – bølger, vind, vejr – før selve tårnene kommer på.

»Den her kuffert er et supplement. Med den har vi mulighed for at teste på fundamentet bagefter og koble nogle måleinstrumenter op på det. Tidligere skulle vi have nogle til at byde ind på en stor pakke med sensorer, logger og eventuelt installation. Men der er slet ikke den samme fleksibilitet som med det her system,« siger Hans Jacob Simonsen, der foruden fleksibiliteten angiver muligheden for at få måleresultater meget hurtigt som kuffertens afgørende fordel.

Det er konsulenthuset CIM Industrial Systems, som har udviklet logging-enheden til Dong Energy.

Ifølge testdirektør Anders Meister var udviklingsarbejdet primært et spørgsmål om at genbruge eksisterende embedded-løsninger og sætte dem sammen på en ny måde.

Den væsentligste udfordring bestod snarere i at udvikle en helt simpel løsning, der samtidig var fleksibel nok til at kunne bruges i et væld af forskellige situationer.

»Det er et minimalistisk design, ja, men det skal samtidig være generisk nok til, at det kan udvides senere, så vi kan koble forskellige typer måleudstyr på, bruge en anden filtertype eller logge ved en anden frekvens. Vi har kigget på Dong Energy og sagt: Hvis de skal kunne bruge det nu og om ti år – oven i købet i mange forskellige typer af måleopgaver – hvad gør vi så?« siger Anders Meister fra CIM Industrial Systems.

Store muligheder

Desuden skulle enheden kunne logge ved selv meget lave frekvenser, ned til 0,15 hertz, samtidig med at strømforbruget skulle være så lavt som muligt, så systemet kan køre på batteri offshore.

Alt i alt har det været en proces, hvor man virkelig har tænkt ud af boksen, fortæller Anders Meister. Resultatet er blevet en løsning, som han forventer, at der vil komme bud efter i de kommende år på grund af den høje grad af fleksibilitet.

»Det at få lavet hele pakken i et begrænset mindre system ser vi virkelig store muligheder i,« siger han.